Perinteinen Raahen Linnoituksen järjestämä viikonlopputurnaus järjestettiin viime vuoden marraskuussa jo 35. kerran. Turnauksessa oli juhlavuoden kunniaksi lähes ennenäkemättömän korkea taso. Kansainväliset mestarit Mika Karttunen, Dmitri Sklyarov, Tapani Sammalvuo ja Vilka Sipilä saivat lähtötaulukossa potentiaalisina haastajina peräänsä Fidemestarit Tommi Luukkonen ja Jari Järvenpää. Myös allekirjoittanut Shakkimestari on joskus pystynyt kiusaamaan korkeankin tason pelaajia. Yhteensä turnauksessa oli 30 pelaajaa ja pelit käytiin kahdessa ryhmässä.

1.kierros

Ensimmäinen kierros käytiin nopean shakin ajoilla 15min+10sekuntia. Muut 4 kierrosta käytiin peliajoilla 1h30min+30sekuntia ja ne olivat ELO-kelpoisia.

Pelaajat löysivät tutun Hotelli Raahen Hovin yläkertaan aloittamaan turnauksen. A-ryhmässä vahvuuslukujen valossa vahvemmat pelaajat voittivat pelinsä vakuuttavasti. Ainoan kompastuksen onnistui tekemään Sipilä, joka pelasi Raahen omaa poikaa, Jukka Peltomaata vastaan. Sinnikäs puolustaminen toi hänelle arvokkaan puolikkaan pisteen.

2.kierros

Peliparit tasoittuvat jo huomattavasti, sillä neljällä ensimmäisellä pöydällä pelasivat kaikki 8 kärkisijoitettua pelaajaa. Luukkosella oli hyvä asema Karttusta vastaan, mutta vaikeiden päätösten jälkeen kokenut maajoukkuejyrä vei kokonaisen pisteen. Myös Sklyarov ja Sammalvuo pysyivät maksimituloksessa. Sipilän peli ei meinannut vieläkään lähteä käyntiin, sillä järjestävää seuraa edustava Timo Lauronen pysyi pitkään entisen Suomen mestarin kyydissä. Hänen valitettavakseen kuitenkin viimeistään loppupelitaidoissa näkyi suurin ero, eikä Sipilä antanut vahinkoa tapahtua toista kertaa tässä turnauksessa.

3.kierros

Kärkipöydällä nähtiin turnauksen kahden kärkisijoitetun pelaajan välinen peli. Hurjat iskujenvaihdot johtivat lopulta asemaan, jossa laudalla oli vain torni ja lähetti. 2-pöydällä Sipilä voitti kollegansa Sammalvuon:

Kierroksen suurimmasta yllätyksestä vastasi nuori Kemin Työväen Shakin Aleksand Salykin, joka voitti Luukkosen.

4.kierros

Sipilä oli löytänyt täysin uuden vireen sunnuntaiaamuun. Karttusen Benko-gambiitti ei käynnistynyt missään vaiheessa ja peli oli erinomainen esimerkki siitä kuinka kyseistä avausta vastaan kannattaa pelata. Myös Sammalvuon voitto Sklyarovista oli komeaa katsottavaa. Peli voittajan kommentein:

Peltomaa kiusasi tälläkin kierroksella, jolloin vuorossa olin minä. Muutama epätarkka siirto vei häneltä kuitenkin mahdollisuuden pelata peräti turnausvoitosta. Myös Salykin kapusi itsensä kärkikahinoihin voittamalla Asko Linnan.

5.kierros

Kohtasin kärkipöydällä Sipilän. Hänen valmistautuminen peliin oli huomattavasti parempaa ja menetin paljon aikaa miettiessäni jo avauksessa. Sain aikapulassa hyvän mahdollisuuden tasapeliin, mutta sen käyttämättä jättäminen koitui kohtalokkaaksi. Sipilä pääsi juhlimaan turnausvoittoa loistavalla tuloksella, jollaista on häneltä jo ehkä hetken aikaa odoteltukin. 2-pöydällä Sammalvuo mursi Salykinin hollantilaisen kivimuurin. Ehkä jopa kaksi Suomen viihdyttävintä pelaajaa, seuratoverit Luukkonen ja Sklyarov kohtasivat. Luukkosella oli tässäkin pelissä mahdollisuutensa, mutta loppupeliin selvittyään ei Sklyarov enää erehtynyt. Karttusen ja Peltomaan peli päättyi turnauksen viimeisimpänä ja oli myös koko turnauksen viihdyttävin:

Raahen Linnoituksen historiaa:

Vaikka perustava kokous pidettiin vasta 22.1.1959, toiminta oli alkanut jo vuoden 1958 puolella. Linnoitus toimi Raahen Työväenopiston alaisuudessa ja alkuperäinen nimi oli Raahen Työväenopiston Toverikunnan Shakkikerho Linnoitus. Vanhojen vuosikertomusten mukaan toiminta jatkui vireänä 60-luvulla, mutta 70-luvulle tultaessa hiljeni, kunnes Mauno ”Rekku” Alanen (1946-1997) käynnisti toiminnan uudelleen Rautaruukin shakkikerhon puitteissa vuonna 1980 aloittaen samalla laajan nuorisotoiminnan. Vuonna 1982 nimeksi vakiintui Raahen Linnoitus ja kerho oli Suomen Shakkiliiton jäsenseura.

Ensimmäinen Raahen Linnoituksen viikonlopputurnaus pelattiin marraskuussa 1983 ja siitä lähtien turnaus on säilyttänyt paikkansa Pyhäinpäivän viikonloppuna. Vain kerran (2002) turnaus on jouduttu perumaan ja vuonna 2013 turnausta jouduttiin siirtämään JSM-viikonlopun takia. Täydellinen lista Raahen turnausten voittajista löytyy osoitteesta: http://psmshakki.blogspot.com/2012/10/raahen-turnauksen-voittajat.html – Jukka Peltomaa