Marras- ja joulukuussa SM-liigassa tehtiin vain päivän reissut. Joukkueet kohtasivat normaalisti 5-kierroksella. 7-kierroksen HSK-Gambiitti pelattiin poikkeuksellisesti etukäteen.

7.kierros, 5.11.2022 

Gambiitti - HSK  3.5-4.5

Nouro Mikael         - Norri Joose          1-0
Hynninen Juha         - Lehto Antti          ½-½
Ristoja Samu         - Cattaneo Marco        0-1
Ristoja Jan          - Uimonen Matti         1-0
Kiili Markus         - Mäkinen Ville         ½-½
Veteläinen Tomi        - Kopsa Petri          ½-½
Elg Marko           - Khanov Pavel         0-1
Länsimäki Ville        - Kåhre Kim           0-1

HSK yllätti ilman hallitsevaa Suomen mestari Pekka Köykkää pelanneen Gambiitin. Kärkipöydällä Nouro voitti Norrin jännittävässä kamppailussa. Norri joutui jo avaussiirroissa vaikeuksiin upseereidensa kanssa menettäen niistä yhden, mutta hän sai siitä pari sotilasta ja käytännön korvausta. Nourolla olisi parhailla siirroilla ollut mahdollisuus saavuttaa paljon etua, mutta Norri kampesi itsensä mukaan peliin. Loppuun asti tämä ei kuitenkaan riittänyt, sillä Nouron upseerin ylivoima painoi liikaa. Lehto jatkoi vakuuttavaa tasapelien riviään ja hän on tällä kaudella hävinnyt vain Kekille. Cattaneo oli jälleen HSK:n takuumiehenä, sillä hän voitti Samu Ristojan jopa harvinaisen ylivoimaiseen tyyliin. Stockfish 14 sanoo asema-arvioksi kymmenen siirron jälkeen yli neljän sotilaan etua, eikä se missään vaiheessa pienemmäksi tippunut 38 siirtoa kestäneessä pelissä. (Paina mitä tahansa siirtoa!)

Kolmannella pöydällä Jan Ristoja tunsi kuningasintialaisen salat Uimosta paremmin. Mäkinen sai pientä aloitetta Kiiliä vastaan, mutta se väheni nopeasti ja tasapelistä sovittiin siirtojentoiston jälkeen. Veteläisen ja Kopsan peli sisälsi paljon tilanteita, ja lopulta tasapeli oli todennäköisesti oikeutettu lopputulos molemmille pelaajille. Khanov pelasi avauksen ja keskipelin kyseenalaisesti, mutta hän selvisi loppupeliin ja otti äkkiä ohjat käsiinsä. Kåhre venytti iltapuhdettaan pitkäksi, sillä hän olisi voinut lopettaa pelin jo monta kertaa, mutta lopulta jo tasa-asemaan asti sinnitellyt Länsimäki teki pelin viimeisen virheen.

5.kierros, 12.11.2022

RaahLi - HSC  4-4

Sammalvuo Tapani       - Agopov Mikael         ½-½
Huovinen Jere         - Sulskis Sarunas        0-1
Wallin Aleksi         - Nyysti Sampsa         0-1
Pitkäaho Aki         - Mäki-Uuro Miikka       ½-½
Pitkäaho Arto         - Mansner Harry         1-0
Hart Alexander        - Puuska Heini         1-0
Peltomaa Jukka        - Henriksson Svante       ½-½
Sarkkinen Heikki       - Papula Niko          ½-½

Tässä ottelussa nähtiin shakin SM-liigaa parhaimmillaan, sillä sarjataulukon kärki ja häntäpään joukkue pelasi tasaväkisen ottelun. Kärkipöydällä kansainvälisten mestareiden kamppailussa etu ei missään vaiheessa järkkynyt ja tasapelistä sovittiin kuningatarloppupelissä siirtojentoiston jälkeen. Huovinen teki ylioptimistisen sotilaanuhrauksen eikä hän väärin pelattuna saanut siitä tarpeeksi korvausta. Nyysti teki asemallisen huippusuorituksen. Walllin joutui keskipelissä tukalaan asemaan, eikä Nyysti antanut hänelle mahdollisuuksia missään vaiheessa. Neljännellä pöydällä pelattiin korrekti tasapeli. Pitkäaho yllätti Mansnerin Hollantilaisella Puolustuksellaan ja hänelle oli tarjolla suoravoittojatko keskipelissä. Hän joutui ottamaan voiton pidemmän kaavan kautta, sillä keskipelissä tehdyt virheet toivat Mansnerille välillä edullisen aseman, mutta loppupelissä piste korjaantui talteen. Puuskalla oli voittoasema avauksessa, mutta epätarkat siirrot muuttivat pelin kulun jo pikaisesti. Mahdollisesti HSC:n parhaimmat paikat voittaa ottelu oli kahdella viimeisellä pöydällä. Henrikssonilla ja Papulalla oli lupaavat asemat, mutta tasapeleistä sovittiin yllättäen.

JoeSK - SalSK  1.5-6.5

Jouhki Yrjö Markus      - Kulaots Kaido         0-1
Nokka Risto          - Kiik Kalle          ½-½
Jönhede Marko         - Hartikainen Markku      ½-½
Al Hajaj Amjad        - Yrjölä Jouni         0-1
Dannenberg Alia        - Valkama Eero         0-1
Mustonen Tapani        - Westerinen Heikki       0-1
Hentunen Leo         - Rehn Ralf           0-1
Torvinen Eetu         - Närhi Kimmo          ½-½

Ottelun pelit olivat pitkälti tasaisia, mutta rankat yksittäiset virheet koituivat joensuulaisten kohtaloksi tässä ottelussa. Jouhki joutui yllättäen antautumaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Hän pelasi epäteoreettista Dragonin muunnelmaa ja joutui äkkiä kyseenalaiseen asemaan. Dragonin taika alkoi keskipelissä toimimaan, sillä Jouhkilla oli saavutettavissa tasa-asema ja hetkeä myöhemmin hän olisi päässyt lähes voittavaan tilanteeseen. Peli kuitenkin päättyi ilmeisesti aikatappioon asemassa, jossa Jouhki oli jo vaikeuksissa. Nokka pelasi passiivisesti, mutta pelitapa vaikutti toimivan sillä Kiik huononsi asemaansa liikaa. Nokalle edullisessa asemassa sovittiin tasapelissä, vaikka ottelutilanteen kannalta kotijoukkue olisi tarvinnut voittoja. Jönhedellä oli kohtalainen asema, mutta hän syötti keskipelissä sotilaan. Hän kampesi itsensä välillä mukaan, mutta jostain selvittämättömästä syystä Hartikainen ei huomannut voittaa kvaliteettia ratsuhaarukalla. Jönhedellä oli loppupelissä sotilas enemmän, mutta asemassa sovittiin yllättäen tasapelistä. Hartikaisella oli 2s+T+R ja Jönhedellä 3s+L+T, joten kaikki eväät voittoon pitäisi olla. Ehkä Jönhedellä oli vielä mielessään pelottavasti haarukoiva ratsu?

Al Hajaj pelasi avauksen kyseenalaisesti, mutta hän sai asemansa jollain tavalla toimimaan ja hänen asemansa oli keskipelissä selvästi edullinen. Peli päättyi valitettavaan upseerin syöttöön. Valkaman avaus lähti hyvin käyntiin, mutta peli ratkesi jo aikaisessa vaiheessa Dannenbergin pahan virheen jälkeen. Myös Mustonen pelasi epäilyttävästi, mutta hän olisi voinut selvitä tasaiseen loppupeliin. Sen sijaan hän syötti tornin. Rehnin eksentrinen avauskokeilu ei ollut parhaimmasta päästä. Tasaisessa asemassa Hentunen valitsi täysin väärän suunnitelman eikä hän sen jälkeen enää päässyt peliin mukaan.

HSK - VammSK  2-6

Binham Timothy        - Meshkovs Nikita        0-1
Norri Joose          - Heinola Vesa-Pekka      0-1
Lehto Antti          - Niemi Mikko          ½-½
Cattaneo Marco        - Kauko Jussi          0-1
Kauranen Matti        - Torkkola Henri        0-1
Parkkinen Jyrki        - Salonen Mikko         1-0
Khanov Pavel         - Paldanius Pekka        ½-½
Aura Kristian         - Pihlajamäki Seppo       0-1

Selvien loppulukemien johdosta olisi saanut paljon mennä toisin, että ottelussa oltaisiin päädytty johonkin muuhun kuin vierasjoukkueen voittoon, mutta siihen oli mahdollisuudet. Kärkipöydällä kokenut suomalainen kansainvälinen mestari Timothy Binham hallitsi pelitapahtumia, mutta lopulta suurmestari voitti:

Norrin ja Heinolan pelistä pidän mahdollisena sitä, että tietokantaan on merkattu väärät siirrot. Tämä johtuu siitä, että Norrilla oli avausvaiheessa useita paikkoja saada paljon etua ja yhdessä vaiheessa hän olisi voittanut upseerin puhtaasti. Mikäli peli on kuitenkin tietokannan mukaan mennyt, niin näiden vaiheiden jälkeen Norrin etu hiljalleen pieneni ja lopulta Heinola pelasi hyvin aggressiivisesti voittaen pelin. Niemi ja Lehto pelasivat korrektin tasapelin. Cattaneo joutui luovuttamaan pelin ensimmäistä kertaa liigaurallaan. Keskipelissä hänellä oli lupaava asema, mutta huonojen siirtojen vuoksi hänen asemansa vaikeutui. Tasapelin ei kuitenkaan olisi pitänyt olla vaikeasti saavutettavissa, mutta hän teki virheellisen kuningattaren uhrauksen, joka tällä kertaa paljastui yllättäväksi syötöksi. Torkkola pelasi aggressiivisesti, eikä Kauranen osannut suhtautua tähän oikealla tavalla. Salonen hallitsi pelitapahtumia Parkkista vastaan ja edellä mainittu oli voittamassa loppupelissä, jossa hän oli materiaalissa kvaliteetin edellä. Pelissä kuitenkin nähtiin liigakauden yllättävin comeback, sillä kuin ihmeen kaupalla Parkkisen vapaasotilaat osoittautuivat liian hankalaksi aisoissa pidettäviksi Saloselle. Paldaniuksen ja Khanovin pelissä kummallakaan pelaajista ei juuri missään vaiheessa ollut erityisiä yrityksiä voittaa peliä. Auran ja Pihlajamäen peli ei ollut tasoltaan mairitteleva. Aura sai keskipeliin lupaavan aseman, mutta hän syötti sen jälkeen lähetin. Pihlajamäen voiton realisointi oli niin heikkoa, että Auralla olisi ollut tehtävissä jo yhdeksän siirron matti. Tätä hän ei huomannut ja asema pysyi sekavana, mutta hän antautui apumattiin.

MatSK - Gambiitti  6-2

Keinänen Toivo        - Nouro Mikael         1-0
Tella Jussi          - Hynninen Juha         ½-½
Lahdelma Henri        - Ristoja Jan          1-0
Wartiovaara Oliver      - Kiili Markus         1-0
Nazarova Anastasia      - Kahri Antti          1-0
Kekki Petri          - Elg Marko           0-1
Tiitta Sauli         - Raki Jyrki          ½-½
Salimäki Janne        - Ojala Hannu          1-0

Tässä ottelussa kotijoukkue oli tyly isäntä vierailleen. Kärkipöydällä Keinänen pelasi rutinoituneesti ja voitti pelin upeasti loppupelissä. Hynninen sai äkkiä lupaavaa aloitetta uhraamastaan sotilaastaan, mutta aloite häipyi tiehensä ja tasapelistä sovittiin pian. Lahdelma pelasi hienon pelin. Ilman kuningattaria käydyssä keskipelissä Ristojan ratsupari osoittautui liian heikoksi. Kahrin ja Nazarovan peli oli tasainen. Loppupelissä Kahrin päätökset olivat huonoja ja naisten moninkertainen Suomen mestari voitti pelin. Elg pelasi hienon pelin ja Kekin kuningas joutui kiertämään toiselle puolelle lautaa, vain huomatakseen joutuneensa mattiin. Raki hallitsi pelitapahtumia, mutta yllättäen pelaajat sopivat tasapelistä siirtojen toiston jälkeen. Ojala käsitteli avaustaan erittäin kyseenalaisesti ja Salimäki voitti pelin vaikeuksitta.

TammerSh - EtVaS  5.5-2.5

Karttunen Mika        - Sepp Olav           ½-½
Volodin Aleksander      - Rönkä Erik          1-0
Ahvenjärvi Jani        - Salo Heikki          1-0
Mertanen Janne        - Kokkila Tero         ½-½
Kytöniemi Jyrki        - Koskinen Henri        1-0
Pönniö Toni          - Paasikangas Johanna      1-0
Multanen Jimi         - Räsänen Otto         0-1
Martinec Tamas        - Hallenberg Sami        ½-½

Etelä-Vantaan Shakilla oli selvästä lopputuloksen lukemasta huolimatta paljon mahdollisuuksia parempaan tulokseen. Kärkipöydällä pelaajat toistelivat jo siirtoja, mutta Mika otti suuren riskin pelaamalla voitosta. Hänen asemansa huononi äkkiä ja objektiivisesti Seppin olisi tullut jatkaa pelaamista, mutta tasapelistä sovittiin pian. Minä hävisin pelini lähes ennätyksellisen nopeasti, mutta pari toisin tehtyä ratkaisua olisi muuttanut pelin kulkua ainakin jollain tapaa. Salolla ei kuulunut olla asemassa mitään hätää, sillä hänellä oli pitkään pieni, mutta varma etu. Todennäköisesti aikapulassa Salon asema muuttui ensin hankalaksi ja nopeasti sen jälkeen se räjähti täysin käsiin. Mertanen hallitsi pelitapahtumia, mutta hän ei sotilaan ylivoimasta huolimatta pystynyt viemään värejään voittoon. Koskinen ajautui vaikeaan asemaan jo avausvaiheen jälkeen, eikä hän missään tilanteessa päässyt kunnolla mukaan peliin. Pönniön ja Paasikankaan peli oli kauden tähän mennessä tapahtumarikkain peli:

Johanna Paasikankaan kunnianhimoinen pelaaminen oli tuottaa tulosta.

Räsänen sai keskipelissä aloitetta ja Multasen puolustautuminen oli huteraa. Hallenberg pelasi tyylilleen uskollisena Sisilialaisen Puolustuksen Dragon-muunnelmaa. Hän teki myös perinteisen kvaliteetin uhrauksen c3-ruutuun ja sai pian voittavan aseman loppupelissä. Voittavat siirrot kuitenkin jäivät tekemättä.

JyS - TuTS  5.5-2.5

Luukkonen Tommi        - Sipilä Vilka         1-0
Nivala Tuomas         - Niemi Kalle          1-0
Nevanlinna Risto       - Järvenpää Jari        0-1
Galchenko Vadim        - Topi-Hulmi Teemu       1-0
Laihonen Petteri       - Sorsa Nuutti         0-1
Franssila Tommi        - Linden Lari          ½-½
Hämäläinen Sami        - Morant Paul          1-0
Remes Marko          - Salvi Tuomas         1-0

Myös Jyväs-Shakin ja Turun Työväen Shakin välinen ottelu oli tasainen kolmen maalin erosta huolimatta. Kärkipöydällä Luukkonen yllätti Sipilän. Sipilällä oli mahdollisuus saada paljon etua, mutta hän ei tehnyt parhaita siirtoja ja tilanne meni sekavaksi. Hän ei onnistunut selvittämään laudalle tulleita sotkuja ja Luukkonen voitti materiaalia ratkaisevan paljon kiinnityksen avulla. Nivala ja Niemi pelasivat villiä Frankenstein-Dracula-muunnelmaa. Tämäkin peli oli äärimmäisen sotkuinen, mutta Nivala onnistui selvittämään sotkut ja sotilaan etu loppupelissä riitti voittoon asti.

JyS:n Tuomas Nivala (kuvassa) ja Risto Nevanlinna pelaavat mielenkiintoisia avauksia.

Järvenpään ja Nevanlinnan peli oli yksi ottelun käännekohdista. JyS:n edustajalla oli selvä voittoasema, mutta muutama epätarkkuus teki voittamisesta hankalampaa. Muutama lisävirhe teki myös tasapelin tekemisestä työlästä, eikä tätä myöskään pelissä tapahtunut. Galchenko pelasi jälleen upean pelin, eikä Topi-Hulmi pystynyt tekemään vastarintaa. Sorsa tunsi ranskalaisen puolustuksen salat Laihosta paremmin. Franssilan ja Lindenin pelissä erikoistilanteilta vältyttiin ja he sopivat ottelun ainoina tasapelistä. Hämäläinen voitti asemallisesti kyseenalaisesti pelanneen Morantin vakuuttavasti. Liigadebyyttinsä tehnyt Salvi joutui toistaiseksi olemaan oppipoikana ja Remes oli opettajana.

1. HSC, Helsinki       5 +10 9 
2. VammSK, Sastamala     5 +7  8
3. JyS, Jyväskylä      5 +5  8   
--------------------------------------
4. SalSK, Salo        5 +8  7 
5. TammerSh, Tampere     5 +6  6  
6. MatSK, Espoo       5 +6  6  
7. TuTS, Turku        5 +5  6  
8. EtVaS, Vantaa       5 -3  4 
9. RaahLi, Raahe       5 -9  3 
10.HSK, Helsinki       6 -10 3 
--------------------------------------
11.Gambiitti, Vantaa     6 -3  2 
12.JoeSK, Joensuu      5 -22 0

Joulutauolle lähdettäessä sarjataulukon kärjessä on vakuuttavasti Helsinki Street Chess. Eroa on seuraavina tuleviin joukkueisiin vain yksi piste. Hyvänä osoituksena sarjan tasaisuudesta on se, että onnistuessaan mikä tahansa joukkue pystyy pääsemään pisteille muita joukkueita vastaan. Sarjan puoliväli ohitetaan tammikuun alussa, kun SM-liigaa pelataan kuudella paikkakunnalla:

6.kierros la 14.1.2023
Sastamala RaahLi-JyS
Sastamala VammSK-HSC
Joensuu HSK-JoeSK
Turku TuTS-Gambiitti
HSL Areena EtVaS-MatSK
Salo SalSK-TammerSh
7.kierros su 15.1.2023
Sastamala RaahLi-VammSK
Sastamala JyS-HSC
Joensuu JoeSK-TuTS
Salo SalSK-EtVaS
Tampere TammerSh-MatSK

Liigapalsta

Pelit 

Erik Rönkä, erikronka@gmail.com