Vuoden tärkein kilpailu käynnistyy jälleen viikonloppuna! Seurajoukkueiden SM kerää vuosittain yli tuhat shakinpelaajaa kamppailemaan neljällä sarjatasolla joukkueiden paremmuudesta.

SM-liigassa pelaa 12 joukkuetta. Ennakkosuosikkina kisaan lähtee tänäkin vuonna Tammer-Shakki, joka on vienyt mestaruuden kolmella edelliskaudella. Joukkue pysyy käytännössä muuttumattomana, ja Tampereella nähtävästi ajatellaan, että menestyvää konseptia on turha lähteä muuttamaan.

Kauden kakkosrankattu on Shakkikerho ComeOn (entinen Velhot). Näin oli edelliselläkin kaudella. Mutta paperilla vahvan joukkueen menestys riippuu paljon siitä, millaisen pelaavan kokoonpanon joukkue kulloinkin saa. Joukkue on jopa hieman vahvistunut edelliskaudesta, sillä fidemestarit Timo Lampen ja Harry Mansner sekä shakkimestari Sauli Alho siirtyivät joukkueen riveihin. Toisaalta viime kaudella hyvää tulosta tehneet FM Petri Hokkanen ja mestari Valo Hallman jättivät joukkueen.

Palkintosijoista käydään todellisuudessa tiukka ja verinen kamppailu. Tammer-Shakin ja SK ComeOnin lisäksi paikka podiumilla kärkkyvät ainakin Matinkylän Shakkikerho, Etelä-Vantaan Shakki, Turun Työväen Shakkikerho, Aatos, Salon Shakkikerho ja Jyväs-Shakki. Näistä Matinkylä on menettänyt riveistään suurmestari Ottomar Ladvan, mutta seuralla riittää leveyttä kokoonpanossaan, ja Salo puolestaan peräti kolme varmaa pelaajaa alapöydiltä. Tämän vuoden Suomen mestari Teemu Virtanen on tullut vahvistamaan Aatosta, ja TuTSin ykköspöytä Rahmanov siirtyi liigaan nouseen Kymen Shakin riveihin ja tilalle tuli Maksim Turov. Aika näyttää, miten nämä muutokset vaikuttavat.

Liiganousija Kymen Shakki on tiivis ryhmä ja voi nousta yllättäjäksi. Ennakkoon sen nousua mitaleille saakka on kuitenkin vaikea uskoa.  Toinen liiganousija Helsingin Shakkiklubi puolestaan kamppaillee putoamista vastaan. Taistelusta liigan häntäpäässä muodostuukin tänä vuonna vielä aiempaa tiukempi. Kulttuuri-Shakki-58 ja Karjaan Ura ovat molemmat hieman vahvistuneet edelliskaudesta.

Liigan takana divareissa käydään myös kovaa taistelua noususta ja putoamisesta. I-divisioonan taso nousee vuosi vuodelta, ja molemmissa divarilohkoissa on iso nippu todella kovia joukkueita. A-lohkossa Vammalan Shakkikerho, Matinkylän Shakkikerhon kakkosjoukkue ja Remi ovat suosikkeja. B-lohkossa tilanne ei ole aivan niin selvä. Garde on kyllä kovimmalla joukkueella, mutta saako se pelaajansa sitoutumaan otteluihin. Joensuun Shakkikerho on myös erittäin vahva, ja hyvin mielenkiintoista on nähdä, kuinka pirteästi aloittaa aiemmin tänä vuonna LauttSK:n ja SSK:n fuusioitunut seura Lauttasaaren suomalainen shakkikerho.