Tapani Sammalvuo
tsammalvuo@gmail.com

1. kierros
Tanni – Norlamo                   0–1, 37
Oksanen – Ristoja                 1–0, 41

Tannin ja Norlamon preussilainen alkoi mustalle lievästi suotuisissa merkeissä valkean menetettyä lähettiparin avauksessa. Muuta suurempaa vikaa valkean asemassa ei kuitenkaan ollut, ja aseman luonne säilyi pitkään puolisuljettuna, mikä teki lähettiparin aktivoinnista hankalaa. Johannan 28. siirrossa tekemä virhe maksoi sotilaan, ja sen jälkeen sekä mustan lähettipari että keskusta pääsivät oikeuksiinsa. Sarabella ei antanut otteensa lipsua.

Oksanen aloitti pelinsä Ristojaa vastaan kuningatarsotilaspelillä. Joskus pelin kulku hidastuu huomattavasti, kun keskustassa ei tapahdu sotilaiden välisiä yhteenottoja, mutta ei tässä pelissä. Marian 6.Re5 loi asemallisen uhkauksen g4, jonka torjumisen sijaan Aulikki lähti jahtaamaan sotilaanvoittoa daamisivustalla. Nopeasti tehty sommitelma 8…Lxa3?? kumoutui vahvaan vastaukseen 9.Ta1!, joka voittaa materiaalia. Aivan luovutuskypsä asema ei olisi ollut, mutta edellisen siirron virhe sai ehkä Aulikin jatkamaan nopeaa pelaamista, ja vahinkojen rajoitus 9…Lxb2!:lla jäi tekemättä. Pelissä Marialla ei ollut vaikeuksia upseerin etunsa realisoimisessa.

2. kierros
Oksanen – Norlamo              0–1, 31
Ristoja – Tanni                      0–1, 36

Oksanen toisti ensimmäisen kierroksen kuningatarsotilaspelin Norlamoa vastaan. Sarabella vastasi vankan asemallisesti ja sai valjastettua valkealle heikon kaksoissotilaan. Marian 8.c4? salli mustan poimia toisen niistä ilmaiseksi, minkä lisäksi valkean vaaleat ruudut heikkenivät nimzomaisesti. Sarabella ei löysäillyt, vaan hyödynsi valkean heikkoudet temaattisesti edukseen.

Myös Ristojan ja Tannin avaus oli kuningatarsotilaspeliä, tarkemmin Lontoon hyökkäystä. Peli alkoi rauhallisissa merkeissä, mutta mustan vaihdettua ratsut e5:ssä, ja valkean lyötyä takaisin sotilaalla, terävöityi asema selvästi. Valkea panosti tilaetuun kuningassivustalla, ja musta teki saman toisella puolella lautaa. Valkean valtti oli kuitenkin vahva d4-ratsu, joka antoi hänelle paremmat mahdollisuudet. Keskipelissä Aulikki epäonnistui kuningassivustan avaamisen ajoituksessa, mikä johti ongelmiin h-linjalla. Mustan hyökkäys löi lopulta näyttävästi läpi, kun hän sai molemmat tornit valkean toiselle riville. Pelin kruunasivat näppärä daaminuhraus ja sotilasmatti.

3. kierros
Norlamo – Ristoja                 1–0, 43
Tanni – Oksanen                   1–0, 35

Pistetilanne 3. kierroksen jälkeen:
1. Norlamo 3
2. Tanni 2
3. Oksanen 1
4. Ristoja 0

Tannin ja Oksasen peli eteni varovaisen vaihtoranskalaisen merkeissä. Sotilasaseman symmetrisyys olisi voinut merkitä sopuisaa tasapeliä, jos pelaajat olisivat sillä päällä olleet. Johanna kuitenkin lähti sotilasrynnäkköön kuningassivustalla, mikä kuitenkin heikensi hänen omaa kuningasasemaansa enemmän kuin mustan. Peli päättyi yllättäen Marian luovutukseen 35. siirrossa, kun hän menetti h6-sotilaan. Hänellä oli kuitenkin siitä riittävä kompensaatio valkean heikkouksien muodossa. [Toim. huom. Kilpailun tuomarilta saadun tiedon mukaan peli ei päättynyt mustan luovutukseen vaan siihen, että Oksasen puhelin soi kesken pelin. Tämä johti sääntöjen mukaisesti häviöön.]

Norlamo osoitti erinomaisesti skandinaavisen puolustuksen huonot puolet Ristojaa vastaan. Valkea sai lähettiparin ja suuren tilaedun kuningassivustalla. Sarabella käytti näitä etuja luodakseen heikkouksia mustan kuningassivustalla. Mustan menetettyä vielä sotilaan väärin ajoitetun keskustaoperaation myötä, oli valkean asema ylivoimainen.