Moikka kaikille!

Muistutus tuiki tärkeästä seuratoimintapäivästä. Yksi pääaiheista on keskustelu joukkuepikashakin SM-kisan säännöistä ja peliajoista. Nyt tehdään linjauksia siihen, miten näissä karkeloissa toimitaan jatkossa. Porissa käytettiin uusia sääntöjä, joiden mukaan mm. nappulan kaataminen oli virhesiirto. Tehdäänkö näin myös jatkossa, sinä voit vaikuttaa asiaan!

Shakkituomarit ovat kokoontuneet 10.9. pohtimaan mm. tätä aihetta ja päätyneet osaltaan siihen, että Porissa käytetyt säännöt olivat paremmat kuin vanhat. Tuomarit liputtavat myös hieman inkrementtipeliajan puolesta.

Otteita shakkituomareiden ajatuksista:

”Keskustelun jälkeen pidettiin parempana järjestelmänä Porissa toteutettua tulkintaa missä ”epäjärjestykseen” saatettu asema ja kellon painaminen on suora häviö. Todettiin, että useat pelaajat pelasivat ”herrasmiessäännöin”, eli selkeät tahattomat kaatumiset jätettiin ”huomaamatta” eikä tuomaria paikalle vaadittu. Esimerkkinä että M-ryhmän sunnuntaina yhden käden sormin oli tähän sääntöryhmään kuuluvia tuomioita. Alemmissa ryhmissä erilaisia variaatioita.”

”Keskusteltiin Joukkuepikashakin pelinopeudesta alueella 50 tai 302. Todettiin, että aikaisempi ”gallup” oli tehty 17v sitten ja lähinnä nettihenkilöt (muutama kymmen) asiaan otti kantaa. Porissa vaatimuksia 302 suuntaan tuli enemmän ja vähän myös ”delay” ajatuksia. […] Keskustelussa tuli esille, jos siirrytään 302 tapaan, niin siitä kerrotaan kilpailukutsussa jo edellisen vuoden puolella.”

”Keskusteltiin  vastustajan ajalla korjaamisesta ja todettiin, että se kenen kellon aika käy, niin kuuluu hallita lautaa. Normaalissa shakissa rangaistukset tasolla huomautus, varoitus ja pelin häviäminen. Varoitus seuraisi turnauksen loppuun kuten muissa lajeissa. Nappuloiden korjaaminen vastustajan ajalla todettiin kielletyksi uusilla säännöillä.”

Ohessa myös kutsu uudestaan. Ilmoittauduthan Aleksille viimeistään 4.10.: aleksi.olander@shakkiliitto.fi

Terveisin

Marko

EDIT: Lisätty Shakkiseura Remissin ehdotus, jota Helsingin Shakkiliitto tukee

 

SSL:n toinen seuratoimintapäivä järjestetään Shakkiareenalla Helsingissä 7.10.2017 klo 12. Tilaisuus on ilmainen ja sisältää ohjelman mukaiset kahvit seurojen edustajille. Tilaisuus kestää korkeintaan neljä tuntia. Tervetuloa kehittymään, kehittämään ja keskustelemaan yhdessä!

Aika: 7.10.2017
Paikka: Shakkiareena, Hiomotie 10, Helsinki

Ohjelma
12.00 Kahvit, avaus
12.15 Lisenssin tuotteistaminen, Chess Events, muut liiton ajankohtaiset (Juha Sundelin)
13.30 Palvelut seuroille (Marko Tauriainen ja Aleksi Olander)
14.30 Keskustelu joukkuepikashakin SM:n säännöistä ja peliajasta (seurat yhdessä)
15.30 Suomi 100 -juhlaturnaus (Pekka Kauppala ja Juha Sundelin)

Ilmoittautumiset 4.10. mennessä: aleksi.olander@shakkiliitto.fi