Vain muutama viikko sitten päättyivät yleisurheilun maailmanmestaruuskisat Budapestissa. Erittäin hyvin järjestetyt kilpailut käytiin uudella Tonavan rannalle rakennetulla stadionilla täysien katsomoiden ja arvioiden mukaan miljardin TV-katsojien seuratessa uusien nuorten upeita saavutuksia. Pienenä maana isäntämaa Unkarin menestys ei kovin korkealle noussut, mutta Budapest sai paljon kiitosta organisointikyvyistään. Kilpashakissa Unkari on aikojen kuluessa noussut huippumaiden luokkaan, ja Budapest vuosittaisena turnauspaikkana onkin Euroopan suosituimpia. Niinpä palaamme ajassa 125 vuotta taaksepäin 1890-luvun lopulle.

Silloin Budapestissa opiskeli lakia nuori Rudolf Charousek (Kharousek), joka oli syntynyt Prahassa 1873, mutta muuttanut Habsburgien kaksoismonarkiassa Budapestiin. Hän oli oppinut shakin jo 7-vuotiaana, ja häntä pidettiin lapsinerona. Charousek debytoi 1896 Nürnbergissä sijoittuen 12. pistein 8½/18, Huomiota herätti voitto Laskerista. Sitten syksyllä 1896 Budapestin suurturnauksessa hän sijoittui toiseksi tasapistein Tšigorinin kanssa. Seuraavana vuonna hän voitti Berlinin suurturnauksen pistein 14½/19. Vuonna 1898 hän sijoittui Kölnissä sijalle 2–4. ja voitti jälleen Budapestin suurturnauksen. Pelaajana Charousek oli gambiittien ylivertainen taitaja. Hän pelasi myös kaksinottelut Tšigorinia ja maanmiestään Geza Maroczya vastaan häviten molemmat.

Rudolf Charousekin kohtaloksi muodostui tuon ajan vitsaus, tuberkuloosi, mihin hän menehtyi 19.4.1900. Shakkimaailma menetti erään valovoimaisimmista nuorista tähdistään. Tervetuloa tutustumaan Charousekin upeisiin gambiitteihin, joiden edessä kaatuivat lukuisat shakkihistorian suuret mestarit. FM Jan Ristoja on  valmistellut meille näytöksen oikein Budapestin malliin.

Petri Saharinen