Tapani Sammalvuo
tsammalvuo@gmail.com

Järvenpää – Keinänen     0–1, 54
Lehtilä – Keso                 1–0, 31
Valkama – Lahdelma       ½–½, 45
Agopov – Tiitta               1–0, 22
Pohjala – Luukkonen      1–0, 37

Pistetilanne 5. kierroksen jälkeen:
1. Keinänen 4½
2. Lehtilä 4
3.–4. Agopov ja Luukkonen 3
5.–7. Pohjala, Valkama ja Lahdelma 2½
8. Keso 2
9. Järvenpää 1
10. Tiitta 0

Järvenpää pelasi valkeilla vaihtomuunnelmaa Keinäsen ranskalaista puolustusta vastaan. Tässäkin turnauksessa on jo nähty, että siirto ei tee voitonpeluuta mahdottomaksi mustalle. Toivo vielä loi epätasapainoa asemaan ottamalla itselleen vapaaehtoisesti eristetyn d-sotilaan. Mustan aktiivinen upseeripeli oli kuitenkin tästä riittävä korvaus. Jari näytti pyrkivän lähinnä vaihtamaan mahdollisimman paljon nappuloita, mikä maksoi aikaa, ja musta näytti saavan mukavan painostuksen. 15. siirrossa tapahtunutta siirtoparia en pysty oikein selittämään itselleni, sillä ensin valkea mielestäni syötti sotilaan yksinkertaisesti, mutta musta ei tätä ottanut vastaan. Asema tasoittui, ja nappuloita vaihtui lisää, mutta vahvempi pelaaja on yleensä vahvempi myös loppupelissä. Jarin pakonomainen vaihtoihin pyrkiminen saattoi hänet uudestaan vaikeuksiin, ja Toivo voitti kevytupseeriloppupelin aktiivisemman kuninkaansa ja paremman kevytupseerinsa ansiosta.

Lehtilä vaikuttaa osaavansa avauksensa hyvin tai sitten hänen valmistelunsa ovat osuneet nappiin. Keso yritti sekoittaa peliä kyseenalaisella muunnelmalla, jossa musta vaihtaa sivustoidun lähettinsä valkean ratsuun saadakseen jäykistettyä valkean sotilasaseman. Kyse oli jälleen yllätyksestä Eliaksen puolelta, mutta kyseenalaisella muunnelmalla yllättäessä pitäisi tämä yllätysavaus ainakin osata vastustajaa paremmin. 9…Rxe4? on kuitenkin tunnettu virhe, minkä jälkeen mustan asema ei pysy kasassa. Vaikka Taneli ei aina parhaita jatkoja löytänytkään, pysyi hänen etunsa ratkaisevan suurena koko ajan.

Valkama ei toistanut ensimmäisen kierroksen vaihtoranskalaista valkeilla Lahdelmaa vastaan, vaan pelasi tällä kertaa Tarraschin muunnelmaa 3.Rd2. Asema sai kuitenkin vaihtoranskalaisen piirteitä, kun d5:ssä vaihdettiin sotilaat vain pari siirtoa myöhemmin. Valkea sai hieman painostusta, mutta hyökkäyskohteiden vähyys teki edun kasvattamisesta vaikeaa. Kovin kauaksi tasapainosta peli ei keinahtanut missään vaiheessa ennen remissin sopimista 45. siirrossa.

Agopov palasi tuttuun ja turvalliseen (?) 1.e4:äänsä Tiittaa vastaan. Sauli valitsi tällä kertaa modernin puolustuksen, jossa hän pelasi härnäävän 3…a6-siirron, jatkonaan gambiittitarjous 4…d5!?. Terveiden avausperiaatteiden rikkominen on aina vaarallista, mutta vahvempaa pelaajaa vastaan se on mielestäni vieläkin huonompi idea, sillä molemmat pelaajat joutuvat käyttämään heti omia aivojaan ja heikompi pelaaja joutuu ratkaisemaan tavallista vaikeampia ongelmia. Ago rankaisikin raskaalla kädellä panostamalla nopeaan kehitykseen. Asemallinen sotilaanuhraus 17.e6! tuntui kaiulta hänen kolmannen kierroksen pelistään. Tällä kertaa se rikkoi mustan kuningasaseman korjauskelvottomaan kuntoon.

Luukkonen yritti sekoittaa peliä Pohjalaa vastaamalla 1.d4:ään Tšigorinin puolustuksella. Henriä vastaan on hieman vaikea saada aikaan terävää asemaa mustilla, mikä uskoakseni selittää Tommin valinnan. Tšigorin on riskirajoilla päättäväistä valkeaa vastaan, ja valkea valitsikin erään pääjatkoista, jossa hän saa keskustaan paljon sotilaita ja lähettiparin. Mustalla on omat valttinsa, mutta valkean valttien kurissa pitäminen vaatii tarkkaa asemapeliä. Henri ymmärsi aseman (ja vastustajansa) luonteen erinomaisesti ja pitkän miettimisen jälkeen uhrasi sotilaan 10.f4:llä. Tämä ei ole teorian suositus, mutta vastaanotettuaan sotilaan mustan pitäisi puolustaa asemaa kärsivällisesti, mikä ei ole Tommille luonteenomaista. Sen sijaan hän uhrasi upseerin siirrolla 13…Rxd4? saaden siitä aluksi kolme sotilasta. Aloite säilyi kuitenkin valkealla (paria lyhyttä uhkausta lukuun ottamatta), ja muutenkin keskipelissä upseeri on yleensä vahvempi kuin sotilaat. Musta menetti pian sotilaan, minkä jälkeen valkean materiaalietu riitti helppoon voittoon.