MM-shakki palaa Manhattanille parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisen kerran siellä pelattiin maailmanmestaruudesta jo 130 vuotta sitten, kun Wilhelm Steinitz ja Johannes Zukertort kohtasivat kaikkien aikojen ensimmäisessä MM-ottelussa alkuvuodesta 1886.

Maailmanmestareista tässä suurten egojen kaupungissa on erityisesti viihtynyt Garri Kasparov. Hän puolusti vuonna 1995 titteliään Viswanathan Anandia vastaan ottelussa, joka käytiin missäpä muualla kuin sittemmin kovia kokeneessa World Trade Centerissä. Pelipaikkana oli eteläisen tornin 107. kerros!

Viisi vuotta aiemmin Kasparov ja Anatoli Karpov olivat pelanneet ottelun puoliksi New Yorkissa ja Ranskan Lyonissa. Ensimmäiset 12 peliä käytiin komeasti Broadwaylla, Hudson Theaterissa. Paljoakaan keskeisemmälle paikalle eivät K & K olisi voineet siirtojaan miettimään päätyä, siinä määrin meidän kaikkien eri medioista oppimia maamerkkejä lähistöltä löytyy Times Squaresta Rockefeller Centeriin ja Radio City Music Halliin.

Eri paikkakunnille oli siroteltu jo Steinitzin ja Zukertortin kohtaaminen, jossa vain viiden pelin jälkeen siirryttiin St Louisiin ja sieltä edelleen New Orleansiin. New Yorkin osuudesta luksuskaupoistaan sittemmin tunnetulla Viidennellä Avenuella vastasi legendaarinen shakkikerho Manhattan Chess Club, josta oli vuosien saatossa tuleva Laskerin, Capablancan ja Fischerin kaltaisten nerojen tukikohta.

Capablanca vain sai kerholla maaliskuussa 1942 kuolemaan johtavan kohtauksen. Kuusikymmentä vuotta myöhemmin vietettiin kerhon itsensä hautajaisia, sillä yli 120 vuotta toiminut Manhattan Chess Club sulki ovensa alkuvuodesta 2002.

”Top of the list, King of the hill, A-Number-One”, laulaa Frank Sinatra New York, New York -klassikossaan, ja siitähän Manhattanilla on kysymys, voittamisesta, paremmuudesta, röyhkeydestä, itsevarmuudesta. Nyt Magnus Carlsen, joka on jo pitkään ollut maailman paras pelaaja, saapuu kaupunkiin liittämään nimensä Steinitzin ja Kasparovin rinnalle.

Tällä kertaa otellaan Manhattanin eteläkärjessä, ”Downtownissa”, josta ei ole pitkä matka Wall Streetille. Pelipaikkana toimivasta Fulton Market Buildingista taas on komeat näkymät Brooklyn Bridgelle, jota aikoinaan ihasteltiin ”maailman kahdeksantena ihmeenä” ja jota sittemmin ovat ylistäneet lukuisat taiteilijat ja kirjailijat Walt Whitmanista Jack Kerouaciin.