Mikko Kivistö lukeutui 1980-luvulla maamme kärkipelaajiin. Sitten opinnot ja työelämä veivät miehen mennessään aina Singaporeen saakka. Tätä nykyä hän asuu Baden-Badenin kuuluisassa kylpyläkaupungissa ja edustaa omaksi ilokseen Saksan menestyksekkäintä shakkikerhoa.

Huippusuurmestareita vilisevä OSG Baden-Baden on ollut jo pidempään Bundesligan johtava seura, joten ymmärrettävästi suomalainen shakkimestari ei ole kovin korkealla kerhon sisäisessä rankingissa:

”Pelaan vitosjoukkueen ykköspöydällä. Yli 50-vuotiaista koostuvassa joukkueessa olen sen sijaan tällä hetkellä ykkösjoukkueessa. Koko kerhon vahvuuslistalla sijoitukseni on n. 50:s, kun kärjestä löytyvät Carlsen, Caruana, Vachier-Lagrave ja Anand”, naurahtaa Kivistö.

Kun muistelemme Bundesligan kestomenestyjiä takavuosilta, SG Porzia, Bayern Müncheniä tai Heikki Westerisenedustamaa Solingenia, on huomionarvoista, että niiden kaikkien takaa on löytynyt mesenaatti. OSG Baden-Baden ei poikkea tässä suhteessa edeltäjistään, onhan kerhon kiittäminen menestyksestään liikemies Wolfgang Grenkeä, jonka sydäntä lähellä on shakin lisäksi taide.

Siinä missä monet shakkikerhot kamppailevat tilaongelmien kanssa, Grenken kunnostaman arvorakennuksen ansiosta OSG:n joukkueet pelaavat mitä miellyttävimmissä puitteissa aivan kaupungin keskustassa:

”On upeaa pelata shakkia talossa, jossa on museo, ravintola jne. Shakki on muutoinkin hyvin esillä kaupungissa, sillä esimerkiksi kerholehteä jaetaan kahviloihin ym. julkisiin tiloihin”, kertoo Kivistö.

LUE LISÄÄ