Helmikuun liigakierroksella TammerSh onnistui kahdella tärkeällä voitollaan varmistamaan asemiaan sarjan piikkipaikalla ennen ratkaisevaa maaliskuun päätösviikonloppua. Seuraavilla sijoilla nähtiin kuitenkin vaihtelua, kun TuTS ja JyS nousivat mitalituntumaan. Mestaruutta puolustava SK Ninja kiilattiin ulos mitalitaistelusta jo tässä vaiheessa kautta.

7.kierros

HSK - EtVaS  0-6

Binham Timothy        - Kanep Meelis         0-1
Norri Joose          - Sepp Olav           0-1
Hallman Valo         - Rönkä Erik          0-1
Elomaa Arto          - Anttila Perttu        0-1
Kauranen Matti        - Kokkila Tero         0-1
Van De Plassche Erik     - Lindholm Jere         ½-½
Parkkinen Jyrki        - Salo Heikki          0-1
Tiinanen Teemu        - Paasikangas-Tella Johanna   ½-½

Pahasti viime vuoden puolella kyntänyt EtVaS osoitti pirteitä otteita karsintapaikalla olevaa HSK:ta vastaan. Häntäpöydillä tilanteet vaihtelivat mutkikkaasti, mutta ottelu oli käytännössä ohi viiden ensimmäisen pöydän erinomaisilla vierassuorituksilla.

JyS - KymS  3-2

Sklyarov Dmitri        - Lehtosaari Mauri       0-1
Galchenko Matvey       - Ristoja Samu         1-0
Luukkonen Tommi        - Upero Jussi          1-0
Franssila Tommi        - Nippula Timo         ½-½
Nivala Tuomas         - Puranen Jukka         ½-½
Nevanlinna Risto       - Kholopov Evgeny        0-1
Laihonen Petteri       - Paronen Petteri        ½-½
Galchenko Vadim        - Ahlqvist Esa         1-0

KvM Matvey Galchenko johtaa 2.pöydän pistepörssiä. (Kuva: Mikkelin Shakkikerho)


Keskisuomalaiset joutuivat yllättäviin vaikeuksiin häntäsijalla ollutta KymS:iä vastaan. Maalinteossa tuskaillut vierasjoukkue triplasi koko kauden maalimääränsä yhdessä ottelussa. Lehtosaari kukisti SM-listan kakkospaikalla olevan Sklyarovin. Kansainvälinen mestari joutui avauksessa vaikeuksiin ja pahan virheen myötä peli oli käytännössä ohi jo siirrossa 12. Seuraavalla pöydällä Galchenko otti itselleen varsin tyypillisen voiton rauhallisen asemapelin kautta. Luukkonen oli useaan otteeseen hirvittävissä vaikeuksissa, mutta onnistui lopulta hassuttamaan aikapulassa olleen Uperon. Myös Puranen hallitsi peliään pitkään Nivalaa vastaan. Keskipelissä tulleen pahan virheen jälkeen Nivala pääsi peliin mukaan saaden voittoaseman, mutta hän tyytyi tasapeliin siirtojentoistolla. Nevanlinnan ja Kholopovin peli sisälsi paljon käänteitä. Objektiivisesti Nevanlinnalla oli todella lupaava asema moneen otteeseen, mutta Kholopovin suuria riskejä sisältänyt pelitapa teki voiton realisoinnista haastavaa. Lopussa valkean kuningas joutui kierrokselle ja mattiin. Myös viimeisen pöydän peli meni pitkään kotijoukkueen kannalta katastrofimaisesti. Yli 300:n pisteen seloerosta huolimatta Ahlqvist pelasi upeaa peliä ja oli jo viimeistä sinettiä vaille voittanut pelin. Hirvittävä virhe käänsi pelin Galchenkolle. Vierasjoukkue hallitsi ottelua, mutta heikon viimeistelyn takia hävisivät sen.

SalSK - MatSK  0-3

Kulaots Kaido         - Keinänen Toivo        ½-½
Kiik Kalle          - Sychev Klementy        0-1
Westerinen Heikki       - Pershin Denis         0-1
Hartikainen Markku      - Lahdelma Henri        ½-½
Valkama Eero         - Ebeling Mika         ½-½
Kivijärvi Juha        - Hentunen Asko         ½-½
Närhi Kimmo          - Tiitta Sauli         0-1
Pelto Juho          - Lehtivaara Petri       ½-½

MatSK pelasi parempaa shakkia ja ansaitsi vierasvoiton. Täysin ilman mahdollisuuksia ei kotijoukkue jäänyt. Kiikillä oli hyvä asema Sycheviä vastaan, mutta keskipelissä tehdyt väärät ratkaisut heikensivät hänen asemaan liikaa. Myös Westerisellä oli loppupelissä mahdollisuudet tasoittaa peli Pershiniä vastaan. Huono siirto antoi valkealle liian vapaan pelin. Kivijärvellä oli voittoa enteilevä asema, mutta hän epähuomiossa salli Hentusen tehdä kolmannen aseman toistumisen. Toisaalta myös Ebeling oli Valkamaa vastaan hyvin lähellä voittoa. Tasaisempi suoritusvarmuus toi pisteet vieraille tässä ottelussa.

TuTS - SK Ninja  4-1

Kryakvin Dmitry        - Sulskis Sarunas        1-0
Turov Maxim          - Agopov Mikael         1-0
Sipilä Vilka         - Mäki-Uuro Miikka       1-0
Niemi Kalle          - Nyysti Sampsa         ½-½
Topi-Hulmi Teemu       - Mansner Harry         0-1
Sorsa Nuutti         - Kosmo Santul         ½-½
Linden Lari          - Pääkkönen Timo        1-0
Byggmästar Lars        - Puuska Heini         ½-½

SK Ninja joutui vaikeuksiin TuTS:in kärkipöytien kanssa. Sulskisin olisi kannattanut tyytyä tasapeliin, sillä yliyrittämisen jälkeen hän joutui hävittyyn loppupeliin. Turov pelasi aktiivisesti Agopovia vastaan. Agopov ei missään vaiheessa päässyt tekemään tarvittavaa vapautussiirtoa ja hän joutui perääntymän nappuloillaan alariville asti. Tämä ei juuri koskaan voi tietää hyvää, kun vastassa on venäläinen suurmestari. Alkukaudesta siirtojen kanssa vaikeuksissa ollut Sipilä pelasi reippaasti Mäki-Uuroa vastaan. Hän tasoitti avauksessa nopeasti ja keskipelissä pelasi vastustajaansa parempia siirtoja. Mansner pelasi erinomaisen pelin kollegaansa Topi-Hulmia vastaan, mutta enempään eivät vieraat pystyneet. Kosmolla oli selkeä voittoasema Sorsaa vastaan, mutta paha virhe salli ikuisen shakin. Myös Pääkkösen asema oli voitettu, mutta lipsahduksen myötä Linden otti edun haltuunsa. Puuskalla oli loppuasemassa hivenen etua ja lopullisen tuloksen valossa peliä olisi kannattanut jatkaa hiukan pidempään. Päästäkseen pisteille SK Ninjan olisi pitänyt pystyä samaan häntäpöydillä, mihin TuTS pystyi kärkipöydillä.

Tämänkertaiseen artikkeliin olen valinnut pelejä, joissa on käytetty tai jätetty käyttämättä erittäin poikkeuksellisia mahdollisuuksia. Aloitetaan Turovin ja Agopovin pelillä (Paina mitä tahansa siirtoa!)

TammerSh - VammSK  4-2

Goganov Aleksey        - Neiksans Arturs        1-0
Karttunen Mika        - Pohjala Henri         0-1
Köykkä Pekka         - Niemi Mikko          1-0
Mäki Veijo          - Heinola Vesa-Pekka      ½-½
Ahvenjärvi Jani        - Kauko Jussi          0-1
Mertanen Janne        - Torkkola Henri        1-0
Keso Elias          - Salonen Mikko         1-0
Pönniö Toni          - Satonen Arto         ½-½

Elias Keso on yltänyt jo pitkälle nuoresta iästään huolimatta. (Kuva: Eetu Tiiva)

Kärkipöydällä Goganov oli lähestulkoon murskata Neiksansin jo varhaisessa keskipelissä. Muutaman epätarkan siirron jälkeen Neiksans pääsi peliin mukaan, mutta ei siitä huolimatta pystynyt pelastamaan vaikeaa asemaansa. Karttunen hallitsi peliä Pohjalaa vastaan. Vimmatusti voittoa hakiessaan hän erehtyi pahemman kerran ja Pohjalan sitkeä puolustautuminen palkittiin vieraille. Köykän aggressiivinen pelitapa oli oiva osoitus hänen laajasta shakkituntemuksestaan. Mäen ja Heinolan pelissä etu vaihteli puolelta toiselle ja ehkäpä tasapeli oli oikeutettu tulos. Viikon päästä otteluista saimme valitettavan suru-uutisen Veijon kuolemasta. Linkki Shakkiliiton uutiseen löytyy tästä. Kauko pelasi hienon näköistä shakkia, mutta oli Ahvenjärvelläkin mahdollisuutensa. Hän ei niitä kuitenkaan onnistunut käyttämään hyödykseen. Mertanen voitti keskipelissä sotilaan, eikä Torkkola löytänyt siitä tarpeeksi korvausta.

Tässäkin ottelussa varmuus ratkaisi: TammerSh pelasi tarkempaa ja aktiivisempaa shakkia.

MatSK 2 - Aatos  4-2

Nazarova Anastasia      - Seeman Tarvo         0-1
Fraser Scott         - Virtanen Antti        ½-½
Wartiovaara Oliver      - Pulkkinen Kari        1-0
Aalto Patrik         - Halmeenmäki Tuomo       ½-½
Al Argha Hisham        - Issakainen Ari        0-1
Kivimäki Kasper        - Prieur Eetu          1-0
Lehtivaara Risto       - Lammi Jyri          1-0
Kurkijärvi Mikko       - Puittinen Mika        1-0

MatSK:n kakkosjoukkue teki sarjassa säilymisen kannalta tärkeän tempun kukistamalla aneemisen Aatoksen. Seeman pelasi ottelun hienoimman pelin. Naisten Suomen mestari kestänyt asemallista puristusta. Fraserin ja Virtasen pelissä nähtiin useita opettavaisia teemoja:

Al Argha teki todennäköisesti kauden omituisimman uutuuden, joka ei ollut siitä parhaimmasta päästä:

Prieur pelasi Jänischin gambiitin sivumuunnelmaa espanjalaisessa pelissä. Hänellä vaikutti olevan riittävä kompensaatio sotilaasta, mutta kuningattaren menettävään ratsuhaarukkaan tippuminen ei tuonut vieraiden kannalta toivottua lopputulosta. Myös Lammi ja Lehtivaara pelasivat varsinaista kolikonheittoa, sillä molemmat hyökkäsivät kuin viimeistä päivää ja vieläpä samalla laidalla. Jälkimmäisenä mainitun pelaajan hyökkäys menestyi parhaiten. Myöskään viimeisen pöydän peli ei pettänyt tässä kummallisten sattumusten sarjassa:

8.kierros

EtVaS - MatSK 2  6-0

Kanep Meelis         - Nazarova Anastasia      1-0
Sepp Olav           - Fraser Scott         1-0
Rönkä Erik          - Wartiovaara Oliver      ½-½
Anttila Perttu        - Aalto Patrik         1-0
Kokkila Tero         - Al Argha Hisham        1-0
Lindholm Jere         - Lehtivaara Risto       1-0
Salo Heikki          - Tolonen Mikko         ½-½
Paasikangas-Tella Johanna   - Rauramaa Julius        1-0

Vierasjoukkue pelasi sunnuntaina pääosin ihan kelpo shakkia, mutta jopa yllättävän huonosti heidät pisteillä palkittiin. Vain kaksi kärkipöytää olivat yksipuolisia tyrmäyksiä. Muilla pöydillä tilanteet enemmän vai vähemmän vaihtelivat.

Aatos - HSK  3-3

Seeman Tarvo         - Binham Timothy        1-0
Virtanen Antti        - Norri Joose          0-1
Pulkkinen Kari        - Hallman Valo         1-0
Halmeenmäki Tuomo       - Pollari Pasi         0-1
Issakainen Ari        - Elomaa Arto          ½-½
Linnanen Lassi        - Suomalainen Erkki       1-0
Kivilahti Rami        - Kauranen Matti        ½-½
Lehtinen Heljä        - Van De Plassche Erik     0-1

Aatos ja HSK kamppailivat loogisen ottelun. Seeman pelasi jälleen upean asemallisen pelin, eikä Binham pystynyt tähän vastaamaan. Virtanen uhrasi upseerin, mutta sai siitä riittävää korvausta vain tasapeliin. Hän ei jatkossa tehnyt parhaita siirtoja ja joutui puolustamaan huonoa loppupeliä, minkä Norri etevästi voittikin. Hallman pelasi avauksen heikosti ja Pulkkinen rankaisi tehokkaasti. Neljännen pöydän peliä katsellessa jouduin vähän hieraisemaan silmiä, sillä tämä oli ensimmäinen kerta, kun näin Halmeenmäen pelaavan valkeilla jotain muuta avausta kuin kuningasintialaista hyökkäystä. Poikkeama johti tällä kertaa siihen, että hänen kuningas oli matissa jo ennen ajantarkistusta. Loput peleistä päättyivät loogisesti voittoihin ja tasapeleihin ja molemmat joukkueet olivat varmasti tyytyväisiä pisteiden jakoon.

KymS - TammerSh  0-5

Lehtosaari Mauri       - Karttunen Mika        0-1
Upero Jussi          - Köykkä Pekka         0-1
Väkevä Jani          - Mäki Veijo          ½-½
Kholopov Evgeny        - Ahvenjärvi Jani        ½-½
Montonen Samu         - Keso Elias          0-1
Paronen Petteri        - Kytöniemi Jyrki        ½-½
Raki Jyrki          - Pönniö Toni          0-1
Ahlqvist Esa         - Iivonen Markku        0-1

TammerSh oli varsin tyly vieras KymS:ille. Kholopovilla oli hyvät mahdollisuudet voittaa peli, mutta kotijoukkue ei pystynyt haastamaan vieraita ottelun lopputuloksessa.

SK Ninja - SalSK  2-3

Sulskis Sarunas        - Kulaots Kaido         0-1
Sammalvuo Tapani       - Kiik Kalle          0-1
Agopov Mikael         - Rantanen Yrjö         1-0
Nyysti Sampsa         - Westerinen Heikki       1-0
Mansner Harry         - Hartikainen Markku      ½-½
Kosmo Santul         - Valkama Eero         0-1
Pääkkönen Timo        - Närhi Kimmo          ½-½
Puuska Heini         - Pelto Juho          ½-½

Kärkipöydällä Sulskis otti jo kolmannen perättäisen liigatappionsa. Eksentrisestä avauspelaamisesta tunnettu suurmestari antoi mahdollisuuden romanttiselle Riika-muunnelmalle espanjalaisessa pelissä. Tämä ei Kulaotsia yllättänyt, sillä hän voitti pelin vakuuttavasti. Sammalvuo oli menossa kohti voittoa, mutta ratkaisuvaiheessa voiton löytäminen oli vaikeaa. Kiik onnistui kuin ihmeen kaupalla tekemään vaarallisen kiinnityksen, jota Sammalvuo ei koskaan päässyt purkamaan. Rantanen voitti avauksessa sotilaan, mutta Agopovilla oli hurja korvaus siitä. Kansainvälisen mestarin ote oli tällä kertaa suurmestaria vahvempi. Nyysti pelasi mielenkiintoisen pelin Westeristä vastaan. Peli voittajan omin kommentein:

KvM Sampsa Nyysti pelasi opettavaisen pelin SM Heikki Westeristä vastaan. (Kuva: GRENKE)

Mansnerilla oli erinomaiset saumat voittaa peli ja Kosmolla oli voittoasema lukuisien siirtojen ajan. Kotijoukkue kärsi ottelussa pahoista maalinteko-ongelmista, sillä näistäkään peleistä ei tullut tarvittavia voittoja. Myös seitsemännen pöydän peli vaikutti loppuasemassa mustaetuiselta, vaikka asema olikin erittäin sotkuinen.  Toisaalta myös viimeisellä pöydällä Pelto oli selkeästi paremmalla puolella Puuskaa vastaan. Paremmin maalipaikat hyödykseen käyttäessä SK Ninja olisi voinut kamppailla jopa voitosta, mutta sen sijaan joutuu pelaamaan pakkopullana päätösviikonlopun viimeiset ottelut.

MatSK - TuTS  2-3

Keinänen Toivo        - Kryakvin Dmitry        0-1
Sychev Klementy        - Turov Maxim          1-0
Pershin Denis         - Sipilä Vilka         0-1
Lahdelma Henri        - Niemi Kalle          1-0
Ebeling Mika         - Topi-Hulmi Teemu       ½-½
Hentunen Asko         - Sorsa Nuutti         0-1
Tiitta Sauli         - Linden Lari          ½-½
Salimäki Janne        - Pihlajasalo Hannu       ½-½

TuTS otti aimo harppauksen kohti mitaleja voittamalla tärkeässä ottelussa MatSK:in. Mitalit varmasti maistuisivat turkulaisille, sillä viimeisestä palkintopallisijasta on kerennyt kulua jo 15 vuotta. Kärkipöydällä Kryakvin jatkoi lähes historiallista pistetehtailuaan. Venäläisellä suurmestarilla on pisteitä kasassa 7/8! Tällä kertaa uhrina oli hallitseva Suomen mestari. Keinänen ei missään vaiheessa onnistunut tasoittamaan täydellisesti. Vaikeassa tilanteessa hän erehtyi ratkaisevasti ja Kryakvin realisoi tehokkaasti. Sychev maksoi potut pottuina, sillä tuskin on Turovin Caro-Kannin puolustusta pitkiin aikoihin lyöty näin pahasti lyttyyn. Sama kävi myös Pershinille, sillä kyseinen avaus iskettiin kanveesiin myös Sipilän toimesta. Niemi joutui vaikeuksiin avauksessa ja teki upseerinuhrauksen huonolla menestyksellä. Koko liigakauden dramaattisin käänne nähtiin kuudennen pöydän pelissä. Hentusella oli laudalla puhdas torni enemmän sekä parhaimmillaan kahdeksan siirron pakottava matti. Kuuluisa neljäskymmenes siirto oli Hentuselta niin huono, että Sorsa voitti kuningattaren ja pelin. Toisaalta myös Lindenillä oli triviaali voittoasema Tiittaa vastaan. Tietokone ilmoittaa parhaimmillaan pakottavan matin 22:ssa siirrossa. Ottelussa olisi voinut käydä miten tahansa, mutta periksiantamattomuus vei pisteet Varsinais-Suomeen.

VammSK - JyS  1-3

Neiksans Arturs        - Sklyarov Dmitri        ½-½
Pohjala Henri         - Galchenko Matvey       ½-½
Niemi Mikko          - Luukkonen Tommi        0-1
Heinola Vesa-Pekka      - Franssila Tommi        ½-½
Kauko Jussi          - Nivala Tuomas         ½-½
Torkkola Henri        - Nevanlinna Risto       0-1
Salonen Mikko         - Galchenko Vadim        0-1
Satonen Arto         - Soppela Jouni         1-0

JyS haki arvokkaan vierasvoiton VammSK:lta. Ottelu oli tasainen, mutta vähemmät virheet toivat vieraille voiton. Sklyarov oli vaikeuksissa Neiksansia vastaan, mutta hyvä puolustautuminen teki voittamisesta liian vaikeaa. Niemi epäonnistui jo avauksessa, eikä missään vaiheessa päässyt peliin mukaan. Nevanlinna oli jyrätä Torkkolan lontoolaisen systeemin jo avauksessa, mutta jälleen pari löysää siirtoa veivät häneltä kaiken edun. Torkkola kävi hetken aikaa jo voittoasemassa, mutta lahjoitti sen äkkiä pois ja Nevanlinna vei koko pisteen. Alemman pöydän Galchenko oli sunnuntainakin suurissa vaikeuksissa, mutta onnistui kaikesta huolimatta peräti voittamaan pelinsä. Salosella oli mahdollisuuksia voittaa peli eikä häviön vaaraa pitänyt olla, mutta ratkaisevassa kohdassa hän puolustautui heikosti. Vain Satonen onnistui kotijoukkueesta maalinteossa, mutta tästä ei heille paljon iloa ollut.

1. TammerSh, Tampere    8 +19 14
2. TuTS, Turku       8 +12 12
3. JyS, Jyväskylä      8 +11 12
-------------------------------------
4. MatSK, Espoo       8 +19 11
5. EtVaS, Vantaa      8 +12 10 
6. SalSK, Salo       8 +10 10 
7. VammSK, Sastamala    8 +3  9 
8. SK Ninja, Helsinki    8 +11  8
9. Aatos, Helsinki     8 -7  5
10.MatSK II, Espoo     8 -22  4
-------------------------------------
11.HSK, Helsinki      8 -30  1
12.KymS, Kotka       8 -40  0

Tilanne sarjataulukossa säilyy kaikin puolin huippujännittävänä ennen liigan päätösviikonloppua. TammerSh:lla on mukava kahden pisteen ero muihin, mutta he kohtaavat MatSK:n, JyS:n ja SK Ninjan, joten mikään ei ole heidän kannalta vielä selvää. Yleisesti ottaen kuuden kärki pelaa paljon vastakkain ja lisäksi pakkaa ovat sekoittamassa SK Ninja ja Aatos, jotka varmasti haluavat vielä kiusata muita joukkueita parhaansa mukaan. Myös VammSK on mukana mitalitaistossa, sillä he kohtaavat kolme häntäpään joukkuetta ja sopivasti pelien mennessä ristiin he voivat kolmella voitolla vielä nousta.

Häntäpäässä HSK ja KymS tarvitsevat suuria urotekoja välttääkseen liigasta tippumisen. KymS:llä tippuminen vaikuttaisi olevan jo lähes väistämätöntä, mutta HSK voi vielä kaikessa onnistuessaan ohittaa MatSK2:n.

Pistepörssi:

 1. pöytä: SM Dmitry Kryakvin TuTS, 7/8
 2. pöytä: KvM Matvey Galcehnko JyS, 6/8
 3. pöytä: KvM Tarvo Seeman Aatos, FM Henri Pohjala VammSK; 5,5/8
 4. pöytä : KvM Denis Pershin MatSK, FM Tommi Luukkonen JyS, 5,5/8
 5. pöytä: Vesa-Pekka Heinola VammSK, 5,5/8
 6. pöytä: FM Tero Kokkila EtVaS, 6,5/8
 7. pöytä: FM Eero Valkama SalSK, 6,5/8
 8. pöytä: M Elias Keso TammerSh, 5,5/8

9.k pe 13.03.2020
HSL Areena SK Ninja – JyS
HSL Areena MatSK – TamSh
——————————–
HSL Areena EtVaS – SalSK
HSL Areena Aatos – TuTS
——————————–
HSL Areena HSK – VammSK
HSL Areena MatSK/2 – KymS

10.k la 14.03.2020
HSL Areena SK Ninja – MatSK
HSL Areena JyS – TamSh
——————————–
HSL Areena EtVaS – Aatos
HSL Areena SalSK – TuTS
——————————–
HSL Areena HSK – MatSK/2
HSL Areena VammSK – KymS

11.k su 15.03.2020
HSL Areena TamSh – SK Ninja
HSL Areena MatSK – JyS
——————————–
HSL Areena TuTS – EtVaS
HSL Areena Aatos – SalSK
——————————–
HSL Areena KymS – HSK
HSL Areena MatSK/2 – VammSK

Erik Rönkä

erikronka@gmail.com