KERES-BALETTI TULEE SUOMEEN 29.10.
Voita kaksi vapaalippua Keres-balettiin (arvo 88 euroa) ilmoittautumalla johonkin Chess’n Jazz -shakkiturnaukseen 21.9. mennessä! Kaksi lippua arvotaan ilmoittautuneiden kesken. 
Ilmoittautuminen: http://www.chessnjazz.com/ilmoittautuminen

Edit 24.9.:
Kaksi vapaalippua Keres-balettiin voitti Lassi Linnanen. Onnittelut!

KERES-BALETTI

”Shakki on monipuolista. Urheilulajina ehkä vähemmän kiehtovaa kuin taiteena tai kahden ihmisen välisenä kaksintaisteluna.” 
– Paul Keres

Baletin keskipisteessä on virolainen shakkimestari Paul Keres, joka on ansainnut maailman shakkiareenalla arvostetun aseman ja nauttinut melkein kansallissankarin maineesta, mutta jakanut myös maansa ja kansansa traagisen kohtalon. Baletissa kohtaavat kaksi täydellistä maailmaa: shakki pelin ja ajattelun täydellisyyden ilmentymänä ja baletti – musiikin ja tanssin taiturimaisena yhdistelmänä. Molempien maailmojen kuvioissa on jotain verrattoman selkeää ja kaunista.

Musiikin säveltämiseen ovat oman säväyksensä antaneet toisaalta shakin akateemisen pelin rytmi ja tempo, shakkinappuloiden tyylikkyys, mustan ja valkoisen minimalistinen kokonaisuus, mieletön kontrasti ja jännite, joita seuraa myös Keresin lempeä luonne, joka vedettiin mukaan maailmanpolitiikan hirmumyrskyn lailla kuohuviin tapahtumiin. Inspiroiva samanlaisuus on myös musiikin ja shakin aikakäsityksessä: reaaliaika vastaan tunnemaailma, elettävä aika.

Arkkitehti Ülar Mark on suunnitellut näyttämölle kuusi laatikkoa, kehyksen kuudelle muusikolle – kuusi soitinta, kuusi shakkinappulaa. Koreografia & ohjaus Teet Kask, sävelllys: Timo Steiner, Sander Mölder, libretisti: Andri Luup, tanssijat: Viron kansallisbaletin tanssijat, kuoro: Viron filharmonian kamarikuoro, lavastus: Ülar Mark, valaistus: Margus Vaigur.