TAPANI SAMMALVUO
info(at)shakkivalmennus.fi

NELJÄS KIERROS

Avoin

(suomalaisilla oli parittomilla pöydillä mustat)

Tomilla on varaa jyskyttää nyrkillä rintaansa: tänään hän voitti mustilla yli 2650-lukuisen Gleduran!

Toivo tarjosi vahvaa Erdősiä vastaan tasapeliä siirtojentoistolla valkeilla jo seitsemännessä siirrossa. Tästä sormenheristelyä minulta. Pelaamaan tuonne lähdettiin! Onneksi Erdős kuitenkin poikkesi ja pojat pelasivat ihan kunnon pelin. Toisaalta ei laudalla kovin ihmeellisiä tapahtunut, kun daamit vaihtuivat 11. siirrossa ja kumpikin pelasi tavanomaisen solidia shakkia.

Peke joutui mustilla pieniin, inhottaviin loppupelivaikeuksiin teknisesti vahvaa Berkesiä vastaan. Pienet ongelmat johtivat pian suuriin ja valkea voitti kaksi kevyttä upseeria mustan tornia vastaan. Valkealla näytti olevan voiton avaimet hallussaan, mutta Peke taisteli kuin leijona ja sai rimpuiltua itselleen todellisia tasapelimahdollisuuksia. Valkean siirrot olivat silti helpompia, ja viimeisen virheen teki musta.

Sampsa ja Bánusz pelasivat myös solidia shakkia. Avaus oli 3.Lb5-sisilialaista, ja edeltäjäpeliä Carlsen-Caruana, MM-ottelu 2018 kopioitiin lähes parikymmentä siirtoa. Sattumalta seurasimme Sampsan kanssa juuri tuon pelin livelähetystä netistä yhdessä, joten tiesin tämän olevan ainakin hiukan tuttu hänelle! Minusta peli näytti menevän täysin korrektisti tasan, peltipurkki sanokoon mitä tahansa.

Viidennellä kierroksella kohtaamme Kreikan, joka onkin tervetullut suupala alle 2600:n elopisteen keskiarvollaan.

Naiset

(suomalaisilla oli parittomilla pöydillä valkeat)

Naisten vastajoukkue Georgia 3 osoittautui siitä epämiellyttäväksi porukaksi, että he pelasivat turhauttavan hyvää shakkia, eikä mitään tullut ilmaiseksi. Harmittava tappio, vaikka joukkueemme saa toki kaiken anteeksi Ruotsi-voittonsa ansiosta.

Anastasia valitsi asemallisen puristuksen sijaan suoran hyökkäyksen valkeilla Maróczyssä. Musta vastasi hyvin ja asema pysyi molemmille vaikeana. Anastasian ote alkoi livetä 30. siirtoa lähestyessä, kun musta sai d-linjan haltuunsa ja uhrattua laadun vaarallisesti f3:ssa. Musta sai peräti kolme rinnakkaista vapaasotilasta kuningassivustalle, mutta silti valkealla oli tasapelimahdollisuuksia daamien vaihduttua niin, että rinnakkaisia vapareita jäi enää kaksi. Remissijatkot olivat hankalia löydettäviä inkrementin varassa pelaten, ja lopulta sotilaat livahtivat läpi.

Alian kuningasintialaisessa hänen ratsunsa joutuivat aikaisessa vaiheessa harhateille a6:een ja b7:een. Hänellä oli tosin tilaetua kuningaspuolella, mutta ei riittävästi voimaa hyökkäyksen läpiviemiseksi. Toisaalta hänen vastustajansakaan ei hoitanut daamisivustan etenemistä aivan optimaalisesti ja Alia pääsi hiukan peliin mukaan. 31. siirrossa tapahtunut virheellinen d6-tukiratsun vaihto aktivoi kuitenkin valkean nappulat ja matiksi kuningaspuolella joutuikin musta.

Sarabella pelasi ikätoverinsa Esadzen kanssa raskaan kuningatarintialaiskamppailun. Peli eteni tasaisissa merkeissä keskipeliin, joka yksinkertaistui jo ennen kolmattakymmenettä siirtoa valkealle hieman mukavammaksi nelitorniloppupeliksi. Sen Sarabella hallitsi paljon vastustajaansa paremmin! Hypätkäämme mukaan mustan 43. siirron 43…b5 jälkeen.

Heljä jäi kuningasintialaisellaan ahtaaseen asemaan. Keskipelissä hän kuitenkin sai pakotettua valkean vaihtamaan tummaruutuisen lähettinsä ratsuunsa, minkä jälkeen asema oli tasainen. Jatkossa Heljä jatkoi kuitenkin tarpeettoman passiivisesti ja valkea sai keskitettyä voimansa d6-sotilasta vastaan, joka sitten tippuikin.

Viidennellä kierroksella vastaan tulee Slovakia. Ylämäkeä on luvuissa mitattuna joka laudalla, mutta sehän vain tekee tulevasta voitostamme makoisamman!