Shakkia pelataan Suomessa joukkuemuodossa neljällä eri sarjatasolla. Monen shakinpelaajan vuoden tärkein tapahtuma sai alkunsa syyskuun puolivälissä. Korkeimmalla sarjatasolla SM-liigassa pelaa tällä kaudella tuttuun tapaan 12 joukkuetta.

Ennakkosuosikkina SM-liigan voittajaksi lähtee edelliskaudella tylysti viimeisellä kierroksella mitaleitta jätetty Tammer-Shakki, joka on vahvistanut joukkuettaan entisestään suurmestari Aleksey Goganovin voimin. Viime vuoden mestarijoukkue SK ComeOn ja hopealle sijoittunut Aatos tulevat varmasti olemaan Pirkanmaan joukkueelle kova vastus. Viime kausina heikosti pelannut Turun Työväen Shakkikerho on vahvistanut rivejään. Nousijajoukkueet Joensuun Shakkikerho ja Vammalan Shakkikerho hakivat muutaman kauden ajan vauhtia 1-divisioonasta, mutta voivat parhaimmillaan olla jopa sarjan mustia hevosia. Harvinaisen tasaisesta sarjasta voidaan puhua, sillä ennakkoasetelmien mukaan mitalisijoille pyrkiviä joukkueita voi laskea jo kahden käden sormilla. Varsinaista heittopussia ei voi sormella osoittaa. On selvää, että kauden päätteeksi kaksi vahvaa joukkuetta löytää itsensä 1-divisioonasta.

1-kierros

TammerSh - JoeSK  4-1

Goganov Aleksey        - Dokutchaev Aleksander     ½-½
Karttunen Mika        - Jouhki Yrjö Markus      1-0
Köykkä Pekka         - Sukhorukov Andrey S.     1-0
Mäki Veijo          - Hokkanen Petri        1-0
Ahvenjärvi Jani        - Myller Janne         0-1
Pohjala Henri         - Tuononen Janne        1-0
Kytöniemi Jyrki        - Nokka Risto          ½-½
Nieminen Samuli        - Saastamoinen Aarne      ½-½

Joensuun Shakkikerho pääsi varsinaiseen tulikoitokseen jo ensimmäisellä kierroksella. Vahvalla kokoonpanolla pelannut TammerSh kuitenkin näytti nousijajoukkueelle kaapin paikan. Kotijoukkueen varmat otteet eivät antaneet lopputulokselle sattuman varaa, sillä missään pelissä he eivät olleet häviön vaarassa. Neljä voittoa oikeuttivat heidät täyteen pistepottiin.

Pekka Köykkä (vas.) ja Veijo Mäki olivat Tammer-Shakin takuumiehiä.

JyS - KymS  3-1

Sklyarov Dmitri        - Genov Petar          ½-½
Galchenko Matvey       - Ristoja Samu         ½-½
Luukkonen Tommi        - Puranen Jukka         1-0
Nevanlinna Risto       - Lehtosaari Mauri       ½-½
Nivala Tuomas         - Nippula Timo         0-1
Laihonen Petteri       - Paronen Petteri        ½-½
Fieandt John         - Montonen Samu         1-0
Galchenko Vadim        - Ihaksi Arto          1-0

Viime kausina niukasti mitaleilta jäänyt Jyväs-Shakki aloitti kautensa Kymen Shakkia vastaan. Kotijoukkue siirtyi äkkiä johtoon, kun Purasen Trompowskyn avaus epäonnistui täydellisesti ja Luukkonen vei joukkueensa johtoon.

Tommi Luukkonen pelasi avausviikonlopun vahvasti.

Nippula pelasi jälleen kerran sukunimensä mukaisesti laittaen Nivalan täysin nippuun. Ratkaisut tapahtuivat tällä kertaa häntäpöydillä, joihin kotijoukkue oli varustautunut muutamaa luokkaa isommalla tykistöllä. Fieandt ja Galchenko ottivat rutiininomaiset voitot heikommista vastustajistaan.

VammSK - MatSK  3-4

Neiksans Arturs        - Ebeling Daniel        1-0
Meshkovs Nikita        - Moiseenko Vadim        1-0
Heinola Vesa-Pekka      - Keinänen Toivo        1-0
Kauko Jussi          - Pershin Denis         0-1
Torkkola Henri        - Kekki Petri          0-1
Varpanen Jan         - Hentunen Asko         0-1
Salonen Mikko         - Ebeling Mika         ½-½
Hautaniemi Jarmo       - Tiitta Sauli         0-1

Sastamalassa pelattu ottelu tarjosi varsinaisen tilastokummajaisen: ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt Matinkylän Shakkikerho hävisi kolme kärkipöydän peliä, mutta voitti silti. Suurmestari Neiksans käsitteli Najdorfin puolustustaan voimakkaalla tavalla. Ebeling ei pystynyt hyödyntämään asemallisia vahvuuksiaan ja peli päättyi mattiin jo 25:ssä siirrossa. (Paina mitä tahansa siirtoa!)

Suurmestari Meskovs sai laudalle vahvan asemallisen pidon, ja läpimurto siirrossa 48. lopetti pelin välittömästi. Maajoukkuedebyytinsä hiljattain tehnyt 15-vuotias Keinänen käsitteli sisilialaista suoraviivaisella tavalla. Vahvasti pelanneen Heinolan asematuntemus osoittautui kuitenkin paremmaksi, ja vastahyökkäyksen loppuun saattaminen ei kestänyt kauaa. Liigadebyyttinsä tehnyt Pershin antoi itsestään vaarallisen kuvan jatkoa ajatellen. Vahva asemallinen pelaaminen päättyi upeaan kombinaatioon, joka pakotti Kaukon kuninkaan mattiin. Myös Kekki, Hentunen ja Tiitta pääsivät herkuttelemaan voitoilla, ja vierasjoukkue selvisi ottelusta säikähdyksellä.

TuTS - EtVaS  4-4

Kryakvin Dmitry        - Sepp Olav           1-0
Turov Maxim          - Kanep Meelis         1-0
Sipilä Vilka         - Anttila Perttu        1-0
Niemi Kalle          - Koskinen Henri        0-1
Topi-Hulmi Teemu       - Kokkila Tero         1-0
Sorsa Nuutti         - Salo Heikki          0-1
Vainio Ville         - Paasikangas-Tella Johanna   0-1
Salopää Tero         - Vihinen Teemu         0-1

Tilastokummajaisesta voitiin puhua myös Turussa. Myös Etelä-Vantaan Shakki kärsi kolmella ensimmäisellä pöydällä tappiot, mutta ottelussa päädyttiin tasapeliin pelaamatta yhtäkään tasapeliä! Kotijoukkueen uusin vahvistus suurmestari Kryakvin osoittautui todella väkeväksi pelaajaksi. Hän pystyi voittamaan minimaalisesti hänelle edullisen loppupelin komeasti. Myös suurmestari Turov antoi kollegalleen asemallisen näytöksen. Kolmospöydälle nostettu Anttila pelasi itselleen tyypillistä eksentristä shakkia, joka kuitenkin osoittautui heikoksi. Koskinen ja Vihinen ottivat komeat voitot vieraille, mutta muilla pöydillä tilanne näytti selkeästi paremmalta kotijoukkueelle. Kuin ihmeen kaupalla Paasikangas-Tella ja Salo pystyivät kääntämään vaikeat asemansa peräti voitoiksi.

SalSK - Aatos  0-1

Kulaots Kaido         - Nybäck Tomi          ½-½
Kiik Kalle          - Seeman Tarvo         ½-½
Järvenpää Jari        - Virtanen Antti        ½-½
Westerinen Heikki       - Pulkkinen Kari        ½-½
Hartikainen Markku      - Issakainen Ari        0-1
Valkama Eero         - Väätäinen Timo        ½-½
Rehn Ralf           - Prieur Eetu          ½-½
Kivijärvi Juha        - Linnanen Lassi        ½-½

Jos aiemmissa otteluissa päästiin juhlimaan maaleilla, oli Salon Shakkikerhon ja Aatoksen ottelu kaikkea muuta kuin maalijuhlaa. Peleissä kamppailtiin kovaa, mutta yksi toisensa jälkeen ne päättyivät tasapeleihin jokseenkin loogisilla tavoilla. Ainoastaan Issakainen pystyi horjuttamaan tätä Caissan määräämää tasapainoa pelaamalla hyvän asemallisen pelin, vieden nappulansa samanväristen lähettien loppupelissä voittoon.

KS-58 - SK ComeOn  2-3

Yrjölä Jouni         - Agopov Mikael         ½-½
Rantanen Yrjö         - Sammalvuo Tapani       0-1
Tuomala Timo         - Nyysti Sampsa         ½-½
Kivimäki Jaakko        - Mansner Harry         1-0
Lauren Martti         - Valli Frans          0-1
Viljava Tapani        - Kosmo Santul         1-0
Kivipelto Kaj         - Alho Sauli          0-1
Salonen Jyrki         - Tusa Tuukka          ½-½

Seniori-ikäisistä pelaajista koostuvat Kulttuuri-Shakki-58 haastoi viime kauden kultamitalistit kahden suurmestarin voimin. Rantanen kuitenkin kompastui yllättävän nopeasti, kun Sammalvuon hyvä valmistautuminen teki tehtävänsä. Nyystillä oli paikkansa voittaa, mutta monimutkainen jatko jäi näkemättä ja hän joutui tyytymään tasapeliin. Kotijoukkue teki kaikkensa päästäkseen pisteille. Kivimäki ja Viljava voittivat pelinsä syvän kokemuksen voimin. Tätä pidemmälle ei kamppailu riittänyt, sillä paluun shakkilaudoille tehnyt Valli osoitti siirtojen olevan edelleen hallussa. Shakkimestari Alho lopetti Kivipellon vastarinnan aktiivisella mestarisuorituksellaan.

2.kierros

EtVaS - VammSK  5-1

Sepp Olav           - Meshkovs Nikita        0-1
Kanep Meelis         - Heinola Vesa-Pekka      1-0
Anttila Perttu        - Kauko Jussi          1-0
Koskinen Henri        - Torkkola Henri        ½-½
Kokkila Tero         - Varpanen Jan         1-0
Salo Heikki          - Salonen Mikko         1-0
Paasikangas-Tella Johanna   - Pihlajamäki Seppo       1-0
Laakso Harri         - Kauko Pekka          ½-½

Etelä-Vantaan Shakki osoitti jälleen erittäin kamppailevaa shakkia, sillä tästä ottelusta tilille jäi ainoastaan kaksi tasapeliä. Kotijoukkue voitti ottelun jopa yllättävän selvästi. On kuitenkin selkeä tosiasia, että etenkin häntäpöytien suuret tasoerot voivat jo itsessään ratkaista ottelun. Voittajat haalivat pisteitä laajalla rintamalla. Sepp joutui kärsimään jo toisen perättäisen tappionsa, mikä on virolaiselle kansainväliselle mestarille erittäin harvinaista.

MatSK - TuTS  2-3

Ebeling Daniel        - Kryakvin Dmitry        0-1
Moiseenko Vadim        - Turov Maxim          ½-½
Keinänen Toivo        - Sipilä Vilka         ½-½
Pershin Denis         - Niemi Kalle          1-0
Kekki Petri          - Topi-Hulmi Teemu       0-1
Hentunen Asko         - Sorsa Nuutti         0-1
Ebeling Mika         - Vainio Ville         ½-½
Tiitta Sauli         - Salopää Tero         1-0

Myös Ebelingille kauden avaus oli hyvin vaikea. Vaikean puolustuksen jälkeen hän oli jo kiinni pisteen puolikkaassa, mutta kohtalokas virhe ennen ajantarkistusta ratkaisi pelin suurmestarille.

Pershin pelasi myös uransa toisen liigaottelun väkevästi. Terävä avaus johti asemalliseen vääntöön, Niemen puolustus osoittautui heikoksi. Topi-Hulmi toi vierasjoukkueelle ensimmäisen pisteen komealla hyökkäyksellä. Suomen vahvin englantilaisen avauksen ekspertti Hentunen joutui takomaan nappuloitaan Sorsan muuriin, joka ei murtunut.

JoeSK - JyS  1-4

Dokutchaev Aleksander     - Sklyarov Dmitri        ½-½
Jouhki Yrjö Markus      - Galchenko Matvey       0-1
Sukhorukov Andrey S.     - Luukkonen Tommi        0-1
Myller Janne         - Franssila Tommi        1-0
Tuononen Janne        - Nevanlinna Risto       0-1
Nokka Risto          - Nivala Tuomas         ½-½
Saastamoinen Aarne      - Laihonen Petteri       ½-½
Porrasmaa Timo        - Galchenko Vadim        0-1

Nousijajoukkueen kausi jatkui vaikeasti, kun vastaan asettui vahva Jyväskylän joukkue. Kärkipöydällä ei pelin perusteella ollut tietoakaan monen vuoden takaisesta seuratoveruudesta, sillä molemmat pelaajat yrittivät agressiivisesti voittaa peliä. Jyväs-Shakin uusin 2.pöydän hankinta pelasi varmaa asemapeliä ja Jouhki kaatui jopa yllättävän vaivattoman näköisesti. Luukkonen ja Sukhorukov pelasivat hurjan kamppailun, josta ei silmämääräisesti pystynyt sanomaan juuri mitään. Kaikkien nappuloiden jouduttua teloitetuksi, jäi Luukkonen kasan päällimmäiseksi.

Shakkimestari Myller oli joensuulaisten viikonlopun valopilkku, sillä hän onnistui voittamaan myös toisen pelinsä. Tämä kuitenkin oli laiha lohtu, kun vierasjoukkue otti vielä kaksi voittoa alemmilta pöydiltä ja taululle sinetöitiin selvät lukemat.

Aatos - KS-58  2-1

Nybäck Tomi          - Yrjölä Jouni         1-0
Seeman Tarvo         - Rantanen Yrjö         1-0
Virtanen Antti        - Tuomala Timo         ½-½
Issakainen Ari        - Kivimäki Jaakko        ½-½
Väätäinen Timo        - Lauren Martti         ½-½
Halmeenmäki Tuomo       - Viljava Tapani        ½-½
Linnanen Lassi        - Kivipelto Kaj         ½-½
Kivilahti Rami        - Salonen Jyrki         0-1

Aatos jatkoi muista joukkueista poiketen vähämaalisia kamppailujaan. Shakki on kuitenkin tulosurheilua, jossa pienet erot ratkaisevat paremmuuden. Yhden maalin voitolla kaksi pistettä jäi kotijoukkueelle. Suurmestari Nybäck pyöräytti kollegansa Grunfeldin avauksen saloissa ja virolainen kansainvälinen mestari Seeman löi Rantasen kenttään vain 21:ssä siirrossa. Jossiteltavaa ei vierasjoukkueelle jäänyt, sillä yhdessäkään pelissä heillä ei ollut mitään voiton mahdollisuuksia Salosen lohdutuspistettä lukuun ottamatta.

KymS - TammerSh  0-4

Genov Petar          - Goganov Aleksey        ½-½
Ristoja Samu         - Karttunen Mika        ½-½
Puranen Jukka         - Köykkä Pekka         0-1
Lehtosaari Mauri       - Mäki Veijo          0-1
Nippula Timo         - Ahvenjärvi Jani        ½-½
Paronen Petteri        - Pohjala Henri         ½-½
Montonen Samu         - Kytöniemi Jyrki        0-1
Ihaksi Arto          - Nieminen Samuli        0-1

Tässä ottelussa oli lievää pelailun makua, sillä tasoerot olivat suuret. Vahva rutiinivoitto pitää vierasjoukkueen sarjan kärkipaikalla.

SK ComeOn - SalSK  2-4

Agopov Mikael         - Kulaots Kaido         0-1
Sammalvuo Tapani       - Kiik Kalle          0-1
Mäki-Uuro Miikka       - Järvenpää Jari        1-0
Lampen Timo          - Westerinen Heikki       ½-½
Nyysti Sampsa         - Hartikainen Markku      0-1
Mansner Harry         - Valkama Eero         ½-½
Valli Frans          - Rehn Ralf           1-0
Alho Sauli          - Leino Jukka          0-1

SK ComeOn kärsi yllättävän kotitappion Salon Shakkikerholle. Kärkipöydillä sekä Agopoville että Sammalvuolle sattui lipsahdukset, joiden myötä virolaispelaajat korjasivat pisteet tileilleen. Myös Nyysti onnistui pilaamaan edullisen aseman menemällä kahden siirron mattiin.

 

TammerShakki, Tampere  2  4  +7
JyS, Jyväskylä     2  4  +5
Aatos, Helsinki     2  4  +2
----------------------------------
EtVaS, Vantaa      2  3  +4
TuTS, Turku       2  3  +1
SalSK, Salo       2  2  +1
MatSK, Espoo      2  2  0
SK ComeOn, Helsinki   2  2  -1   
KS-58, Helsinki     2  0  -2
VammSK, Sastamala    2  0  -5
----------------------------------
JoeSK, Joensuu     2  0  -6
KymS, Kotka       2  0  -6

Erik Rönkä
erikronka@gmail.com