Vuoden kiinnostavin shakkiturnaus alkoi lauantaina 10.3. Berliinissä. Kyseessä on MM-kandidaattiturnaus, jonka voittaja saa haastaa Magnus Carlsenin maailmamestarin tittelistä Lontoossa marraskuussa tänä vuonna.

Yhtä vahvoja super-turnauksia pelataan nykyään toki 3–4 kpl per vuosi, mutta kyllä tuo MM-tittelin tavoittelu nostaa tämän turnauksen – ainakin minun papereissani – selväksi ykköseksi.

Turnauksessa on mukana 8 pelaaja, jotka ovat saaneet pelioikeutensa hieman eri tavoin. Pelataan kaksinkertainen täyskierrosturnaus, jossa kaikki pelaavat 2 peliä (kääntövärein) kaikkia vastaan. Yhteensä 14 peliä/pelaaja.

Turnaus vaikuttaa etukäteen varsin tasaiselta. Itse en pidä ketään edes 20 % tod.näköisenä voittajana, ja toisaalta, jos kaikki menee nappiin, kuka vain voi voittaa. Vedonlyöntitoimistot maailmalla ovat tähänkin kertoimensa antaneet. Tässä Unibet nimisen toimiston kertoimet voittajaksi:

Levon Aronjan  4.25
Vladimir Kramnik 5.50
Fabiano Caruana  6.00
Sergei Karjakin  6.00
Šahrijar Mamedjarov 6.50
Wesley So  7.50
Aleksandr Grištšuk 12.50
Ding Liren 12.50

Eri toimistojen kertoimet tietysti vaihtelevat, mutta yllättävän vähän. Aronjan näyttäisi olevan kaikilla ykkössuosikki. Sitten tulee ”keskikasti”, johon kuuluvat muut, paitsi Grištšuk ja Ding Liren, joista saa aina vähintään tuon kertoimen 12.50.  Keskikastin järjestys vaihtelee, ja kertoimet ovat 5.00–7.50.

Lyhyt kuvaus pelaajista, ja henk.koht. mielipiteeni ja arvioni heistä ja heidän mahdollisuuksistaan. Esittelyjärjestys on yllä olevien kertoimien mukainen.

Levon Aronjan , Armenia, 35 v., vahvuusluku 2794 (5. maailmanlistalla).
Vuosia maailman shakkieliittiin (top 5) kuulunut pelaaja, joka on siis ainakin vedonlyöntitoimistojen suosikki voittajaksi. Toivoisin Levonin voittavan, koska hän on niin symppis! Voisin kertoa tähän kuvaavan tarinan Levonin ja ”EtVaSin” kohtaamisesta Skopjen lentokentällä, mutta jääköön toiseen kertaan… Taidotkin riittävät voittoon, mutta valitettavan usein aivan ratkaisuhetkillä tuntuu tapahtuvan ns. ”sulamista”. Hermo ei tunnu oikein tosi isossa paikassa pitävän. Shakin Kaisa Mäkäräinen? Toivottavasti suht’ tuore ukkomiehisyys on tuonut tähän muutosta :).

Vladimir Kramnik, Venäjä, 42 v., 2800 (3.)
Turnauksen vanhin ja ylivoimaisesti kokenein ja meritoitunein pelaaja. Ex-MM, suuren Garri Kasparovin voittaja MM-ottelussa 2000. Puhtaasta shakkitaidosta puhuttaessa, turnauksen vahvin. Mutta kestääkö kunto? Riittääkö tsemppi ja kunnianhimo. Epäilen että ei. Jos Vlad olisi 15 vuotta nuorempi, pitäisin häntä turnauksen selkeänä ennakkosuosikkina.

Fabiano Caruana, USA (Italia), 25 v. , 2784 (8.)
Kaksoiskansalaisuuden omaava nuori ja hento, nörtinnäköinen kaveri, josta veikattiin Magnuksen varmaa haastajaa, kun hän v. 2014 voitti Sinquefield Cupin St. Lousissa tuloksella +7 ja eloluku nousi aivan Magnuksen tuntumaan 2844:ään. Sen jälkeen on tultu vain alaspäin, ei toki paljoa. Musta hevonen. Voi olla viimeinen, voi olla voittaja.

Sergei Karjakin, Venäjä (alkujaan Ukraina), 28 v. , 2763 (13.)
Shakin ihmelapsia. Suurmestari alle 13-vuotiaana. Sai paikan turnaukseen edellisen MM-ottelun häviäjänä. Muuten ei olisi sitä saanutkaan, koska tulostaso ja rangi ovat hieman laskeneet. Hävisi v. 2016 MM-ottelun Carlsenille vasta jatkoblixteissä, joissa kuitenkin jäi melko täysin jyrän alle. Ikänsä ja kokemuksensa huomioiden hän on mielestäni kuitenkin voittajasuosikkeja. Puolustuspelin mestari, jolla myös hermo pitää. Jalkapallotermein, puolustaa ja odottaa vastaiskun paikkaa. En kuitenkaan toivo Sergein voittoa, koska hänestä ei mielestäni ole haastamaan Carlsenia maailmanmestaruudesta. Taidot voisivat siihen riittää, mutta tuntuu, että itseluottamus ei.

Šahrijar Madedjarov, Azerbaidžan, 32 v. , 2809 (2.)
Tämän hetken rangi-listan kakkonen, sopiva ikä, ja etunimikin kuulostaa hyvältä ;). Pelaa räväkkää – mukavaa katsoa – shakkia. Ehkä tähän turnaukseen kuitenkin turhankin räväkkää/rähjäävää shakkia. Melkoinen on/off-pelaaja. Toistan Caruana-arvion: voi olla viimeinen, voi olla voittaja.

Wesley So, USA (Filippiinit), 24 v. , 2799 (4.)
Oli vuosi sitten maailmanlistan kakkonen, luku 2822. Mahtaako tuo nyt sitten olla paikka, jossa nousee hattuun? Ja tulokset huononevat. Vai ottavatko vastustajat sinut enemmän tosissaan, ja pelaavat vain remiä, vai…? Yhtä kaikki Wesleynkin tulokset olleet vähän laskussa. Mielestäni hieman Karpov-tyylinen huippulahjakkuus, joka vielä pelaa MM-tittelistä. Onko se jo tänä vuonna?

Aleksandr Grištšuk, Venäjä, 34 v., 2767 (12.)
Sai paikan FIDE Grand Prix -sarjan kautta. Ehkä pieni yllätys, vaikka onkin ollut top 10 -pelaaja monia vuosia. Rennon raikulipojan maineessa, joka harkitsi jossain vaiheessa päälajikseen pokeria. Erinomainen pikapelaaja, ja ehkä juuri sen takia myös pelaaja, joka kovin usein ”ajautuu” aikapulaan?! En kyllä jaksa uskoa, että voittaisi tämän turnauksen, mutta ei se todellakaan mahdotonta ole. Ikä on sopiva, taidotkin riittävät. Asenne ja tahto. Valmistautuminen?

Ding Liren, Kiina, 25 v., 2769 (11.)
Kaikkien aikojen ensimmäinen kiinalainen, joka pelaa tällä tasolla MM-tittelistä.  Voisin kuvitella, että mahtivaltio antaa huomattavaa tukea tähänkin projektiin. Avustajakaarti saattaa olla suurempi/parempi kuin muilla osanottajilla?! Dingillä on selvästi vähiten kokemusta tämän tason peleistä, mutta se voi olla etukin. Jos muut luokittelevat hänet underdogiksi, joka pitää voittaa, mitä vaan voi tapahtua. Lisäksi uskon etteivät Dingin avausvalmistelut ole ainakaan porukan huonoimpia. Taidot riittänevät, mutta paineen alla kiinalaiset eivät (yksilötasolla / shakissa) ole toistaiseksi ”kovassa paikassa” suoriutuneet kovin hyvin. Ihmettelisin kuitenkin jos Ding on viimeinen…

Auvo Kujala