MM-ottelussa jatkettiin tasapelien merkeissä, vaikka Magnus Carlsenilla voiton avaimet käsissään olikin niin maanantaina kuin tiistaina.

Sergei Karjakinin sitkeä puolustustaistelu sai sosiaalisen median vitsailemaan jo sillä, että presidentti Vladimir Putin nimittää piakkoin Venäjän MM-toivon puolustusministerikseen. Tähänastiseen panokseensa ilmeisen tyytyväinen Karjakin naurahti lehdistötilaisuudessa, että moinen pesti sopii hänelle vallan mainiosti.

Carlsenin otteen lipsuminen kahdessa peräkkäisessä pelissä on lisännyt toiveita venäläisleirissä. Maan shakkiliiton puheenjohtaja Andrei Filatov kertoikin uskovansa myös MM-ottelussa Trump-ilmiöön eli selkeän altavastaajan yllätysvoittoon.

Aiemmin on ollut puhetta Carlsenin lähes epätodellisesta erehtymättömyydestä, jota on viimein tutkittu tilastojen valossa. Vain kolmisen kymmentä kertaa on nuori norjalainen pelannut urallaan ”töppisiirron”. Mutta tuliko niitä nyt pari lisää?

Toisaalta maailmanmestari ei hävinnyt kumpaistakaan alkuviikon peliä, joten kahden kysymysmerkin siirroista ei sentään ole kyse. Vai onko sittenkin, kun huomioidaan ottelun luonne ja se tosiseikka että yksikin voitettu peli voi ratkaista lopputuloksen.

Sergei Karjakin

diagram-3

Magnus Carlsen, 72. siirto

Kolmannessa pelissä Carlsen heitti monen asiantuntijoiden mielestä voiton menemään pelattuaan 72. Tb7? sen sijaan että hän olisi tuonut torninsa f2:een: 72. Tf7+ ja 73. Tf2.

Tiistain kamppailussa kommentaattoreita puolestaan huoletti maailmanmestarin tasapelimäinen 45…f4?-siirto. Sotilaan siirrot ovat etenkin loppupelivaiheessa peruuttamattomuudessaan vaativia: nyt mustan kuningas ei pääse aktivoitumaan suorinta tietä. Parempi olisi ollut 45…Le6.

Magnus Carlsen, 45. siirto

diagram-4

Sergei Karjakin

Myös Karjakinin avauskäsittely hämmensi. Espanjalaisessa hän pelasi 10. a3 ja 16. La2 mutta luopui lähetistään vain kolme siirtoa myöhemmin vaihtamalla sen ratsuun c4:ssä. Tämä yllättävä päätös sai Peter Svidlerin kommentoimaan: ”Valkearuutuinen lähetti on espanjalaisen kruununjalokivi, ei sitä vaihdeta pois!”

Kahden uuvuttavan taistelupelin jälkeen keskiviikkona on vuorossa ansaittu lepopäivä. Karjakin on jo ilmoittanut viettävänsä sen ”luonnon helmassa” Central Parkissa. Kovin paljon pidemmälle hän ei kai jaksaisikaan vaeltaa.