Pekka Palamaa in memoriam
26.7.1928 – 17.2.2018

Suomen Keskusshakkiliiton ex-puheenjohtaja ja Helsingin Shakkiklubin kunniapuheenjohtaja Pekka Palamaa kuoli Koskelan sairaalassa 17. helmikuuta 2018. Hänen vaimonsa Terttu ”Tesse” Palamaa menehtyi vain puolitoista viikkoa aiemmin 6. helmikuuta Malmin sairaalassa. Tesse oli syntynyt Pekan kanssa samana vuonna 1928 huhtikuun 16. päivänä. Kun he aloittivat vakavan seurustelun jo 1948, niin heille ehti kertyä yhteistä taivalta liki 70 vuotta. He jopa suunnittelivat 180-vuotisjuhlan viettämistä ensi kesänä.

Pekan ja Tessen perheeseen kuului viisi lasta: Hannu, Sirkka, Sakari, Kirsti ja Pirjo. Lastenlapsia he saivat sitten jo yksitoista ja lasten lastenlapsia peräti seitsemäntoista. Kuuluisiksi tulivat Pekka-papan kesäisin järjestämät suvun mestaruuskilpailut kesäasunnolla Jämsässä. Lajit olivat joskus yllätyksellisiä ja voittajat vaihtuivat tiheään. Perheolympialaiset osoittivat, että Pekalla kilpailujen järjestäminen oli isältä peritty taito.
Pekan isä Armas Palamaa oli tunnettu urheilujohtaja ja Helsingin Kisa-Veikkojen puheenjohtaja. Veljekset Pentti ja Pekka liittyivät jo kouluiässä HKV:n junioreihin ja isän silmien alla oli tehtävä myös tuloksia. Pekkaa viisi vuotta vanhempi Pentti joutui jatkosotaan ja vielä haavoittumisensa jälkeen Lapin sotaan, mutta Pekka sai seurata sotatapahtumia koulunpenkiltä, vaikka mieli paloi muiden poikien lailla rintamalle.

Pekka Palamaa oli innostunut HKV:n junioritoiminnasta ja kirjoitti vuonna 1946 opaskirjasen Nuori HKV:läinen. Sen johdosta hänet nimitettiin HKV:n juniorijaoksen johtoon. Käytyään armeijan ja RUK:n 1948 hän kuului monia vuosia HKV:n viestijoukkueisiin. Aktiiviura sijoittui vuosiin 1946-1953, joiden aikana Palamaa voitti useita SM-tason mitaleita 4 x 400 metrin ja 4 x 800 metrin viesteistä. Hänen ennätyksensä olivat 400 metrillä 50,4 s (vuonna 1950) ja 800 metrillä 1.58,0 s (vuonna 1953).

Avioiduttuaan Tessen kanssa Pekka sai vakituisen työpaikan tukkuliike Ville Mattinen Oy:ssä, josta kehittyi 1950-luvun puolivälissä Mattisen Teollisuus Oy. Yhtiö valmisti James-farkkuja ja muita arkivaatteita. Tehdas työllisti huippuvuosinaan noin 600 työntekijää. Pekka toimi tehtaan myyntiedustajana kolmekymmentä vuotta. Mattisen lopetettua toimintansa, Palamaa ryhtyi Tapiolan Hongan toimitusjohtajaksi 1980-luvulla. Tätä hankalaa tehtävää hän veti kuusi vuotta. Ennen eläköitymistään hän ehti olla vielä Saimaa Linesin palveluksessa ja Suomen Teollisuuden Vartiointi Oy:n piiripäällikkönä.

Mittavan työuran ohessa Pekka Palamaan elämän arvokkaimpia saavutuksia oli hänen näkyvä ja tuloksekas toimintansa Suomen Shakkiliiton, Suomen Keskusshakkiliiton ja Helsingin Shakkiklubin johtotehtävissä. Pekka oli pelannut shakkia jo koulupojasta lähtien. Sotien jälkeen Suomen shakkielämä kukoisti Helsingin Shakkiolympialaisten ja runsaan suositun puulaakishakin ansiosta. Palamaa halusi näihin kilpailuihin mukaan, mutta Mattiselta ei löytynyt joukkuetta, joten hänen oli liityttävä johonkin shakkikerhoon. Tesse löysi Suomen vanhimman shakkikerhon, Helsingin Shakkiklubin ilmoituksen ja vei levottoman miehensä klubin peliluolaan Iso-Roballe 1968. Illan blixteistä saapui kotiin onnellinen mies tuloksella 3½/15 pistettä. Tulosta tärkeämpää oli, että Pekka oli löytänyt lajinsa ja paikkansa.

Klubissa huomattiin pian Pekka Palamaan taidot järjestötehtävissä ja puheenjohtaja Erkki Aaltio veti Palamaan hallitukseen sihteeriksi vuonna 1974. Pian Palamaa sai myös Suomen Shakkiliiton sihteerin tehtävät hoidettavakseen 1976-1990. Vuonna 1988 hänet valittiin HSK:n varapuheenjohtajaksi ja Aaltion väistyttyä vuonna 2003 Palamaasta tuli puheenjohtaja kymmeneksi vuodeksi 2004-2014.

Sodan jälkeen vuonna 1948 perustetun Suomen Keskusshakkiliiton hallituksen sihteerinä Pekka Palamaa toimi vuosina 1977-1983, puheenjohtajana 1988-1989 ja varapuheenjohtajana 1990-1991. Hallitustehtävien lisäksi Pekka kuului useisiin toimikuntiin, joista rakkain lienee ollut ansiomerkkitoimikunta, jota hän johti kiitettävästi aina vuoteen 2015 saakka.

Liittotasolla Pekka Palamaa hoiti näkyvästi uuden Joukkue-SM-liigan (JSM) kehittämistä 1974-1976. Esimerkkiä otettiin Länsi-Saksan Bundesliigasta, jonka lanseeraus Suomeen onnistui niin hyvin, että JSM-kierrosturnauksesta kasvoi kotimaan shakkiturnausten selkäranka. Myös eri kerhojen järjestämät viikonlopputurnaukset ja niiden ketjukilpailut tulivat Palamaan aikana hyvin suosituiksi. Erityisesti Santahaminan toimiupseerikerholla pelatut HSK:n kilpailut vetivät useina vuosina yli 140 pelaajaa.

Kun Pekka Palamaa oli HSK:n turnauspäällikkönä 1980-luvulla, klubi koki satavuotisen historiansa upeimmat hetket. Pekan johdolla organisoitiin kolme kansainvälistä HS-kutsuturnausta, joista turnausten sponsori Helsingin Sanomat uutisoi päivittäin hyvin näkyvästi. Viimeinen III HS-turnaus ajoitettiin Helsingin Shakkiklubin 100 vuotisjuhliin 1986. Turnaus oli erittäin kovatasoinen, jossa kahdentoista pelaajan joukossa oli kuusi suurmestaria ja viisi kansainvälisiä mestaria.

Ehkä kestävin ja arvokkain osa Pekka Palamaan työstä suomalaisen shakin hyväksi oli hänen toimintansa shakkihistorian dokumentoijana. Hän kokosi materiaalit ja kirjoitti viisi teosta shakin järjestöhistoriasta. Niistä kattavin ja laajin oli Suomen Keskusshakkiliiton historiikki, joka ilmestyi vuonna 2002. Vajaan lähdeaineiston pohjalta Palamaa teki työn, jota voi verrata salapoliisin sitkeään uurastamiseen, jossa työtunteja on mahdoton laskea. Nämä Palamaan historiikit muodostavat lujan perustan kaikelle suomalaisen shakkihistorian tutkimiselle ja kirjoittamiselle.

Pekka Palamaan ura shakin piirissä kulminoitui siihen, että hän vei eteenpäin Helsingin Shakkiklubin toimintaa. HSK:n kunniakas shakkiperhe on saavuttanut Suomen shakkielämässä kaiken mahdollisen. Palamaan aikana 1970 luvulta lähtien klubi on haalinut 125 SM-tason mitalia ja voittanut JSM-turnauksen kolmesti sekä kerran joukkuepikashakin mestaruuden. Tästä työstä Palamaa palkittiin HSK:n kultaisella ansiomerkillä vuonna 1986, Suomen Shakkiliiton kultaisella merkillä nro 12 vuonna 1988 ja Shakin kultaisella ansiomerkillä nro 13 vuonna 1992. Hänelle lahjoitettiin myös Keskusshakkiliiton ja HSK:n viirit. Klubin täyttäessä 120 vuotta 2006 Palamaa kirjoitti vielä ainutkertaisen historiikin Shakkia kolmella vuosisadalla. Harva yhdistys voi ylpeillä tällaisella saagalla. Pekka Palamaalla on siinä puolen vuosisadan mittainen rooli. Kunnioittakaamme sitä.

Petri Saharinen
Helsingin Shakkiklubi