MM-ottelu huipentaa Magnus Carlsenin värikkään vuoden. Internet-aikakauden lapsena nuorella norjalaisella on eri mediat hallussa ja siitä johtuen monta rautaa tulessa.

Jokainen maailmanmestari on tietenkin tavalla tai toisella tehnyt paljon shakin edistämiseksi. Carlsenin kuningasajatuksiin kuuluu PlayMagnus-applikaatio, jonka avulla kuka tahansa pääsee haastamaan hänet mittavan pelitietokannan pohjalta. Ajat muuttuvat, sillä vielä kymmenisen vuotta sitten teinitähti oli mukana tekemässä perinteisempää Opi shakkia Magnuksen kanssa -kirjaa.

Toisaalta norjalaista on pitänyt kiireisenä joukko ”ulkoshakillisia” tempauksia, joiden alkusoittona voi nähdä vaatemallina toimimisen vuonna 2010. Tässä projektissa valokuvaajana hääri muuten hollantilaisguru Anton Corbijn, joka muistetaan monen rock-ikonin, mm. U2:n, taustalta.

Kesän suuriin uutisiin kuului shakkineron päätyminen huippusuosittuun Simpsons-sarjaan, jonka Magnus-jakso tullaan näkemään televisiosta alkuvuodesta 2017. Suurempaa kunnianosoitusta ei kai voi populaarikulttuurin vaativalla saralla kuvitellakaan kuin päästä tallustelemaan Springfieldin ihmemaahan.

Uutinen kävi tietenkin hyvästä mainoksesta Carlsenista kertovalle, Benjamin Reen (ei sukua suurmestari Hans Reelle) ohjaamalle elokuvalle, jonka ensi-ilta oli syyskuussa. Se nähtiin myös Rakkautta ja anarkiaa-festivaaleilla Helsingissä.

Reen ”Magnus” on saanut hyvän vastaanoton ja lisää menestystä lienee luvassa MM-ottelun aikaan, jolloin dokumentin on määrä pyöriä USA:n elokuvateattereissa. Twitter-tilinsä mukaan Carlsen ehti syyskuussa myös toisen shakkiaiheisen elokuvan ensi-iltaan, kun Disneyn tuottama ”Queen of Katwe” esiteltiin yleisölle New Yorkissa. Samassa yhteydessä maailmanmestari piipahti kuuluisalla Marshall Chess Clubilla Greenwich Villagessa.

Ja MM-ottelun aattona Carlsenin ylistyskuoroon liittyi jo toistamiseen (ensimmäisen kerran syksyllä 2014) Norjan Aku Ankka-lehti Donald Duck & Co. jonka ”shakkispesiaalissa” esiintyy herra nimeltä Makspuls Clarsyn. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta taidatkos maailman ykköspelaajan paremmin tiivistää kuin ”tarkkanäköisyyttä täydellä teholla”.