Vastassa Sergei Karjakin ja kyseessä 8. kierros/peli. Kuulostaako tutulta?

Tuoreessa muistissa on vielä marraskuun MM-ottelu, jossa ehdittiin pelata seitsemän tasapeliä ennen kuin jaettiin ensimmäinen koko piste.

Tuolloin Karjakinin onnistui voittaa, mutta eilen Norway Chess -turnauksen 8. kierroksella venäläinen teki tasaisessa asemassa heikon siirron (41…Ld6) ja Magnus Carlsen pääsi kuittaamaan helpottavan voiton, ensimmäisensä tässä huipputurnauksessa. On huomionarvoista, että ennen viimeistä kierrosta kisassa ovat yhä voitotta Karjakinin lisäksi Carlsenin MM-haastajiksikin veikatut Wesley So ja Fabiano Caruana.

”Shakissa ei jaeta tyylipisteitä”, kuului maailmanmestarin lakoninen kommentti. Hän sai TV-studioon astellessaan faneiltaan ansaitut aplodit. Simen Agdestein totesi vain, että nyt kävi flaksi ja kuvasi samalla Karjakinin pelaamista ”käsittämättömän huonoksi”. Niinhän se on, että hyvällä pelaajalla on usein myös onnea matkassa.

Avausvoiton myötä Carlsenin on nyt hyvä lähteä taistelemaan perjantaiseen päätöspeliinsä Vishy Anandia vastaan, etenkin kun pitkään ilmassa leijunut pelko Elo-ykkösen kohtalosta ratkesi norjalaiselle suotuisasti.

Tähän hän tarvitsi apua paitsi Karjakinilta myös avustajaltaan Maxime Vachier-Lagravelta, joka voitti Vladimir Kramnikin. Ex-maailmanmestari vitsailikin toivoneensa ihmettä, joka olisi siivittänyt hänet vielä kerran maailman ykköseksi ”vaikkapa vain yhdeksi päiväksi”. Tappio tiesi myös sitä, että Kramnikilta karkasi turnausvoittokin, jossa on nyt tiukimmin kiinni Levon Aronjan.