Tapani Sammalvuo
tsammalvuo@gmail.com

Niemi – Järvenpää          ½–½, 14
Heinola – Nyysti             ½–½, 43
Agopov – Sipilä               1–0, 46
Rönkä – Wartiovaara      ½–½, 42
Luukkonen – Köykkä       0–1, 82

Järvenpää puolustautui Niemeä vastaan jälleen Kalašnikovilla. Siirtovaihdoin päädyttiin Svešnikovin muunnelmaan, jossa Jari pelasi nykyään harvinaisen 9…Da5+-siirron. Muunnelmalla ei ole paras maine, mutta Kalle ei ollut valmis kylmiltään yrittämään sen kumoamista ja toisti siirrot.

Heinola pelasi Torren hyökkäystä Nyystiä vastaan. Musta sai lähettiparin ja valkea sotilaskeskustan. Pian asema muistutti hieman ranskalaista puolustusta, jossa musta on saanut lähettiparin, mikä teki asemasta mustalle hieman edullisemman. Hätäinen daamienvaihto-operaatio c-linjalle menetti kuitenkin edun, kun valkean torni pääsi häiritsemään mustan kehitystä seitsemännellä rivillä. Musta pääsi lopulta kehittämään nappulansa loppuun, mutta valkean ratsupari c5 ja e5 piti hänet tasapelin ulottuvilla. Myöhemmin hänellä oli vähän aikaa jopa tilaisuus voittoon, mutta Vesa-Pekka tyytyi yksinkertaistamaan aseman tasapeliksi.

Sipilä väisti teoriaväittelyt pelaamalla skandinaavista puolustusta Agopovia vastaan. Asema sai erikoisia piirteitä, kun kuningatarten vaihtuessa mustalle jäi eristetty kaksoissotilas e-linjalle ja valkealle eristetty kaksoissotilas f-linjalle. Olisin luullut valkean asemaa paremmaksi, mutta koneen mielestä mustalla ei ollut ongelmia edes sen jälkeen, kun hän menetti etummaisen e-sotilaansa. Vilka ilmeisesti alkoikin pelata voittoa, mutta yllättävä perääntyminen 29…Re6? käänsi tilanteen valkealle edulliseksi. Mikael löysi temaattisen murron 33.f4!, minkä jälkeen mustan kamppailu oli jyrkkää ylämäkeä.

Wartiovaara valitsi Rönkää vastaan seuratoverinsa Toivo Keinäsen suosiman ranskalaisen puolustuksen muunnelman, jossa musta ryöstää röyhkeästi b2-sotilaan. Erik tunsi muunnelman hyvin, kun taas Oliverin kotiläksyt eivät olleet täysin valmiit, sillä hänen 24. siirtonsa menetti upseerin vielä tunnetussa teoria-asemassa. Valkean kuningas jäi hieman avoimeksi, ja hänen upseerinsa eivät pelanneet yhteen, joten luovutuspuuhiin musta ei vielä päässyt. Valkean tie voittoon kapeni kapenemistaan, kunnes katosi kokonaan 35. siirrossa.

Luukkonen avasi pelin lontoolaisittain, mikä oli jälleen poikkeama hänen tavallisista systeemeistään. Köykkä kehitti nappulansa kuningatargambiitin tapaan, mihin valkean 4.c4 ei kuitenkaan ollut suora siirtovaihto, sillä hänen lähettinsä aikainen kehittäminen f4:ään antoi mustalle tilaisuuden 4…c5:n pelaamiseen hyvissä olosuhteissa. Keskipelissä mustalla oli painostusta valkean eristettyä d4-sotilasta ja kuningatarsivustaa vastaan, eikä valkealle ollut helppo löytää hyvää suunnitelmaa. Pian musta sai voittoaseman, mutta Tommin häirinnät meinasivat vielä tuottaa tulosta tasapelin verran. Virheitä nähtiin, mutta shakki on raaimmillaan katutappelua, ei kuviokelluntaa.

Pronssista pelattiin kolmatta sijaa jakaneiden Agopovin ja Luukkosen välillä nopean shakin jatko-ottelu, jonka Ago voitti aika puhtaasti.

Lopputulokset:
1. Köykkä 7
2. Nyysti 6½
3. Agopov 6
4. Luukkonen 6
5. Sipilä 5½
6. Järvenpää 4
7. Niemi 4
8. Rönkä 2½
9. Heinola 2
10. Wartiovaara 1½

Agopov voitti nopean shakin ajoin pelatun jatko-ottelun pronssista 2–0.

 

Nazarova naisten Suomen mestariksi

Rinne – Soboleva            1–0, 35
Dannenberg – Taipale     1–0, 27
Norlamo – Ivanaynen     1–0, 79
Lehtinen – Turunen        1–0, 62
Sippola – Nazarova         0–1 (w. o.)

Naisten turnaus päättyi antikliimaksiin, kun Sippola joutui sairastumisensa vuoksi antamaan luovutusvoiton Nazarovalle, joka näin voitti Suomen mestaruuden maksimituloksella 9 / 9. Sara-Olivia pelasi kuitenkin erinomaisen turnauksen, ja hopea tuli puolentoista pisteen erolla Norlamoon ja Lehtiseen, joista Sarabella vei pronssin vertailulla.

Sarabellalta vaadittiin mitaliin voittoa seuraavasta asemasta Ivanaysta vastaan.

Heljä oli jo voittanut pelinsä Turusta vastaan.

Lopputulokset:
1. Nazarova 9
2. Sippola 7
3. Norlamo 5½
4. Lehtinen 5½
5. Rinne 4½
6.–7. Dannenberg ja Ivanaynen 4
8. Turunen 2½
9. Soboleva 2
10. Taipale 1

Onnittelen mestareita ja kaikkia, jotka ovat muuten tyytyväisiä tulokseensa!