Ruotsin shakkiliiton perustamisesta tulee 2. syyskuuta kuluneeksi 100 vuotta. Sen kunniaksi Pohjoismaiden mestaruudesta otellaan tänä kesänä Växjössä. Tällä kertaa kyseessä on avoin turnaus, joka toimii samalla alueturnauksena. Suomesta on mukana nuori Toivo Keinänen.

Ruotsalaiset ovat menestyneet tässä perinteikkäässä kilpailussa etenkin viime vuosina erinomaisesti. Pohjoismaiden Shakkiliitto perustettiin elokuussa 1899 Kööpenhaminan Tivolissa, ja kun samassa paikassa käytiin tasan sata vuotta myöhemmin juhlaturnaus, voiton vei Tiger Hillarp Persson. Siitä alkoi ruotsalaisten menestysputki, sillä 2000-luvulla PM-kulta on päätynyt Ruotsin ulkopuolelle vain kaksi kertaa.

Suomeen voitto on tullut kahdesti, kun Osmo Kaila ja Eero Böök nousivat mitä ilahduttavimmin heti raskaiden sotavuosien jälkeen ykkösiksi Kööpenhaminassa 1946 ja Helsingissä 1947. Jälkimmäinen PM-kisa oli samalla alueturnaus, joten Böök sai paikan kaikkien aikojen ensimmäisestä alueidenvälisestä turnauksesta, joka pelattiin Tukholman lähellä Saltsjöbadenissa 1948. Böök saavutti kovassa seurassa 50-prosenttisen tuloksen 9,5/19; puoli pistettä lihavampi saalis olisi tuonut suurmestarin arvonimen jo vuonna 1950, jolloin Fide nimitti kisan kymmenen ensimmäistä suurmestareiksi. KvM-titteli suomalaiselle toki myönnettiin.

PM-turnauksille on ollut halki vuosikymmenten tyypillistä nuorten pelaajien vahva esiinmarssi. Jo Tukholman kesäolympialaisten (1912) yhteydessä järjestetty kilpailu nosti esiin todellisen tulevaisuudennimen, 19-vuotiaan Aleksandr Aljechinin, jonka voittotulos oli komea 8,5/10. Ainoan tappionsa tuleva maailmanmestari kärsi ruotsalaiselle Joel Fridliziukselle.

Myös Fridrik Olafsson ja Bent Larsen, maidensa ensimmäiset suurmestarit, saivat uralleen nosteen PM-turnauksesta: Olafsson, josta tuli Fiden presidentti vuonna 1978, oli vain 18-vuotiaana ykkönen vuonna 1953, ikätoveri Larsen kaksi vuotta myöhemmin voitettuaan uusinnassa juuri Olafssonin. 1970-luvun alussa kaksikko teki voittoisan paluun PM-kisaan, huvittavaa kyllä samalla kaavalla eli Olafsson voitti 1971, Larsen 1973. Jälkimmäisellä kerralla Heikki Westerinen oli toinen Larsenista pisteen jääneenä.

1980-luvulla voittajien kunniakkaaseen luetteloon lisättiin kaksi lahjakasta nuorukaista, Tanskan Curt Hansen joka voitti 19-vuotiaana Esbjergissä 1983 ja kaksi vuotta myöhemmin Gjövikissä juhlinut 18-vuotias Simen Agdestein, josta tuli samana vuonna Norjan ensimmäinen ja maailman nuorin suurmestari.

Hansenilla ja Agdesteinilla on tilillään peräti kolme Pohjoismaiden mestaruutta samoin kuin 1930-luvun valtiailla Gideon Ståhlbergillä ja Erik Lundinilla. Heille on 2000-luvulla tehnyt seuraa ruotsalaistunut valkovenäläinen Jevgeni Agrest yltämällä Pohjoismaiden mestariksi ainutkertaisesti kolme kertaa peräkkäin vuosina 2001-05.

LIVEPELIT

PARIT JA TULOKSET