Sergei Karjakinista tuli kaikkien aikojen nuorin suurmestari syksyllä 2002, jolloin hän oli vasta 12 vuoden ja seitsemän kuukauden ikäinen. Maailmanmestariksi hän uskoi yltävänsä 16-vuotiaana, mutta kun niin ei käynyt, entisellä ihmelapsella on nyt näytön paikka MM-haastajan vaativassa roolissa.

Neuvostoliitossa tavattiin sanoa, että kaikki tiet ”laskevat” Moskovaan. Tällä tarkoitettiin sitä, että jättivaltion kaikista kolkista tuotettiin loputtomasti hyödykkeitä pääkaupungin käyttöön. Yhtä lailla eri alojen lahjakkuudet siirtyivät Moskovaan siinä missä Lontooseen, New Yorkiin tai Pariisiin on aina tulvinut henkistä ja älyllistä pääomaa.

Näin menetteli myös Sergei Karjakin, joka sai vuonna 2009 Venäjän kansalaisuuden silloisen presidentin Dmitri Medvedevin päätöksellä. Karjakin on useissa yhteyksissä korostanut, että Moskovaan muutto johtui yksistään taloudellisista seikoista. Synnyinkaupunki Simferopolista ei olisi ollut mahdollista ponnistaa maailman huipulle.

Toisaalta nuori mestari on julistautunut Putinin kannattajaksi ja hyväksynyt Krimin liittämisen Venäjään. Hän on painottanut olevansa joka suhteessa venäläinen, ei suinkaan ukrainalainen. Tämä ei ole kaikkia ukrainalaiskollegoita miellyttänyt, ei etenkään ex-maailmanmestari Ruslan Ponomarjovia, jonka avustajana Karjakin toimi suurmestariksi tulonsa aikoihin.

Yhtä kaikki Venäjän uusin MM-toivo on hyötynyt suuresti uuden kotimaansa panostuksesta, ja voidaankin vain arvailla miten kovatasoinen taustajoukko häntä on auttamassa. Jopa Vladimir Kramnikin nimi on nostettu esiin nyt kun venäläisillä olisi oiva tilaisuus palauttaa shakkivaltikka sinne minne se heidän mielestään kuuluukin.

Valmistautuminen MM-otteluun on kuitenkin sujunut Miamin lämmössä, kaukana Moskovasta, mm. NBA-joukkue Miami Heatin koripallo-ottelussa. Seuranaan Karjakinilla on ollut suurmestari Shahrijar Mamedjarov, joka mitä todennäköisimmin toimii myös sekundanttina New Yorkissa.