Vuoden 2021 nuorten pikashakin SM on saatu päätökseen. Kilpailuun osallistui tänä vuonna mukavasti 36 pelaajaa, mikä mukailee viime vuosien osallistujamääriä.

Aiemmista vuosista poiketen kilpailu pelattiin nyt ensimmäistä kertaa FIDEn pikashakkisäännöillä. Tämä aiheutti sen, että peli ei päätykään välittömästi ensimmäisestä virhesiirrosta, vaan vasta toinen virhesiirto pelin aikana päättää pelin. Kokenut ja koeteltu toimitsijakaarti selvisi kuitenkin virhesiirtojen aiheuttamista ajanlisäyksistä ja muista sääntöjen eroavaisuuksista ilman suurempia ongelmia.

U8-sarjassa oli tänä vuonna vain kaksi osallistujaa, ja näin ollen ryhmä oli yhdistetty U10- ja U12-ryhmien kanssa. Kilpailumääräysten mukaisesti kuitenkin ainoastaan ryhmän keskinäiset pelit vaikuttivat mitalijärjestykseen. Mitalijärjestys jouduttiinkin ratkaisemaan uusintapelien avulla, kun Nikita Poutanen ja Mehr Bhaumik voittivat toisensa varsinaisen kilpailun aikana mustilla. Nikita voitti vaihtovärein pelatun uusinnan suoraan 2-0, ja näin ollen kultamitali matkasi Varsinais-Suomeen.

U8-sarjan mitalistit Nikita Poutanen (oik.) ja Mehr Bhaumik. Mehr nappasi samalla myös U8-sarjan tyttöjen Suomen mestaruuden.

U10-sarjassa oli tänä vuonna mukana neljä pelaajaa. Mestaruus matkasi jopa hiukan yllättäen Tampereelle, kun Tuomas Rantala vei mestaruuden ennen pelimäärän perusteella kokeneempia turnauspelaajia Vihan Velagapudia ja Emil Reunasta. Hopea- ja pronssimitalien välinen kohtalo ratkesi vasta vertailemalla keskinäisien pelien tuloksia. Vihan voitti toisen keskinäisistä peleistä toisen ja toinen päättyi tasan, joten hopeamitali matkasi Matinkylän suuntaan.

Voittajan on helppo hymyillä. Keskellä U10-ikäryhmän mestaruuden voittanut Tuomas Rantala, vasemmalla hopeamitalisti Vihan Velagapudi ja oikealla pronssin napannut Emil Reunanen.

U12-ryhmässä mukana oli neljä kokenutta turnauspelaajaa (Niklas Jaakkola, Pessi Heino, Jami Valpas sekä Maksim Sobolev) sekä ensimmäistä laskentaan menevää pikapeliturnaustaan pelannut Sameli Kohtanen. Kokeneemmat eivät suoneet yllätyksille sijaa, mutta mestarin selvittämiseksi vaadittiin uusintapelejä, kun Pessi ja Niklas voittivat muut pelinsä, ja keskinäiset pelit päättyivät 1-1. Uusintapeleissä Niklas osoittautui vahvemmaksi voittaen molemmat pelit. Pronssille nousi Maksim.

Kuvassa tyytyväisen oloiset U12-sarjan mitalistit. Keskellä voittaja Niklas Jaakkola, vasemmalla hopeamitalisti Pessi Heino, ja oikealla pronssille noussut Maksim Sobolev.

U14-ryhmään osallistui peräti 9 pelaajaa, ja näin ollen ryhmä pelattiin kaksinkertaisena täyskierroskilpailuna. Ennakkoasetelmien perusteella suosikkeina kisaan lähtivät viime aikoina kovassa nosteessa ollut Aatoksen Aku Salonen sekä TuTS:n Ilkka Koota. Ryhmässä mukana oli kuitenkin myös useita yllätysvalmiita pelaajia, joiden vahvuusluvut ovat enemmän tai vähemmän alakantissa. Tänään ennakkosuosikit eivät kuitenkaan antaneet potentiaalisille mustille hevosille sijaa, vaan Aku voitti mestaruuden häviten ainoastaan yhden pelin Ilkalle. Ilkan ensimmäisen kierroksen tappio Miska Moisiolle johti kuitenkin siihen, että Ilkan oli tyytyminen hopeamitaliin. Pronssille nousi varmalla perussuorituksella MatSK:n Joel Tasa.

Aku Salonen (kesk.) osoitti, että viime aikojen kova vire ei ole laantumassa. Vasemmalla varmasti pelannut hopeamitalisti Ilkka Koota ja oikealla pronssille noussut Joel Tasa.

U14-sarjan tyttöjen Suomen mestaruuden voitti Lidiia Soboleva tuloksella 5/16.

U16-sarjassa mukana oli 8 pelaajaa, ja ryhmä pelattiin näin ollen kaksinkertaisena täyskierroskilpailuna. Muutamat kärkinimet loistivat poissaolollaan, mutta tämä avasi mahdollisuuksia yllätysvalmiille pelaajille. Mestaruuden voitti odotetun vakuuttavasti ennakkosuosikin viittaa kantanut EtVaS:n Eino Pölkki, joka antoi kilpakumppaneilleen ainoastaan yhden tasapelin. Himmeämmät mitalit matkasivat tasaisen kamppailun jälkeen pääkaupunkiseudulle Adam Karhulan ja Lucas Halmeen mukana. Järjestävien seurojen edustajat Milo Sarajärvi, Samu Rehtola ja Aurora Lappi jäivät niukasti nuolemaan näppejään.

U16-sarjan mitalistit Eino Pölkki (kesk.), Adam Karhula (vas.) ja Lucas Halme

U16-sarjassa myös kaikki tyttöjen mitalit saatiin jakoon. Yleisen sarjan viides Aurora Lappi (kesk.) voitti U16-ikäluokan tyttöjen sarjan. Toiseksi sijoittui Meeri Kuoppala (oik.) ja kolmannen paikan nappasi Kaisa Takala.

U18-sarja jäi kilpailun toiseksi pienimmäksi kolmella osallistujallaan. Sarja pelattiinkin yhdistettynä U20-sarjan kanssa. Mestaruuden voitti vahvana ennakkosuosikkina kilpailuun lähtenyt Lassi Kokkonen, joka voitti U18-ryhmän pelit maksimituloksella ja saavutti solidin tuloksen myös U20-pelaajien kanssa voittaen esimerkiksi U20-sarjan hopeamitalisti Tamás Martinécin. Ilahduttavasti mukana oli kuitenkin kaksi tyttöpelaajaa. Sahar Rassouli voitti uusintapelien jälkeen tyttöjen Suomen mestaruuden U18-sarjassa ja nousi samalla hopealle yleisessä sarjassa. Tyttöjen hopean ja yleisen sarjan pronssin saavutti Lea Suoranta.

U18-sarjan mitalistit Lassi Kokkonen (kesk.), Sahar Rassouli (vas.) ja Lea Suoranta.

U20-sarja täydensi Tammer-Shakin vahvan menestyksen tämän vuoden kilpailussa, sillä yhteensä peräti kolme kultamitalia matkasi Tampereelle. SM-liigassakin vakuuttavia otteita esittäneet Jimi Multanen ja Tamás Martinéc valtasivat odotetusti kaksi kärkisijaa. Multanen voitti mestaruuden häviten ainoastaan yhden pelin Martinecille. Uusintapeleille ei kuitenkaan tullut tarvetta, kun pronssille noussut Sandro Karhula onnistui voittamaan Martinecin kertaalleen.

Jimi Multanen (kesk.) voitti U20-sarjan. Toiseksi sijoittui Tamás Martinec (vas.) ja pronssille nousi Sandro Karhula.

Onnittelut mitalisteille ja kiitokset kaikille osallistujille!

Täydelliset tulokset löytyvät totuttuun tapaan Chess-Resultsista.

(Kuvat: Natalia Brutvanova)

(Juttua oikaistu U12-sarjan osalta 24.10.2021/E.Tiiva)