Vuoden 2021 pikashakin nuorten JSM pelattiin Päivölän opistolla Valkeakoskella sateisen syyssään vallitessa. Erityisesti syysloman päällekkäisyyden ja koronavirustilanteen vuoksi kisa jäi jälleen varsin pieneksi, sillä mukana oli ainoastaan seitsemän joukkuetta ja 27 pelaajaa (yksi joukkue joutui pelaamaan kolmella pelaajalla). Tämän vuoksi kilpailu päätettiinkin pelata yhdessä yhdistetyssä ryhmässä kaksinkertaisena täyskierroskilpailuna siten, että kunkin sarjan mitaleihin vaikuttivat kuitenkin ainoastaan ryhmän keskinäiset pelit. Näin ollen mestaruuteen vaikuttaneiden pelien lisäksi pelaajat saivat pelata PELO- ja FIDEn pikapelilaskentaan meneviä pelejä. Näissä peleissä nähtiinkin muutamia yllätystuloksia.

Nuorten pikashakin henkilökohtaisen SM:n tapaan myös joukkuekilpailu pelattiin FIDEn pikashakkisäännöillä. Osanottajamäärä mahdollisti kuitenkin sen, että jokaiselle joukkueottelulle oli oma tuomarinsa, ja näin ollen minkäänlaisia haasteita ajanlisäyksien ja muiden sääntöjen eroavaisuuksien kanssa ei kohdattu.

U12-ryhmässä mukana olivat Tammer-Shakin ja Matinkylän Shakkikerhon joukkueet. Valitettavasti MatSK:n joukkue joutui pelaamaan koko kilpailun kolmella pelaajalla, sillä yksi kokoonpanoon ilmoitetuista pelaajista ei saapunut ollenkaan paikalle. MatSK kamppaili tästä huolimatta urhoollisesti, ja saikin toisesta ottelusta Tammeria vastaan tasatuloksen. Toinen keskinäinen ottelu päättyi kuitenkin TammerSh:n voittoon tylyin lukemin 4 – 0, joten kultamitalit matkasivat Tampereelle.

Oikealla U12-sarjan voittanut Tammer-Shakin joukkue (Niklas Jaakkola, Tuomas Rantala, Ville Välisalmi ja Onni Ruokonen). Vasemmalla MatSK:n hopeajoukkue (Maksim Sobolev, Leevi Surakka ja Mehr Bhaumik)

U16-ryhmään osallistuivat nuorimman sarjan tapaan Tammer-Shakin ja Matinkylän shakkikerhon joukkueet. Ennakkoasetelmien perusteella odotettavissa oli tasainen mestaruuskamppailu, ja ennakkosuosikin viittaa oli hankalaa asettaa kummankaan joukkueen harteille. Tässä sarjassa mitalijärjestys vaihtui odotetun tasaisen kamppailun jälkeen nuorimpaan sarjaan verrattuna. MatSK:n joukkue voitti ensimmäisen keskinäisen ottelun 2 ½ – 1 ½ ja jälkimmäinen ottelu päättyi jännittävien vaiheiden jälkeen tasan 2 – 2.

Oikealla U16-sarjan kultaa voittanut MatSK:n joukkue (Joel Tasa, Adam Karhula, Lucas Halme ja Lidiia Soboleva). Vasemmalla Tammerin hopeajoukkue (Miska Moisio, Sini Jokinen, Ilja Bungov ja Onni Ruusunen)

U20-ryhmässä mukana oli kolme joukkuetta, ja näin ollen kaikki mitalit saatiin jakoon. Suursuosikkina kilpailuun lähtenyt Tammer-Shakin joukkue ei jättänyt yllätyksille sijaa ja voitti kaikki ottelunsa. Himmeämmistä mitaleista käytiin astetta tiukempi kamppailu. Hopeamitalit nappasi Pässi voittamalla Akaan Shakin joukkueen toisessa keskinäisessä ottelussa lukemin 4 – 0 ja toisen ottelun päättyessä tasan 2 – 2. Yllätyksiä ei siis tässäkään sarjassa nähty, vaan mitalijärjestys vastasi vahvuuslukujen perusteella odotettua järjestystä.

Keskellä U20-sarjan Suomen mestaruuden voittanut Tammer-Shakin joukkue (Jimi Multanen, Tamás Martinec, Demetrio Corbanese ja Matias Pajarre). Vasemmalla hopeajoukkue Pässi (Jaakko Takala, Olli Järviniemi, Leevi Luukkonen ja Aurora Lappi). Oikealla pronssijoukkue AkaaS (Milo Sarajärvi, Samu Rehtola, Sahar Rassouli ja Meeri Kuoppala)

Viime vuosien tapaan mestaruuskamppailut olivat lähinnä kahden seuran välinen kauppa lukuun ottamatta vanhinta ryhmää. On hyvä, että näistä seuroista löytyy aktiivisia nuoria pelaajia, mutta olisi hienoa, mikäli myös muut seurat saisivat joukkueitaan mukaan tähänkin kilpailuun. Varsin perinteisten osallistujien lisäksi ilahduttavasti vanhimmassa ryhmässä mukana oli kuitenkin myös toisen järjestävän seuran joukkue (AkaaS), joka ei aiemmin ole osallistunut juurikaan nuorten kilpailuihin.

Kiitokset kaikille osallistujille ja onnittelut menestyneille!

Täydelliset tulokset löytyvät Chess-Resultsista.

(Kuvat: Natalia Brutvanova)