Joulukuun alussa käytiin kiivaita kamppailuja shakin seurajoukkueiden SM-kilpailun sarjapisteistä. Kauden puolessa välissä on alkanut käydä selville niin mitaleista kamppailevat joukkueet, kuin myös sarjapaikkansa puolesta taistelevat seurat. Vuoden 2017 viimeiset ottelut ennen joulutaukoa tarjosivat upeita taidonnäytteitä ja komeita taistellen tehtyjä nousuja.

5.kierros

SK ComeOn – Aatos 6-1

Sulskis Sarunas – Nybäck Tomi 1-0
Sammalvuo Tapani – Seeman Tarvo ½-½
Agopov Mikael – Virtanen Antti 1-0
Nyysti Sampsa – Pulkkinen Kari 0-1
Lampen Timo – Issakainen Ari 1-0
Mansner Harry – Halmeenmäki Tuomo 1-0
Pääkkönen Timo – Väätäinen Timo 1-0
Kosmo Santul – Graeffe Petri 1-0

Sarjan kärjessä porhaltava Shakkikerho ComeOn sai vastaansa myöskin hyviä otteita esittäneen Shakkikerho Aatoksen. Kärkipöydällä nähtiin odotettu kamppailu Nybäck-Sulskis, jossa Suomen kaikkien aikojen paras pelaaja kohtasi viime aikoina komeita pelejä pelanneen liettualaissuurmestarin. Sulskis tasoitti pelin mustilla ja sai jopa pientä aloitetta. Hän kasvatti etuaan pikkuhiljaa. Kun Nybäck ei selvästikään ollut parhaimmillaan, toi Sulskis kotijoukkueelle pisteen 46:ssa siirrossa. Lopulta selvät loppulukemat kertoivat joukkueiden muiden pelaajien tasoerosta. Aatoksella oli mahdollisuutensa, mutta selvästi rutinoituneemmat ja vahvemmin pelaavat kotijoukkueen pelaajat korjasivat pisteet talteen varmoin ottein.


Mikael Agopov on ollut SM-liigan kärkijoukkueen johtava pelaaja pistein 5/6.

MatSK – TuTS 3-3

Ebeling Daniel – Turov Maxim ½-½
Keinänen Toivo – Sipilä Vilka 1-0
Kekki Petri – Holmsten Aleksei 0-1
Kivistö Mikko – Tuominen Risto ½-½
Hentunen Asko – Topi-Hulmi Teemu 1-0
Ebeling Mika – Sorsa Nuutti 1-0
Fraser Scott – Vainio Ville 0-1
Tiitta Sauli – Linden Lari 0-1

Shakkiareenalla kohtasivat kaksi yskähdellen kauden aloittanutta joukkuetta. Kärkipöydällä SM-listan 2.sijalla oleva 21-vuotias kansainvälinen mestari Daniel Ebeling kohtasi venäläisen suurmestari Maxim Turovin. Peli alkoi tasaisesti, mutta Turov löysi asemasta erinomaisen kvaliteetinuhrauksen ja hän sai reilusti aloitetta. Ebeling näki parhaaksi uhrata materiaalia takaisin. Torniloppupelissä Turovilla oli mahdollisuuksia voittoon, mutta Ebelingin sinnikäs puolustus turvasi kotijoukkueelle tasapelin. Sipilä ryösti Keinäseltä sotilaan jo avauksessa. Seurasi mustalle edullinen asema, jossa piti pelata tarkasti pystyäkseen säilyttämään edun. Vahvoista taktikoista tällä kertaa terävämmin toimi Keinänen, sillä mustan heikon siirron jälkeen hän rankaisi välittömästi. Sipilä ei pystynyt tekemään parhaita puolustussiirtoja tämän jälkeen. Samaan tapaan Ville Vainio osoitti erinomaista taktista osaamista:


Myös Sauli Tiitta yritti päästä lehtiin ja kirjoihin pelaamalla upean tornin uhrauksen. Väärin pelattu jatko käänsi kattilan nurinperin ja Linden tyytyväisenä korjasi pisteen. Ottelu oli tästäkin huolimatta menossa kotijoukkueelle, kun kokeneet fidemestarit Ebeling ja Hentunen ottivat voitot loppupelissä. Myös Kekki hallitsi laudan tapahtumia lähes alusta lähtien, mutta juuri ennen ajantarkistusta tehty virhe maksoi Matinkylälle yhden pisteen:

Runsasmaalinen ottelu päättyi lopulta 3-3 tasalukemiin. MatSK kaipaa yhä parhainta virettään voidakseen kamppailla kirkkaammista mitaleista loppukaudella.

KymS – KS-58 3-0

Rakhmanov Aleksandr – Yrjölä Jouni 1-0
Kochyev Alexander – Rantanen Yrjö ½-½
Ristoja Samu – Lauren Martti 1-0
Puranen Jukka – Viljava Tapani ½-½
Lehtosaari Mauri – Kivimäki Jaakko ½-½
Upero Jussi – Lehtioksa Jorma ½-½
Nippula Timo – Salonen Jyrki 1-0
Väkevä Jani – Kukkonen Jaakko ½-½

Kotkassa häntäpään kamppailussa kotijoukkue Kymen Shakki oli tyly isäntä senioreista koostuvalle Kulttuuri-Shakille. Yhdessäkään pelissä vierasjoukkueen pelaajalla ei nähty pientä etua suurempaa. Suurmestari Rakhmanov oli jälleen kerran aivan omaa luokkaansa voittamalla Jouni Yrjölän todella komeasti. Hän uhrasi jo avauksessa sotilaan saaden vahvan aloitteen. Keskipelissä asema oli selvästi edullinen hänelle, eikä Yrjölä vaikeassa asemassa pystynyt puolustautumaan kuningattaren menetykseltä. Mikä ottelusta teki harvinaisen, tulivat kaikki voitot mustilla nappuloilla. Ristoja harhautti Laurenin nappulat kuningatarsivustalle ja kävi tekemässä toiselta puolelta lautaa matin. Nippula voitti Salosen varmalla loppupelirealisoinnilla.

JyS – EtVaS 2-3

Sklyarov Dmitri – Sepp Olav 1-0
Luukkonen Tommi – Kanep Meelis 0-1
Nevanlinna Risto – Kokkila Tero ½-½
Franssila Tommi – Koskinen Henri ½-½
Nivala Tuomas – Salo Heikki ½-½
Tuononen Janne – Vihinen Teemu 0-1
Laihonen Petteri – Laakso Harri 0-1
Hämäläinen Sami – Lindholm Jere 1-0

Jyväskylässä Jyväs-Shakki kohtasi Etelä Vantaan Shakin. Ottelusta mielenkiintoisen teki se, että EtVaS ei ollut neljään vuoteen saanut pistettäkään kotijoukkueelta. Asiaa ei myöskään auttanut 3.pöydällä normaalisti majailevan Erik Röngän poissaolo samaan aikaan käydyn London Chess Classicin vuoksi. Taistelemaan olivat vantaalaiset tulleet, sillä ainoastaan toisen ja viimeisen pöydän pelit kestivät alle 50 siirtoa. Hämäläinen voitti nopeasti farmijoukkueesta liigaan nostetun nuoren Lindholmin. Viime kausilla ailahdellut virolaisvahvistus suurmestari Kanep antoi Luukkoselle melkoisen oppitunnin. Pelit Kokkila-Nevanlinna ja Salo-Nivala olivat tiukkoja kamppailuja mutta pisteet jaettiin kummassakin tasan. Ottelu ratkesi tällä kertaa häntäpöydillä. Vihinen ja Laakso pelasivat upeat asemalliset pelit tuoden kaksi tärkeää voittoa. Sklyarovin voitto Seppistä oli laiha lohtu, sillä Franssila joutui puolustamaan pitkään saaden lopulta tasapelin Koskiselta.

KarjUra – HSK 2-4

Valkama Eero – Heinola Vesa-Pekka 0-1
Syvälahti Timo – Lehto Antti 1-0
Syvälahti Heikki – van de Plassche Erik 1-0
Nurk Ivo – Pollari Pasi ½-½
Sandholm Klas – Norri Joose 0-1
Titovets Sergei – Elomaa Arto 0-1
Wikman Jimmy – Suomalainen Erkki ½-½
Söderberg Stefan – Parkkinen Jyrki 0-1

Karjaalla kohtasivat ainoat ilman pisteitä olevat joukkueet. Tällä kertaa Syvälahtien isä-poika kaksikko otti tuplavoitot, mutta se ei hidastanut perinteikkään liigajoukkueen tahtia. HSK takasi itselleen neljä voittoa varmalla asemapelillä ja ilmoittautui takaisin taistelemaan sarjapaikastaan.

SalSK – TammerSh 2-4

Kulaots Kaido – Neiksans Arturs 1-0
Kiik Kalle – Karttunen Mika 0-1
Niemi Kalle – Pohjala Henri ½-½
Järvenpää Jari – Mäki Veijo 1-0
Hartikainen Markku – Köykkä Pekka 0-1
Rehn Ralf – Ahvenjärvi Jani 0-1
Simola Tuomas – Mertanen Janne ½-½
Pelto Juho – Kytöniemi Jyrki 0-1

Myös Salossa nähtiin mielenkiintoinen ja runsasmaalinen ottelu. Selvänä ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt Tammer-Shakki pystyi jatkamaan alkukauden varmaa tahtiaan ottamalla lopulta melko selkeän kahden maalin voiton. Ottelu lähti lennokkaasti käyntiin, kun Köykkä voitti Hartikaisen vain 20:ssa siirrossa. Kärkipöydällä latvialaissuurmestari Neiksans yritti haavoittaa virolaissuurmestari Kulaotsin kuningasasemaa uhraamalla upseerin jo avausvaiheessa. Kulaots ei tästä hämmentynyt, sillä varma puolustus toi pisteen kotijoukkueelle. Tamperelaiset olivat kuitenkin vahvempia lähes joka pelissä. Karttunen taisteli itselleen voiton Kiikistä ja Ahvenjärvi voitti Rehnin asemallisella pelaamisellaan.

6.kierros

HSK – SK ComeOn 1-2

Lehto Antti – Sammalvuo Tapani 0-1
Norri Joose – Agopov Mikael ½-½
Partanen Juha – Nyysti Sampsa 0-1
Kauranen Matti – Lampen Timo 1-0
Parkkinen Jyrki – Mansner Harry ½-½
Mäkinen Ilkka – Kosmo Santul ½-½
Tiinanen Teemu – Nybäck Jukka ½-½
Aura Kristian – Alho Sauli ½-½

Kärjessä porskuttava ComeOn odotti varmasti nopeaa voittoa sarjapaikastaan taistelevasta Helsingin Shakkiklubista. Ottelu oli lopulta kaikkea muuta kuin selvä voitto ennakkosuosikille. Kauranen pelasi loistavan hyökkäyspelin ja Lampen joutui kokemaan ensimmäisen tappionsa neljään vuoteen. Myös Mansner ja Kosmo olivat vaikeuksissa, mutta rutinoituneet liigapelaajat pystyivät pelastamaan tasapelit. Nyysti tasoitti lukemat helpohkolla voitollaan. Päivän sankariksi nousi kärkipöydällä pelannut Sammalvuo. Edes Lehdon pitkä ja kärsivällinen puolustaminen ei pystynyt nostamaan kotijoukkuetta kauden suurimpaan yllätykseen.

KS-58 – EtVaS 3-2

Yrjölä Jouni – Sepp Olav ½-½
Rantanen Yrjö – Kanep Meelis 1-0
Lauren Martti – Kokkila Tero ½-½
Viljava Tapani – Koskinen Henri 0-1
Kivimäki Jaakko – Paasikangas-Tella Johanna 1-0
Lehtioksa Jorma – Salo Heikki 1-0
Kivipelto Kaj – Anttila Perttu 0-1
Salonen Jyrki – Tommiska Matti ½-½

Kauden ylivoimaisesti suurin yllätys nähtiin shakkiareenalla, kun Kulttuuri-Shakki kohtasi Etelä-Vantaan shakin. Tuttuina pistemiehinä esiintyneet Anttila ja Koskinen ottivat nopeat voitot ja vierasjoukkue oli menossa kohti selkeää voittoa. Kun kaksi peliä oli päättynyt pisteenjakoon ja tilanne oli 1-2, näytti ottelu selkeältä vantaalaisten eduksi. Uskomattomista aikapulaselviytymisistä tunnettu Salo muistaa varmasti tämän päivän pitkään, sillä tällä kertaa hän meni sotilaan voitolla ollessaan ratkaisevaan haarukkaan juuri ennen ajantarkistusta. Yksi harvoista yleisen pääsarjatason naisurheilijoista joutui kokemaan yllättävän tappion ja kotijoukkue meni jo maalin johtoon. Mitään ei ollut enää tehtävissä, sillä Kokkilan asema oli tuomittu tasapeliin. Tärkeät pisteet kotijoukkueelle, joka jo viime vuoden kohtaamisessa oli erittäin lähellä voittoa.


EtVaS:n Perttu Anttila tunnetaan Suomen nopeimpana shakkimestarina. Tähän mennessä pisteitä on kasassa 4,5/5

Aatos – SalSK 2-2

Nybäck Tomi – Kulaots Kaido 0-1
Seeman Tarvo – Kiik Kalle ½-½
Virtanen Antti – Niemi Kalle 1-0
Pulkkinen Kari – Järvenpää Jari 1-0
Issakainen Ari – Hartikainen Markku ½-½
Prieur Eetu – Rehn Ralf 0-1
Linnanen Lassi – Simola Tuomas ½-½
Lammi Jyri – Närhi Kimmo ½-½

Keskikastin ottelussa Aatos isännöi Salon Shakkikerhoa. Sankarimme Nybäck ei varmasti ole moneen vuoteen joutunut kokemaan vastaavaa viikonloppua: häviö molemmista otteluista. Onko siis kyse tulevasta noususta? Lukemat taululla olivat tasan 1-1, kun Pulkkinen otti hyökkäyksensä hallintaan Järvenpäätä vastaan:

Jos joku on joskus sanonut Virtasen tietävän avausteoriasta jotain, on hän ollut täysin oikeassa. Harvinainen muunnelma Sisilialaisen puolustuksen Dragonissa toi hänelle aloitetta jo pelin alussa. Loistava peli vei kotijoukkueen taas johtoon. Vierasjoukkueen pelastajaksi tuli lopulta Rehn, joka pakkovoiton edessä työnsi Prieurin nurin. Tasapeleissä etu ei vaihdellut merkittävästi missään vaiheessa ja tasapeli oli näin ollen oikeutettu tulos molemmille joukkueille.

JyS – MatSK 1-4

Sklyarov Dmitri – Ebeling Daniel ½-½
Luukkonen Tommi – Keinänen Toivo 0-1
Nevanlinna Risto – Kekki Petri 0-1
Franssila Tommi – Valli Frans 1-0
Nivala Tuomas – Hentunen Asko 0-1
Tuononen Janne – Ebeling Mika ½-½
Laihonen Petteri – Fraser Scott ½-½
von Wright Aarne – Tiitta Sauli 0-1

Jyväs-Shakin vaikea viikonloppu sai jatkoa, kun kärkikahinoissa seilaava Matinkylän Shakkikerho saapui Sepänkeskuksen shakkiareenalle. Molemmat joukkueet ottivat varmat voitot, mutta keskipöytien tasaiset pelit ratkaisivat ottelun lopputuloksen. Nevanlinna oli pitkään paremmalla puolella Kekkiä vastaan, mutta muutama heikko siirto loppupelissä käänsi pisteen valkoisilla pelaavalle. Nivalan mielenkiintoinen yritys hyökätä Hentusen kuningasta vastaan sai hyvän lähdön, mutta jatkossa tehdyt virheet eivät saattaneet hyökkäystä loppuun asti.

KarjUra – KymS 2-3

Valkama Eero – Rakhmanov Aleksandr 0-1
Syvälahti Timo – Kochyev Alexander 0-1
Syvälahti Heikki – Ristoja Samu ½-½
Nurk Ivo – Puranen Jukka ½-½
Sandholm Klas – Lehtosaari Mauri 1-0
Titovets Sergei – Upero Jussi 1-0
Wikman Jimmy – Nippula Timo 0-1
Wilson Victor – Paronen Petteri ½-½

Kymen Shakki lähestulkoon varmisti sarjapaikkansa ensi kaudelle hakemalla vierasvoiton Karjaalta. Rakhmanov otti tuttuun tapaan ylivoimaisen voiton. Tasapeleistä tunnettu suurmestari Kochyev yllätti nuoren Syvälahden uhraamalla upseerin keskipelissä. Peli kääntyi nopeasti mustan hyväksi. Kahta kummallisesti tapahtunutta voittoa lukuunottamatta vierasjoukkue oli selkeästi parempi. Mainintana myös 7-pöydällä mustilla pelanneen sukunimen mukainen ”niputus”.

TuTS – TammerSh 1-2

Turov Maxim – Karttunen Mika ½-½
Sipilä Vilka – Pohjala Henri 1-0
Tuominen Risto – Mäki Veijo 0-1
Topi-Hulmi Teemu – Köykkä Pekka ½-½
Sorsa Nuutti – Ahvenjärvi Jani ½-½
Vainio Ville – Mertanen Janne ½-½
Byggmästar Lars – Kytöniemi Jyrki 0-1
Linden Lari – Nieminen Samuli ½-½

Turun Työväen Shakki haki hyvitystä heikosti sujuneelle alkukaudelle 2.sijalla olevalta Tammer-Shakilta. Ottelu oli varmasti yksi viikonlopun värikkäimmistä. Vaikka Karttunen ja Turov ottivat nopean tasapelin, taisteltiin muilla pöydillä senkin puolesta. Vilka Sipilän laskentakapasiteetti oli liikaa Pohjalalle. Mäki ja Tuominen pelasivat superturnauksista tuttua varianttia (1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lb5 Rf6 4.d3 Lc5 5.Lxc6 dxc6 6.0-0 Rd7 7.Rbd2 0-0 8.Rc4 f6 9.Rh4). Valkea uhrasi kyseenalaisesti sotilaan ja Tuomisella näytti olevan lupaava asema. Ei kuitenkaan mennyt montaa siirtoa kun musta päätti antaa voitetun sotilaan takaisin. Päätös oli huono, sillä asema kääntyi äkkiä vierasjoukkueen eduksi. Köykkä pelasi jälleen kerran erittäin aloitteellista shakkia ja haki rohkeasti sotilaan. Lähetti jäi kiinni ja Topi-Hulmi pääsi pelaamaan jopa voitosta. Sinnikäs puolustus muistutti lähes elokuvista tunnetun Rockyn nuoralla kävelyä Apollo Creediä vastaan ja lopputuloksena oli tasapeli.

Ahvenjärven asemallinen pelitapa oli koitua Sorsalle tappioksi. Sotkut tuottivat tulosta vasta lopussa, kun musta pystyi pakottamaan ikuisen shakin peräti kahden upseerin tappioasemassa. Köykän ja Mertasen 1…Rc6 kokeilut tuskin tulevat toistumaan, sillä myös 6.pöydän peli oli mennä kotijoukkueelle. Byggmästarin ja Kytöniemen peli oli ratkaiseva lopputuloksessa. Byggmästar sai kammettua itsensä vaikeasta asemasta jopa voittoasemaan, mutta rutinoituneelta vierasjoukkueen pelaajalta nähtiin yksi kauden suurimmista spagaattipuolustuksista, joka lopulta riitti jopa voittoon asti.

1. SK ComeOn, Helsinki 6 11 +13
2. TammerSh, Tampere 6 11 +13
3. MatSK, Espoo 6 8 +8
————————————
4. EtVaS, Vantaa 6 8 +7
5. Aatos, Helsinki 6 7 +8
6. SalSK, Salo 6 7 +7
7. JyS, Jyväskylä 6 6 0
8. KymS, Kotka 6 5 -3
9. KS-58, Helsinki 6 4 -11
10.TuTS, Turku 6 3 -3
————————————
11.HSK, Helsinki 6 2 -18
12.KarjUra, Karjaa 6 0 -21

Sarjan puolivälin ylityttyä kulta- ja hopeasijat ovat jo lähestulkoon varmistuneet, kuin myös sarjapaikastaan taistelevat. Pronssimitaliin sen sijaan on jopa useampi ehdokas. Viikonlopun maksimisteina Keinänen, sekä kokeneemmasta kaartista Kytöniemi, Hentunen, Pulkkinen ja Nippula. Viidellä viimeisellä kierroksella panokset kovenevat!

Erik Rönkä – erikronka@gmail.com