Islannin naiset ottivat varaslähdön otteluun saatuuaan yhden pöytäluovutuksen heti kättelyssä.

Naisten ottelu alkoi ikävästi, sillä teknisen kömmähdyksen vuoksi joukkueemme ilmoitettiin väärällä kokoonpanolla. Nopea reagointi ja islantilaisten myötävaikutusyrityksetkään eivät auttaneet, vaan jouduimme antamaan luovutuksen kolmannella pöydällä. Tästä huolimatta ottelusta tuli erittäin tasainen, ja paremmalla onnella ottelu olisi voinut kääntyä myös voitoksemme.

Anastasia Keinänen pelasi jälleen kerran erinomaisesti eikä antanut Islannin Olga Prudnykovalle mitään mahdollisuuksia. Anastasian suoritusluku turnauksessa on nyt 2341. Valitettavasti se ei kahdella voitollakaan riittäne naisten suurmestarikiinnitykseen, tai sitten viimeisen vastustajan täytyy olla luvultaan jonkin verran yli 2300:n. NKvM-tulokseen sen sijaan on hyvät mahdollisuudet.

Ottelun ratkaisuksi muodostui tšekkiläislähtöisen Lenka Ptáčníkován ja Johanna Paasikankaan peli. Valkeilla pelanneella Ptáčníkoválla oli pieni pitkäkestoinen etu, joka noin 30. siirron kohdalla kallistui mustalle. Ajantarkistuksen jälkeen tapahtui kuitenkin jotain, ja Islantia edustava Ptáčníková sai nopeasti voittavan loppupelin. Heini Puuska pelasi taas oikein hyvän pelin ja olisi ehkä voinut yrittää vielä enemmän Hallgerður Þorsteinsdóttiria vastaan. Ehkä pieni ripaus lisää itsevarmuutta avaisi myös Heinin voittojen sarjan tässä kisassa.


Onko onni kääntänyt Suomelle selkänsä näissä kisoissa?

Vilka Sipilän ja Høgni Egilstoft Nielsenin kärkipöydän pelissä mentiin sivuraiteelle jo aivan alussa. Kummallinen peli olisi kai hetkenä minä hyvänsä voinut päättyä färsaarelaisen voittoon, mutta Vilka onnistui tasoittamaan eikä erivärisillä läheteillä loppupelistä tasapeliä enempää ollut odotettavissa. Tulos on takaisku Sipilän haaveille suurmestarituloksesta tässä turnauksessa, mutta teoreettisesti kahdella voitolla mahdollisuudet ovat vielä olemassa.

Tapani Sammalvuon pelissä oli hieman samanlaisia piirteitä kuin pari kierrosta aiemmin Kosovoa vastaan. Hyvin tasaisissa merkeissä kulkeneessa pelissä Tapani sai selvän edun kuninkaansa marssilla, mutta meni yhtäkkiä pari siirtoa myöhemmin keskilaudan mattiin. Eero Valkama puolestaan puristi tasaväkisestä pelistä loppupelivoiton, hieman vastustajan aikapulan avustamana. Hienoa, että Eerokin sai voittoputkensa auki. Oliver Wartiovaara ja John Rødgaard äärimmäisen korrektin pelin, eikä lopputulos jättänyt kysymyksiä.

 

Tänään klo 16 alkavalla kahdeksannella kierroksella Suomen miehillä on vastassaan Sveitsi ja naisilla puolestaan Montenegro.

Kilpailun viralliset sivut löytyvät osoitteesta https://etcc23.me

Tulospalvelu puolestaan Chess Resultsista

Pelit löytyvät esimerkiksi Chess.comista: Yleinen | Naiset