Shakin SM-liiga polkaistiin käyntiin 14.-15.9. kahdella täyskierroksella. Mukana SM-liigassa on Suomen 12 menestyneintä seuraa. Kauden päätteeksi parhaimmat näistä palkitaan mitaleilla sekä kaksi heikointa pudotetaan sarjaporrasta alemmaksi. Viime kauden mestari SK Ninjalla (viime kaudella SK ComeOn) on paljon puolustettavaa, sillä sarjasta on odotettavissa tasainen. Nousijajoukkueina viime kaudella 1-divisioonalohkonsa voittaneet Matinkylän Shakkikerho2 ja Helsingin Shakkiklubi saavat venyä parhaimpaansa säilyttääkseen sarjapaikkansa myös ensi kaudelle.

Aiemmista liigaraporteista poiketen olen tällä kertaa ottanut katsaukseen yksittäisiä pelitilanteita kokonaisten analyysien sijaan, koska niitä oli harvinaisen paljon. Olen valikoinut kyseiset tilanteet sen mukaan, kuinka ihmeellisiä ja harvinaisia mahdollisuuksia ne ovat olleet. Ei kuitenkaan huolta! Seuraavissa raporteissa on taas luvassa kokonaisia analyysejä 😊

1.kierros

SK Ninja - HSK  5-1

Sulskis Sarunas        - Norri Joose          1-0
Agopov Mikael         - Hallman Valo         1-0
Nyysti Sampsa         - Pollari Pasi         1-0
Mansner Harry         - Van De Plassche Erik     1-0
Kosmo Santul         - Sorri Juhani         1-0
Pääkkönen Timo        - Parkkinen Jyrki        ½-½
Puuska Heini         - Uimonen Matti         ½-½
Papula Niko          - Khanov Pavel         0-1

Hallitseva mestarijoukkue ei antanut nousijajoukkueelle mahdollisuuksia. Pelit olivat tasaisia, mutta kotijoukkueen suoritusvarmuus oli totaalisen eri luokkaa. Yksikään voitoista ei tullut murskatyyliin, vaan mestarit pelasivat hiukan edullisia asemia rauhallisesti ja korkealla prosentilla. (Paina mitä tahansa siirtoa!)

KymS - Aatos  1-4

Lehtosaari Mauri       - Nybäck Tomi          0-1
Upero Jussi          - Seeman Tarvo         ½-½
Väkevä Jani          - Virtanen Antti        ½-½
Kholopov Evgeny        - Pulkkinen Kari        0-1
Montonen Samu         - Halmeenmäki Tuomo       ½-½
Paronen Petteri        - Issakainen Ari        1-0
Raki Jyrki          - Prieur Eetu          0-1
Havumäki Jani         - Graeffe Petri         0-1

Kymen Shakin ja Aatoksen ottelu oli erittäin jännittävä ja tasainen, mutta tämäkin ottelu ratkesi kotijoukkueen tekemiin taktisiin virheisiin. Suomen kärkimies suurmestari Nybäck piti peliä vahvasti hallinnassa, mutta ennen ajantarkistusta tehdyt virheet päästivät Lehtosaaren erinomaisesti mukaan. Asema oli hänelle silti vaarallinen ja vain muutama siirto ajantarkistuksen jälkeen Nybäck voitti pelin. Upero pelasi rohkeasti klassista Morra-gambiitin muunnelmaa sisilialaista puolustusta vastaan (1.e4 c5 2.d4 cxd4 3.c3). Rohkea pelaaminen oli tuottaa tulosta, mutta näyttäisi siltä että hän on jostain syystä suostunut tasapeliin voittoasemassa. Myös Kholopov olisi päässyt pelaamaan loppupeliä sotilaan johdolla, mutta jostain syystä hän ei lyönyt sotilasta ja joutui takaisin huonommalle puolelle. Paronen pelasi luovaa shakkia ja hyökkäsi Issakaisen komeasti kumoon. Tästä ei kuitenkaan ollut hänen joukkueelleen suurta iloa, kun vielä Raki erehtyi taktisesti. Omat paikkansa hyödyntäessään kotijoukkue olisi voinut taistella peräti voitosta siitäkin huolimatta, että monta heidän runkopelaajaansa puuttui pelaavasta kokoonpanosta.

TammerSh - SalSK  3-2

Goganov Aleksey        - Kulaots Kaido         1-0
Karttunen Mika        - Kiik Kalle          1-0
Köykkä Pekka         - Rantanen Yrjö         ½-½
Mäki Veijo          - Westerinen Heikki       ½-½
Ahvenjärvi Jani        - Hartikainen Markku      0-1
Mertanen Janne        - Valkama Eero         0-1
Keso Elias          - Järvenpää Jari        ½-½
Kytöniemi Jyrki        - Närhi Kimmo          1-0

Viime vuoden hopea- ja pronssijoukkueet kohtasivat jo ensimmäisellä kierroksella. Tampereen kotiluola kohteli vieraita sen verran kaltoin, ettei pisteitä jäänyt kotiin viemisiksi. Suurmestarit Kulaots ja Goganov pelasivat huippu- sekä aloittelijatasoille tyypillistä italialaista peliä (1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lc4). Valkea sai huomattavasti aloitetta, mutta lopulta musta sai haltuunsa ainoan avoinna olleen linjan. Yksinään tämä etu ei riittänyt voittoon, mutta linjan hallinta mahdollisti kuningashyökkäyksen joka myös ratkaisi pelin. Karttunen hallitsi peliä jo alusta asti ja Kiikin keskipelissä tehdyn virheen jälkeen ei jäänyt epäselvyyttä voittajasta. Kytöniemi pelasi viimeisellä pöydällä oppikirjamaisen pelin. Hän sitoi vastustajansa puolustamaan heikkouksiaan ja lopulta sidottu upseeriryhmä ei pystynyt puolustautumaan kuningashyökkäykseltä. Valkama ja Hartikainen ottivat loppupeleissä voitot, mutta muissa peleissä ei vieraille voiton mahdollisuuksia tarjottu.

JyS - TuTS  3-3

Sklyarov Dmitri        - Kryakvin Dmitry        ½-½
Galchenko Matvey       - Turov Maxim          1-0
Luukkonen Tommi        - Sipilä Vilka         0-1
Franssila Tommi        - Niemi Kalle          ½-½
Nivala Tuomas         - Topi-Hulmi Teemu       0-1
Nevanlinna Risto       - Sorsa Nuutti         0-1
Laasanen Teemu        - Linden Lari          1-0
Salykin Aleksandr       - Pihlajasalo Hannu       1-0

Jyväs-Shakin ja Turun Työväen Shakin välinen ottelu oli ennakko-odotusten mukaan erittäin tasainen ja korkeatasoinen. SM-listan 2.sijalla majaileva kansainvälinen mestari Sklyarov piti mustilla tasapelin suurmestari Kryakvinia vastaan varmasti. Jyväskylään opiskelemaan muuttanut Galchenko otti varmasti yhden uran kovimmista voitoistaan jyräämällä suurmestari Turovin asemallisesti. Galchenkolla oli keskipelissä paljon aloitetta ja hänen etunsa kasvoi siirto siirrolta. Turov erehtyi pahasti vaikeassa asemassa ennen ajantarkistusta. Kansainvälinen mestari Sipilä pelasi upean asemallisen pelin Luukkosta vastaan. Niemi vaikutti saavan etua Franssilaa vastaan mutta ehdotti yllättäen tasapeliä. Topi-Hulmi pelasi varmaa asemallista shakkia. Nivala oli vielä keskipelissä hyvin mukana, mutta hiukan tuulisessa asemassa hän ei pystynyt suojaamaan kaikkia sotilaitaan. Ottelun käännekohtana olikin varmasti Nevanlinnan ja Sorsan peli. Nevanlinna ryösti rohkeasti sotilaan ja Sorsa päätyi uhraamaan kvaliteetin. Nevanlinnalla olisi ollut paikka jo voittoon sekä sen jälkeen tasapeliin, mutta kumpaakaan näistä ei ennen ajantarkistusta löytynyt ja Sorsa vei pisteen mukanaan. Häntäpöydillä Laasanen ja Salykin ottivat voitot ja näin pisteet tasattiin näiden joukkueiden kesken.

MatSK - MatSK 2  5-1

Keinänen Toivo        - Nazarova Anastasia      1-0
Pershin Denis         - Fraser Scott         1-0
Ebeling Mika         - Aalto Patrik         1-0
Kekki Petri          - Kivimäki Kasper        1-0
Tiitta Sauli         - Tolonen Mikko         0-1
Lehtivaara Petri       - Rauramaa Julius        1-0
Salimäki Janne        - Laine Panu          ½-½
Nieminen Kari         - Sjöman Tapani         ½-½

Matinkylän farmijoukkue ei pystynyt haastamaan ykkösjoukkuettaan millään shakin osa-alueella. Kärkipöydällä oli mielenkiintoinen pelipari, sillä hallitsevat miesten ja naisten Suomen mestarit kohtasivat keskenään. Keinäsen kone yskähteli keskipelissä jopa niinkin pahasti, että Nazarovalla olisi ollut paikka saada selkeästi edullinen asema. Tätä ei kuitenkaan tapahtunut ja Keinänen korjasi pisteen. Voisi sanoa, että tässäkin ottelussa kotijoukkueen selkeästi parempi suoritusvarmuus ratkaisi voittajan.

VammSK - EtVaS  3-3

Neiksans Arturs        - Kanep Meelis         0-1
Meshkovs Nikita        - Sepp Olav           1-0
Pohjala Henri         - Rönkä Erik          1-0
Heinola Vesa-Pekka      - Kokkila Tero         0-1
Kauko Jussi          - Koskinen Henri        0-1
Torkkola Henri        - Lindholm Jere         1-0
Salonen Mikko         - Paasikangas-Tella Johanna   ½-½
Satonen Arto         - Laakso Harri         ½-½

Etelä-Vantaan Shakki oli hyvin lähellä tehdä ryöstöreissun Vammalaan. Vierasjoukkue johti ottelua lähes alusta asti, mutta lopulta kotijoukkue nousi tasoihin. Virolainen suurmestari Kanep sai pelissään pientä etua. Latvialainen suurmestari Neiksans astui harhaan jo keskipelissä ja hänen asemansa muuttui liian vaikeaksi. Jokseenkin samalla tavalla meni myös 2.pöydän peli. 4.pöydällä Heinola uhrasi rohkeasti sotilaitaan ja Kokkila löi ne kaikki pois! Tarpeeksi korvausta näistä ei valkea saanut missään vaiheessa ja vieraat olivat näiden voittojen turvin pitkään johdossa. Kaksi häntäpöytää olisivat voineet päättyä miten vain, mutta lopulta tasapelit olivat oikeutetut tulokset. Lindholmin astuessa keskipelissä harhaan oli ottelu taas tasan. Jäljellä olivat enää 3.- ja 5.pöydän pelit. Koskinen osoittautui taktiikoissa vahvemmiksi ja viimeisen pelin tulos ratkesi vasta kuuden tunnin pelin jälkeen. Röngällä oli mahdollisuutensa voittaa peli jo keskipelissä, mutta heikot ratkaisut ajoivat hänet vaikeaan asemaan. Tasapelijatkoja ei löytynyt ja Pohjala teki tasoituspisteen loppupelissä.

2.kierros

HSK - MatSK  0-6

Binham Timothy        - Keinänen Toivo        0-1
Norri Joose          - Pershin Denis         0-1
Hallman Valo         - Ebeling Mika         ½-½
Pollari Pasi         - Kekki Petri          0-1
Elomaa Arto          - Hentunen Asko         0-1
Kauranen Matti        - Tiitta Sauli         0-1
Van De Plassche Erik     - Salimäki Janne        0-1
Parkkinen Jyrki        - Nieminen Kari         ½-½

Matinkylän Shakkikerho näytti nousijajoukkueelle kaapin paikan. Kotijoukkueella ei ollut mahdollisuuksia voittoon yhdessäkään pelissä.

SalSK - JyS  2-1

Kulaots Kaido         - Sklyarov Dmitri        ½-½
Kiik Kalle          - Galchenko Matvey       ½-½
Rantanen Yrjö         - Luukkonen Tommi        0-1
Westerinen Heikki       - Franssila Tommi        ½-½
Hartikainen Markku      - Nivala Tuomas         1-0
Valkama Eero         - Nevanlinna Risto       ½-½
Järvenpää Jari        - Laasanen Teemu        ½-½
Närhi Kimmo          - Salykin Aleksandr       1-0

Jyväs-Shakki pelasi jo toisen erittäin tasaisen ottelunsa. Kulaotsin ja Sklyarovin peli vaikutti päättyvän nopeasti tasapeliin, mutta pelistä tuli silti hurja. Tasapaino ei tästäkään huolimatta järkkynyt missään vaiheessa, joka onkin osoitus erittäin korkeatasoisesta pelistä. Luukkonen voitti suurmestari Rantasen nopeasti. Reipas peli johti luovutukseen vain 23:n siirron jälkeen. Tätä enempää voittoja eivät vieraat  kuitenkaan onnistuneet saamaan. Nivalan asema muuttui vaikeaksi jo keskipelissä ja hänen ratsuparinsa oli huomattavasti Hartikaisen lähettiparia heikompi. Myöskään edellispäivänä upeasti voittanut Salykin ei tässä ottelussa ollut parhaimmillaan, kun Närhi voitti hänet. Ainoa paikka ottelun tasoitukseen oli Laasasella. Hänen asemansa oli täysin hävitty keskipelissä, mutta yllättävät käänteet toivat hänelle paljon mahdollisuuksia. Näitä hän ei kuitenkaan päässyt hyödyntämään ja pisteet jäivät Saloon.

TuTS - TammerSh  3-2

Kryakvin Dmitry        - Goganov Aleksey        ½-½
Turov Maxim          - Karttunen Mika        1-0
Sipilä Vilka         - Mäki Veijo          0-1
Niemi Kalle          - Ahvenjärvi Jani        1-0
Topi-Hulmi Teemu       - Mertanen Janne        ½-½
Sorsa Nuutti         - Keso Elias          0-1
Linden Lari          - Penttinen Jarkko       1-0
Pihlajasalo Hannu       - Kytöniemi Jyrki        ½-½

Vahvojen joukkueiden ottelu ratkesi pieniin eroihin. Kansainvälinen mestari Karttunen oli hyvin mukana pelissä, mutta keskipelissä hän joutui luopumaan sotilaasta ja samalla pelistään. Myös Ahvenjärvi puolustautui vahvasti, mutta Niemi oli etevämpi loppupelissä. Linden pelasi ottelun komeimman pelin. Hän käsitteli slaavilaista puolustusta mustilla nappuloilla todella komeasti, ja olisi voinut kuvitella mustilla pelaavan suurmestarin. Nämä kolme voittoa olivat vieraille liikaa. Kansainvälinen mestari Mäki sai pisteen onnenkantamoisella Sipilältä ja nuori shakkimestari Keso pelasi dynaamisesti Sorsaa vastaan. Enempää heille ei voittoja ollut saavutettavissa.

MatSK 2 - SK Ninja  0-7

Nazarova Anastasia      - Yemelin Vasily        0-1
Fraser Scott         - Sulskis Sarunas        0-1
Aalto Patrik         - Agopov Mikael         0-1
Al Argha Hisham        - Mäki-Uuro Miikka       0-1
Kivimäki Kasper        - Nyysti Sampsa         0-1
Toikkanen Vesa        - Mansner Harry         0-1
Tolonen Mikko         - Kosmo Santul         0-1
Rauramaa Julius        - Pääkkönen Timo        ½-½

Shakkikerho Ninja oli ottelussa Matinkylän Shakkikerhon farmijoukkuetta vastaan ylivoimainen. Kotijoukkueen on keksittävä jotain, jotta jatkossa sarjapaikan uusimiseen vaadittavia pisteitä tulisi tarpeeksi.

Aatos - VammSK  0-4

Nybäck Tomi          - Neiksans Arturs        ½-½
Seeman Tarvo         - Meshkovs Nikita        ½-½
Virtanen Antti        - Pohjala Henri         0-1
Pulkkinen Kari        - Niemi Mikko          ½-½
Halmeenmäki Tuomo       - Heinola Vesa-Pekka      0-1
Issakainen Ari        - Kauko Jussi          0-1
Lammi Jyri          - Torkkola Henri        ½-½
Kivilahti Rami        - Salonen Mikko         0-1

Vammalan Shakkikerho teki Areenalle ryöstöretken ja jätti Aatoksen puhtaasti nollille. Maali-ilottelut alkoivat nopeasti, kun Pohjala voitti pelinsä vain 20 siirtoon. Myös Heinola ja Salonen voittivat pelinsä vauhdikkaasti. Aatos ei pystynyt edes kaunistelemaan lukemia ja vieraat ovat aloittaneet kauden nyt erinomaisesti.

EtVaS - KymS  6-0

Kanep Meelis         - Lehtosaari Mauri       1-0
Sepp Olav           - Upero Jussi          1-0
Rönkä Erik          - Kholopov Evgeny        1-0
Anttila Perttu        - Paronen Petteri        ½-½
Kokkila Tero         - Raki Jyrki          ½-½
Kujala Auvo          - Ihaksi Arto          1-0
Lindholm Jere         - Havumäki Jani         1-0
Paasikangas-Tella Johanna   - Engelberg Jan         1-0

Varamiehinen Kymen Shakki ei pystynyt haastamaan kotijoukkuetta millään shakin osa-alueella.

Virolainen suurmestari Meelis Kanep on aloittanut vahvasti.

SK Ninja, Helsinki    2 +11  4
MatSK, Espoo       2 +10  4
EtVaS, Vantaa      2 +6  3 
VammSK, Sastamala    2 +4  3 
TuTS, Turku       2 +1  3
Aatos, Helsinki     2 -1  2
TammerSh, Tampere    2 0   2
SalSK, Salo       2 0   2 
JyS, Jyväskylä      2 -1  1 
KymS, Kotka       2 -9  0
-----------------------------------
HSK, Helsinki      2 -10  0
MatSK II, Espoo     2 -11  0

Pistepörssi:

1.pöytä: KvM Toivo Keinänen MatSK, SM Meelis Kanep EtVaS 2/2

2.pöytä: SM Sarunas Sulskis SK Ninja 2/2

3.pöytä: FM Henri Pohjala VammSK 2/2

4.pöytä: KvM Mikael Agopov SK Ninja, KvM Denis Pershin MatSK 2/2

5.pöytä: FM Teemu Topi-Hulmi TuTS 1,5/2

6.pöytä: KvM Sampsa Nyysti SK Ninja, FM Markku Hartikainen SalSK 2/2

7.pöytä: KvM Petri Kekki MatSK 2/2

8.pöytä: FM Harry Mansner SK Ninja, Santul Kosmo SK Ninjha 2/2

Seuraavat ottelut:

3.k la 19.10.2019
TAMPERE SK Ninja – VammSK
Tampere TamSh – Aatos
——————————–
Jyväskylä JyS – EtVaS
HSL Areena MatSK – KymS
——————————–
TURKU MatSK/2 – SalSK
TURKU HSK – TuTS

4.k su 20.10.2019
Kotka KymS – SK Ninja
Helsinki EtVaS – TamSh
——————————–
Sastamala VammSK – MatSK
SASTAMALA Aatos – JyS
——————————–
Turku TuTS – MatSK/2
Salo SalSK – HSK

Erik Rönkä

erikronka@gmail.com