MM-ottelu ei saanut arvoistaan päätöstä, sillä Magnus Carlsen ja Sergei Karjakin sopivat tasapelistä jo runsaan puolen tunnin pelin jälkeen. Vain 30 siirtoa kestänyt 12. peli on nykyisen ottelumuodon lyhin.

Ottelijat päättivät siten omavaltaisesti yhdestä lisälepopäivästä, joita kertyykin nyt peräti kolme ennen keskiviikon tie break -pelejä. Tämä sai Nigel Shortin vinoilemaan Twitter-tilillään, että kaksikko on varmaankin aivan uuvuksissa moisesta vapaapäivien määrästä.

Carlsen pyyteli anteeksi faneilta, ettei MM-ottelun päätteeksi nähty kunnon kamppailua. Maailmanmestari halusi siirtää ratkaisun pikapeleihin, mikä kaikesta päätellen sopi myös haastajalle. Lehdistötilaisuudessa esitettyyn kysymykseen siitä, miksi peli päättyi niin nopeasti, norjalainen tokaisi itsevarmasti: ”Koska minä halusin niin!”.

Kommentaattorit eivät ottelijoiden päätä silitelleet. Jon Ludvig Hammer luonnehti Carlsenin varovaista pelitapaa ”järkyttäväksi”. VG-lehden TV-studion toinen asiantuntija Simen Agdestein oli samoilla linjoilla kuvatessaan 12. peliä ”pelkurimaisimmaksi” kaikista MM-tason ratkaisupeleistä.

ChessBasen Yasser Seirawan oli erittäin pettynyt siitä, että tasokas ottelu sai näin nolon päätöksen, joka ei kummoisesta mainoksesta jalolle pelillemme käy. Markkinatalouden lait jo poikasena suvereenisti sisäistänyt suurmestarikollega Nigel Short totesi, että mikäli 12. peli olisi ollut hänen ravintolassa tilaama ruokalaji, hän olisi lähettänyt sen takaisin kokille.

Toisaalta on helppo ajatella vaikkapa Susan Polgarin tavoin, että kun panokset ovat tätä luokkaa, kumpikaan ei halua ottaa riskejä. Taustalla vaanii myös tilanteen historiallisuus: kukaan ei halua päätyä aikakirjoihin pelaajana joka häviää dramaattisesti viimeisen pelin. Aivan samoin jalkapallossakin mennään mieluummin jatkoajalle ja rankkareihin kuin avataan omaa peliä, koska kaiken lamauttavana pelkona on viime hetkien takaisku.

Etevänä pikapelaajana tunnettu Magnus Carlsen täyttää keskiviikkona 26 vuotta, joten hänellä saattaa olla tuplasti juhlan aihetta tie break-päivänä. Manageri Espen Agdesteinin mukaan lyhyet miettimisajat sopivat Magnukselle mainiosti ja norjalaisleiristä luvataankin jännitystä koko rahan edestä maanantain antikliimaksin vastapainoksi.