Kun Magnus Carlsen nousi suurmestariksi 13-vuotiaana koulupoikana vuonna 2003, tuskin kukaan aavisti, että nuorukainen olisi kymmenen vuoden kuluttua maailmanmestari. Shakin maailmanmestarithan ovat juutalaista syntyperää tai vähintäänkin venäläisiä, eivät mitään tunturimaiden poikia. Carlsenin saavutus on Capablancan, Euwen ja Anandin tavoin virkistävä poikkeus totutusta kaavasta ja ansaitsee syvällisemmän tarkastelun ennen muuta siksi, että hän on hallinnut shakkimaailmaa suvereenisti jo kohta toiset kymmenen vuotta.

Magnuksen vanhemmat joutuivat pohtimaan lahjakkaan poikansa tulevaisuutta jo tämän ollessa vasta 14- vuotias, kun hänen yksityiskoulunsa päättyi. Magnus piti vuoden vapaata ja pelasi lukuisissa turnauksissa. Merkittävä saavutus oli Wijk aan Zeen C-ryhmän voitto. Ehkä sysäyksen shakkiammattilaisuuteen antoi sponsorisopimus Microsoftin kanssa 2004. Tästä lähtien Magnuksen nimi näkyi usein eri turnausten tuloslistoilla. Wijk aan Zeen lisäksi Linares, Aeroflot Open, Tal Memorial, Monte Carlon Amber , Lontoon Chess Classic ja lukuisat Fiden turnaukset tulivat hänelle tutuiksi. Vuoden 2009 alussa Carlsen säväytti maailmaa tekemällä ex-maailmanmestari Kasparovin kanssa henkilökohtaisen valmennussopimuksen. Nyt Magnuksen tavoite tuli kaikille selväksi: se oli maailmanmestaruus.

Kasparovin valmennusjakso kesti vain runsaan vuoden. Mutta Magnuksen otteissa se näkyi pysyvämmin. Hänen varmuutensa parani ja tuloksissa sijoitukset nousivat. Hän saavutti myös Top 100 listalla kärkisijan kesällä 2011 eloluvulla 2882. Vuosi 2013 alkoi Wijk aan Zeen komealla voitolla 10½/12. Keväällä Fiden Kandidaattiturnaus Lontoossa oli äärimmäisen tasainen. Carlsen ja Kramnik jakoivat kärkisijan 8½/12, mutta Carlsen voitti haastajan paikan voittojensa lukumäärällä. Sijoille 3 ja 4 sijoittuivat Svidler ja Aronjan pistein 8/12. Marraskuussa 2013 Carlsen sitten voitti Anandin ja maailmanmestaruuden selkeästi 6½-3½.

Monipuolinen mestarimme Panu Laine on siviilityönsä ohessa voinut seurata Carlsenin uraa aitiopaikalta norjalaisten kollegojensa kanssa. Hän on valmistellut meille kuvitetun kavalkadin Carlsenin ja hänen tukiryhmiensä määrätietoisesta työstä norjalaisen shakki-idolin synnystä. Tervetuloa historiallisen seuran kevätkauden avaukseen.

Petri Saharinen