Viime vuonna SM-kultaa juhlinut SK ComeOn on kahdeksan kierroksen jälkeen jälleen menossa vakuuttavasti kohti Suomen mestaruutta. Turun Työväen Shakkikerho oli jo lähdössä päätösviikonlopulle mestarisuosikkina voitettuaan timantin kovan Tammer-Shakin, mutta sunnuntain tappio Jyväskylässä tiputti heidät vasta viidenneksi.

Virolainen suurmestari Kaido Külaots voitti vastikään kansainvälisen huipputason Aeroflot-turnauksen. Hän hallitsee myös SM-liigan pistepörssiä. (Kuva: Chess24)

7.kierros

JoeSK - KS-58  1-2

Dokutchaev Aleksander     - Yrjölä Jouni         ½-½
Jouhki Yrjö Markus      - Rantanen Yrjö         0-1
Sukhorukov Andrey S.     - Tuomala Timo         0-1
Hokkanen Petri        - Kivimäki Jaakko        1-0
Myller Janne         - Lauren Martti         ½-½
Tuononen Janne        - Viljava Tapani        ½-½
Nokka Risto          - Kivipelto Kaj         ½-½
Porrasmaa Timo        - Salonen Jyrki         ½-½

Voittoja kipeästi tarvitseva Joensuun Shakkikerho kohtasi jumbofinaalissa Kulttuuri-Shakki 58:n. Vahvasti pelannut seniorijoukkue kuitenkin otti sen mikä heille kuului. Suurmestari Rantanen pääsi vihdoin avaamaan pistetilinsä. Jouhkin luova avauspelaaminen ei tuottanut tulosta, ja entisaikojen ”tykki” osoitti yhä olevansa vaarallinen pelaaja ketä tahansa vastaan. Vieressä Tuomala seurasi suurmestarin otteita ja otti niin ikään komean asemallisen voiton. Hokkasen hyökkäysvoitto oli vain laiha lohtu kotijoukkueelle, sillä missään muussa pelissä ei Pohjois-Karjalan joukkueella ollut voiton mahdollisuuksia.

Aatos - MatSK  0-2

Nybäck Tomi          - Ebeling Daniel        ½-½
Seeman Tarvo         - Moiseenko Vadim        ½-½
Pulkkinen Kari        - Keinänen Toivo        ½-½
Issakainen Ari        - Pershin Denis         ½-½
Halmeenmäki Tuomo       - Kekki Petri          ½-½
Prieur Eetu          - Hentunen Asko         ½-½
Kivilahti Rami        - Kivistö Mikko         0-1
Puittinen Mika        - Ebeling Mika         0-1

Kauden hyvin aloittanut Aatos on viimeisillä kierroksilla joutunut taipumaan tiukoissa otteluissa jopa huonon tuurinkin vuoksi. Ottelun kärkipöydällä kohtasivat SM-listan 1.- ja 3. pelaajat. Mielenkiintoisessa pelissä tyydyttiin lopulta siirtojentoistoon (paina mitä tahansa siirtoa!):

Viimeisellä pöydällä vanhemman sukupolven Ebeling pääsi puolestaan näyttämään hyökkäyksen taitojaan:

Maalintekoon ei kotijoukkue tässä ottelussa pystynyt. Ilman mahdollisuuksia he eivät kuitenkaan täysin olleet, sillä Pulkkinen ja Issakainen olivat yllättää vahvuusluvuiltaan selkeästi vahvemmat vastustajat. Issakainen tyytyi siirtojen toistoon, mutta olisi varmasti jatkanut peliä, mikäli tässä vaiheessa ottelua olisi osannut ennustaa suuren maalien tarpeen. Kivistö pääsi vielä lopussa mälläämään tyhjään maaliin.

SK ComeOn - EtVaS  4-3

Yemelin Vasily        - Sepp Olav           1-0
Sulskis Sarunas        - Kanep Meelis         1-0
Agopov Mikael         - Anttila Perttu        0-1
Sammalvuo Tapani       - Koskinen Henri        1-0
Nyysti Sampsa         - Kokkila Tero         ½-½
Mansner Harry         - Tommiska Matti        0-1
Pääkkönen Timo        - Salo Heikki          0-1
Kosmo Santul         - Paasikangas-Tella Johanna   1-0

SK ComeOn ja EtVaS eivät ole viime vuosina keskinäisissä otteluissa säästelleet maalipyssyjään. Kotijoukkueen kärkipöydät olivat hyvässä vireessä, vaikka Yemelinin asema näytti alkuun hiukan kyseenalaiselta. Seppin keskipelissä tehty väärä ratkaisu kuitenkin pilasi hänen pelinsä. Perttu Anttila otti kuitenkin yllätysvoiton viime vuoden Suomen mestari Agopovista. Voitto syntyi luovasta asemallisesta ideasta, jossa Anttila sai selkeästi edullisen loppupelin. Tommiska puolestaan esitti loistavan esimerkin kuningasintialaisen puolustuksen hyökkäyspotentiaalista. Pääkkösellä oli hyvä asema, kunnes hän teki epäkorrektin upseerin uhrauksen. Salo otti uhratun materiaalin vastaan ja marssi voittoon. Ottelun ratkaisu syntyi vasta loppuvaiheilla, kun Sammalvuo sai revittyä Koskisen kuningatarsivustan auki. Tasapeliin oli vierasjoukkueella mahdollisuudet, mutta viimeistään Paasikangas-Tellan paha virhe loppupelissä toi kotijoukkueelle tiukan yhden maalin voiton.

SalSK - KymS  3-1

Kulaots Kaido         - Rakhmanov Aleksandr      ½-½
Kiik Kalle          - Ristoja Samu         ½-½
Järvenpää Jari        - Puranen Jukka         ½-½
Westerinen Heikki       - Lehtosaari Mauri       ½-½
Hartikainen Markku      - Nippula Timo         0-1
Valkama Eero         - Kholopov Evgeny        1-0
Rehn Ralf           - Paronen Petteri        1-0
Kivijärvi Juha        - Engelberg Jan         1-0

Vahvasti häntäpöydillä pelannut kotijoukkue kasvatti vieraiden ahdinkoa sarjapaikan pitämisen suhteen. Nuori shakkimestari Valkama voitti Kholopovin asemallisen näytöksen jälkeen. Rehn puolestaan otti puolustusvoiton. Paronen uhrasi nappuloitaan häikäilemättömästi, mutta Rehn söi ne pois! Myös Kivijärvi pelasi varmaa peliä, eikä Engelberg pystynyt pitämään asemaansa kasassa loppupelissä. Vieraiden ainoana valopilkkuna oli näyttäviä pelejä usein aiemminkin pelannut Nippula:


JyS - VammSK  5-1

Sklyarov Dmitri        - Neiksans Arturs        ½-½
Galchenko Matvey       - Meshkovs Nikita        ½-½
Luukkonen Tommi        - Heinola Vesa-Pekka      1-0
Franssila Tommi        - Kauko Jussi          0-1
Nevanlinna Risto       - Torkkola Henri        1-0
Nivala Tuomas         - Salonen Mikko         1-0
Hämäläinen Sami        - Pihlajamäki Seppo       1-0
Galchenko Vadim        - Kauko Pekka          1-0

Myös Jyväs-Shakki osoitti alempien pöytien tärkeyden ottelussaan Vammalan Shakkikerhoa vastaan. JyS vei ne peräti 4-0! Tämän myötä ei vierailla ollut mitään mahdollisuuksia. Luukkonen teki viikonlopun ensimmäisen kvaliteetin uhrauksensa. Heinolalla oli mahdollisuutensa, mutta hän ei pitkään pysynyt vaarallisen hyökkäyspelaajan tahdissa. 6.pöydällä nähtiin varmasti koko liigakauden erikoisimmalla nimellä tunnettu avaus. Nivala aloitti Wieniläisellä pelillä, mutta vastustajan salliessa siirtyi hurjaan Frankenstein-Dracula muunnelmaan (1.e4 e5 2.Rc3 Rf6 3.Lc4 Rxe4 4.Dh5 Rd6 5.Lb3 Rc6 6.Rb5 g6 7.Df3 f5 8.Dd5 Df6 9.Rxc7+ Kd8 10.Rxa8). Valkea voitti niinkin hallitusti, mitä tässä avausmuunnelmassa pystyy voittamaan. Myös Nevanlinna, Hämäläinen ja vanhempi Galchenko onnistuivat voittamaan pelinsä.

TuTS - TammerSh  3-2

Kryakvin Dmitry        - Shirov Aleksei        0-1
Turov Maxim          - Goganov Aleksey        ½-½
Sipilä Vilka         - Karttunen Mika        ½-½
Niemi Kalle          - Köykkä Pekka         1-0
Topi-Hulmi Teemu       - Mäki Veijo          ½-½
Sorsa Nuutti         - Pohjala Henri         1-0
Pihlajasalo Hannu       - Mertanen Janne        0-1
Linden Lari          - Nieminen Samuli        1-0

Turussa nähtiin huipputason shakkia, kun kärkipöydällä kohtasivat entinen MM-listan 2.pelaaja Shirov ja lähes 2600-tasoinen Kryakvin. Hurjassa pelissä Shirov pääsi takavuosien elementtiinsä:

Tähän kuitenkin loppui vieraiden juhliminen. Köykällä oli vaikeahko asema, mutta upseerin syöttäminen osoittautui heikoksi. Pohjalalla ja Niemisellä oli hyvät asemat myös, mutta taktiset virheet käänsivät molemmat pelit kotijoukkueen voitoiksi. Mertasen asemallinen voitto oli vain laiha lohtu. Ottelu ratkesi pahoihin taktisiin virheisiin.

8.kierros

SalSK - JoeSK  5-0

Kulaots Kaido         - Dokutchaev Aleksander     ½-½
Kiik Kalle          - Jouhki Yrjö Markus      1-0
Järvenpää Jari        - Sukhorukov Andrey S.     ½-½
Westerinen Heikki       - Hokkanen Petri        1-0
Hartikainen Markku      - Myller Janne         1-0
Valkama Eero         - Tuononen Janne        1-0
Rehn Ralf           - Nokka Risto          ½-½
Närhi Kimmo          - Porrasmaa Timo        1-0

Viimeistään tämän ottelun jälkeen näyttäisi siltä, että Joensuun Shakkikerho on vahvasti menossa kohti 1-divisioonaa. Vierailla oli mahdollisuutensa, mutta selvästi tasaisemmin pelaava kotijoukkue vei viisi peliä voitoksi.

 

KS-58 - KymS  1-1

Yrjölä Jouni         - Rakhmanov Aleksandr      0-1
Rantanen Yrjö         - Ristoja Samu         1-0
Tuomala Timo         - Puranen Jukka         ½-½
Kivimäki Jaakko        - Lehtosaari Mauri       ½-½
Lauren Martti         - Upero Jussi          ½-½
Viljava Tapani        - Nippula Timo         ½-½
Kivipelto Kaj         - Väkevä Jani          ½-½
Salonen Jyrki         - Kholopov Evgeny        ½-½

Taistelu ensi kauden liigapaikasta kävi kuumimmillaan Kulttuuri Shakki-58:n kohdatessa Kymen Shakin. Kärkipöydällä suurmestari Rakhmanov pelasi käytännöllistä shakkia. Opettavainen idea hollantilaisessa puolustuksessa toi hänelle pienen edun, joka riitti voittoon asti. Vain suurmestarit pystyivät voittoihin tässä ottelussa. Parhaita siirtojaan alkukauden hakenut suurmestari Rantanen otti nyt toisen perättäisen voittonsa. Ristoja sai dynaamisen aseman avauksen jälkeen, mutta ei pysynyt aseman vaatimusten mukana enää keskipelissä. Jännittäviä tilanteita ottelu tarjosi kuudesta tasapelistä huolimatta. Puranen oli hyvin lähellä voittaa Tuomalan, mutta erehdyksessä annettu mahdollisuus kuningatarten vaihtoon pelasti mustan tasapeliin. Myös Viljava ja Kivimäki olivat voittamassa pelejään, mutta pahojen virheiden jälkeen he pystyivät pitämään tasapelin vain vaivoin.

MatSK - SK ComeOn  1-5

Ebeling Daniel        - Yemelin Vasily        0-1
Moiseenko Vadim        - Sulskis Sarunas        ½-½
Keinänen Toivo        - Agopov Mikael         ½-½
Pershin Denis         - Sammalvuo Tapani       1-0
Hentunen Asko         - Nyysti Sampsa         0-1
Kivistö Mikko         - Mansner Harry         0-1
Ebeling Mika         - Kosmo Santul         0-1
Lehtivaara Petri       - Tusa Tuukka          0-1

Odotetussa kärkiottelussa SK ComeOn oli aivan omaa luokkaansa. Kärkipöydällä Yemelin pelasi käytännöllisesti ja voitti hallitusti loppupelissä. Myös Nyystin hyökkäys on hyvä esimerkki johdonmukaisesta hyökkäyksen loppuun saattamisesta:

Myös Mansner, Kosmo ja Tusa toivat pisteet vieraille. Etenkin Lehtivaaralla oli hyvät mahdollisuudet voittoon, mutta vaikeassa asemassa Tusan pitkään ladattuna olleet nappulat pääsivät pyöräyttämään keskelle lautaa joutuneesta kuningasta matin. Myös Kosmolle maininta kuningasgambiitilla lähteneestä pelistä. Todiste siitä, etteivät romanttiset avaukset ole kadonneet edes SM-tasolta. Kotijoukkueen ainoan pisteen otti Denis Pershin, joka jatkaa päätösviikonloppuun hurjalla 5,5/6 tuloksella.

EtVaS - Aatos  1-2

Sepp Olav           - Nybäck Tomi          ½-½
Kanep Meelis         - Seeman Tarvo         ½-½
Anttila Perttu        - Virtanen Antti        ½-½
Koskinen Henri        - Pulkkinen Kari        ½-½
Kokkila Tero         - Issakainen Ari        0-1
Salo Heikki          - Halmeenmäki Tuomo       ½-½
Paasikangas-Tella Johanna   - Linnanen Lassi        0-1
Lindholm Jere         - Kivilahti Rami        1-0

Tasaisessa kamppailussa isännillä oli suuri panos mitalien kannalta, sillä vain voitolla heillä oli mahdollisuuksia niihin. Vieraat olivat kuitenkin taktisesti valppaampia ja veivät kaksi pistettä mukanaan. Kärkipöydällä Seppin ja Nybäckin peli oli jännittävä, jossa kummallakin oli mahdollisuutensa. Lopulta päädyttiin kuitenkin loogisten vaiheiden jälkeen siirtojen toistoon. Kokkilan peli lähti hyvin käyntiin, mutta paha taktinen virhe ratkaisi pelin välittömästi Issakaiselle. Samoin kävi myös Paasikangas-Tellalle. Vastikään mestariksi korottunut Lindholm otti tärkeän voiton viimeisellä pöydällä, mutta enempään ei EtVaS pystynyt. Myös Salolla oli erinomaiset mahdollisuudet voittoon, mutta liigakauden erikoisimman siirtojentoiston jälkeen päädyttiin tasapeliin. Toisaalta myös Virtanen oli voittamassa ylivoimaisesti, mutta Anttilan kekseliäs puolustus antoi hänelle vaikeuksia voiton realisointiin.

JyS - TuTS  4-1

Sklyarov Dmitri        - Kryakvin Dmitry        ½-½
Galchenko Matvey       - Turov Maxim          ½-½
Luukkonen Tommi        - Sipilä Vilka         1-0
Franssila Tommi        - Niemi Kalle          1-0
Nevanlinna Risto       - Topi-Hulmi Teemu       1-0
Nivala Tuomas         - Sorsa Nuutti         1-0
Hämäläinen Sami        - Pihlajasalo Hannu       ½-½
Laihonen Petteri       - Linden Lari          0-1

Mitaleista kamppailtiin myös Jyväskylässä. Varsinais-Suomen joukkueelle voitto ja tasapeli olisivat olleet hyviä tuloksia peräti kullan saavuttamiseen. Kotijoukkue oli lähes pakkovoiton edessä, että he voisivat taistella edes pronssista. Kotijoukkue pelasi parempaa shakkia tässä ottelussa. Nivala pärjäsi taktisissa kuvioissa Sorsaa paremmin ja toi ottelun avauspisteen. Franssila ja Nevanlinna ottivat pisteet loppupelissä. Etenkin jälkimmäisestä pelistä olisi ollut ylpeä jopa itse Aron Nimzowitsch. Naulan arkkuun löi Luukkonen. Peli voittajan kommentein:

VammSK - TammerSh  1-4

Neiksans Arturs        - Shirov Aleksei        0-1
Meshkovs Nikita        - Goganov Aleksey        ½-½
Heinola Vesa-Pekka      - Karttunen Mika        ½-½
Kauko Jussi          - Köykkä Pekka         0-1
Torkkola Henri        - Mäki Veijo          0-1
Salonen Mikko         - Pohjala Henri         1-0
Satonen Arto         - Mertanen Janne        0-1
Pihlajamäki Seppo       - Nieminen Samuli        ½-½

Tammer-Shakki paranti otteitaan selvästi sunnuntaina. Legendaarinen Shirov otti viikonlopun toisen voittonsa lähes näytöstyyliin. Shirovin esimerkin mukaan myös Mäki voitti pelinsä johdonmukaisesti, tosin mustan suuren virheen avittamana. Mertanen ja Köykkä tälläsivät vielä kaksi maalia lisää. Myös lisää oli odotettavissa, sillä Pohjalalla oli lupaava, joskin vaarallinen asema Salosta vastaan. Tämä viikonloppu oli Pohjalalle varmasti yksi hänen uransa huonoimmista, sillä tämäkin peli päättyi yllättävään harhasyöttöön.

1. SK ComeOn, Helsinki   8 14  +20
2. SalSK, Salo       8 12  +15
3. MatSK, Espoo      8 11  +12
----------------------------------
4. JyS, Jyväskylä     8 11  +11
5. TuTS, Turku       8 11  0
6. TammerShakki, Tampere  8 10  +16
7. EtVaS, Vantaa      8  9  +2
8. Aatos, Helsinki     8  9  -2
9. VammSK, Sastamala    8  4  -15
10.KS-58, Helsinki     8  3  -14
----------------------------------
11.KymS, Kotka       8  2  -18
12.JoeSK, Joensuu     8  0  -27

SK ComeOn on vakuuttavasti menossa jälleen kohti mestaruutta. Myös taistelu sarjapaikan pitämisestä kovenee. JoeSK on yhä pisteittä, mutta muutama häntäpään joukkueista on vielä kohtaamatta. Myös KymS ja KS-58 tarvitsevat pisteitä viimeisistä ottelusta, kun taas VammSK näyttäisi pitävän paikkansa erittäin suurella todennäköisyydellä.

Kultakypärät:

1.pöytä: SM Tomi Nybäck, SM Kaido Kulaots 5,5p

2.pöytä: SM Maxim Turov 6p

3.pöytä: FM Tommi Luukkonen 6p

4.pöytä: Denis Pershin, FM Pekka Köykkä 5,5p

5.pöytä: SM Heikki Westerinen 5p

6.pöytä: KvM Veijo Mäki, FM Risto Nevanlinna 6p

7.pöytä: M Eero Valkama 5,5p

8.pöytä: FM Mika Ebeling 5,5p

9.kierros Pe 05.04.2019
HSL Areena: Aatos – TammerSh
HSL Areena: EtVaS – SalSK
HSL AREENA: KymS – TuTS
HSL Areena: MatSK – KS-58
HSL Areena: SK ComeOn – JyS
HSL AREENA: VammSK – JoeSK

10.kierros La 06.04.2019
HSL Areena: Aatos – JyS
HSL Areena: EtVaS – KS-58
HSL AREENA: JoeSK – KymS
HSL AREENA: SalSK – MatSK
HSL AREENA: TammerSh – SK ComeOn
HSL AREENA: VammSK – TuTS

11.kierros Su 07.04.2019
HSL AREENA: JyS – EtVaS
HSL Areena: KS-58 – SalSK
HSL AREENA: KymS – VammSK
HSL Areena: MatSK – TammerSh
HSL Areena: SK ComeOn – Aatos
HSL AREENA: TuTS – JoeSK

Erik Rönkä
erikronka@gmail.com