Anatoli Karpovin luento Helsingin Shakkiareenalla perjantaina 23.8.2019 oli valtava menestys! Paikalla ei ole koskaan ollut niin paljon katsojia, ettei tuoleja riittänyt kaikille, vaikka niitä tiuhaan lainattiinkin Bridge-areenan puolelta. Yleisö oli innoissaan!

Anatoli oli hyvässä vedossa. Hyvällä huumorilla höystetyn tarinoinnin lomassa hän esitteli kolme tärkeää peliään: Karpov–Kamsky, Aljechinin muistoturnauksesta 1992 oli kova Grünfeld-kamppailu, jossa nappulat oli kehitetty epätavanomaisesti ja lopussa seurasi mestarillinen hyökkäys. Karpov–Spassky, yhdeksäs peli Leningradissa (Pietarissa) vuonna 1974 pelatusta MM-ehdokasottelujen semifinaalista. Se oli sisilialaisen Scheveningeniä, jossa hienostunut asemapeli edelsi lopullista hyökkäystä. Karpov–Kortshnoi, 2. peli MM-ehdokasfinaalista Moskovassa 1974. Karpov pelasi erinomaisesti valkeilla sisilialaisen lohikäärmettä vastaan ja tässä 21.Td5! osoittaa valkean hyökkäyksen voiman ja murtaa mustan puolustuksen.

Anatoli sai myös vastattavakseen yleisökysymyksiä ja kertoi lukuisia tarinoita uransa varrelta. Saimme nauttia viihdyttävästä parituntisesta ja olisimme varmasti viihtyneet pidempäänkin. Yleisössä oli myös Fiden pääsihteeri SM Emil Sutovsky, Islannin shakkiliiton presidentti Gunnar Björnsson ja Håkan Jalling Ruotsin shakkiliitosta. Tapahtuman primus motorina toimi suvereenisti Panu Laine. Upea ilta!