Eero Raasteen Ammattina shakki -kirjaa (2016) taas kerran lueskellessani tulin pohtineeksi, kuinka monta sanomalehtien rahoittamaa shakkiturnausta maailmalla tunnetaan.

Raaste oli itse pelaajana ja/tai Helsingin Sanomien shakkitoimittajana mukana Helsingissä 1980-luvulla kolme kertaa järjestetyssä HS-turnauksessa, jossa kotimaiset kärkipelaajat saivat tuntumaa kansainväliseen huippushakkiin kohdatessaan John Nunnin, Josif Dorfmanin ja Juri Balashovin kaltaisia suurmestareita.

Tiedossani ei ole, pitivätkö HS-turnauksen järjestäjät yhtenä esikuvanaan 1970-luvun lopulla käynnistynyttä Politiken Cupia, joka on vuosikymmenten ajan kerännyt Kööpenhaminaan niin pohjoismaisia mestareita kuin aivan maailmanhuippujakin. Voittajien listalta löytyvät mm. Vasili Smyslovin, Viktor Kortshnoin ja Nigel Shortin nimet.

Siinä missä Helsingin Sanomat rahoitti HS-turnausta, tanskalaiscupin taustalla oli maan suurimpiin päivälehtiin lukeutuva Politiken, jonka pitkäaikainen shakki- ja bridgetoimittaja Svend Novrup kuului turnauksen ideoijiin. Tarmokas Novrup on kirjoittanut pitkälti yli 100 kirjaa mitä moninaisimmista aiheista shakki mukaan lukien ja toiminut turnaus- ja ottelujärjestäjänä; 1990-luvun alussa hän toi Garri Kasparovin Tanskaan Curt Hansenin vastustajaksi.

Tanskasta on luontevaa siirtyä Buenos Airesiin, saavuttihan Bent Larsen huikean uransa kenties komeimmat voitot Clarin-turnauksissa 1979 ja 1980. Ensimmäisellä kerralla voittomarginaali oli peräti kolme pistettä, jälkimmäisellä vain pisteen puolikas, joskin Anatoli Karpoviin eroa kertyi kahden pinnan verran. Maailmanmestari jätettiin ennenkuulumattomasti neljänneksi, ja Clarin 1980 lukeutuukin voittamaan tottuneen Karpovin kehnoimpiin tuloksiin.

Clarin on Argentiinan johtava sanomalehti, joka lähti tukemaan shakkia suurella summalla itsensä Miguel Najdorfin suostuttelemana. Ensimmäisen kerran turnaus järjestettiin heti Buenos Airesin shakkiolympialaisten jälkeen syksyllä 1978. Voittaja tuli tuolloinkin Pohjolasta, kun ykköseksi suoriutui Ruotsin Ulf Andersson.

Buenos Airesin 11. ja 13. kategorian turnaukset 1979-80 olivat Najdorfille suuri henkilökohtainen voitto. 70-vuotiaana Don Miguel pelasi tasaväkisesti nuorempiaan vastaan, kirjoitti päivittäin Clariniin, järjesti oheistapahtumia ja hoiti siinä sivussa vielä miljoonaluokan bisneksiään! Shakki oli Argentiinassa juuri noihin aikoihin erittäin suosittua eikä vähiten tämän puolalaistaustaisen maailmantähden ansiosta.

Najdorfin elinvoimaisuus tuo mieleen englantilaisen shakkitoimittajan Leonard Bardenin, joka vielä tänäänkin, lähes 90-vuotiaana, toimittaa säännöllisesti palstaansa niin Guardianiin kuin Evening Standardiin kuten on tehnyt yhtäjaksoisesti jo yli 60 vuoden ajan.

1970-luvun alussa Barden oli käynnistämässä komealla Evening Standard London Chess Congress-nimellä tunnetuksi tullutta shakkitapahtumaa, joka veti eritasoisille pelaajille tarkoitettuihin kilpailuihin osallistujia satamäärin. Shakki eli Bobby Fischerin ansiosta kultakauttaan ja nuoria lahjakkuuksia putkahteli esiin eritoten Englannissa. Kun Tony Milesista tuli vuonna 1976 ensimmäinen englantilainen suurmestari, oli hänellä vain vuosikymmentä myöhemmin jo peräti kahdeksan kollegaa.

Erik Rosendahl