MatSK_pelaajia

Jari Järvenpään ja Frans Vallin MatSK aloitti totutun vahvasti. kuva T.Pudas

Seurajoukkueiden Suomen mestaruuden tavoittelu kaudella 15/16 alkoi viime viikonloppuna. SM-liigassa jatkettiin siitä mihin edellisenä päätösviikonloppuna jäätiin, kun viime kauden kulta- ja hopeajoukkueet miehittivät heti sarjataulukon kärkipaikat.

JSM sarjassa on tapahtunut edelliseen kauteen verrattuna paljon pieniä tasapuolisempaan kilpailullisuuteen tähtääviä muutoksia. SM-liigassa muutokset ovat lähinnä kosmeettisia, kun ohjelmaa laadittaessa on kiinnitetty entistä enemmän huomiota oikeisiin koti- ja vierasjoukkueisiin. Eli erona aiempiin kausiin ei lauantaille ja sunnuntaille anneta automaattisesti vaihtovärejä, vaan oikeasti matkustavalle vierasjoukkueelle on haluttu antaa 1.pöydän valkeista koituva ”vierastasoitus” molemmille päiville.

2.divisioona on kokenut suurimmat muutokset, kun sen joukkuemäärää on laskettu kahdeksalla joukkueella. Muutoksen taustalla on muun muassa nousukarsintojen välttäminen. Nykyään nousu 1.divisioonan varmistuu suoraan oman lohkonsa voittamalla. Muutoksen myötä jokainen joukkue pelaa kaudessa yhden pelin aiempaa enemmän. Lisäksi entisestä poiketen myös kaikki 2.divisioonan pelit talletetaan automaattisesti suomitietokantaan. On myös hienoa, että shakki.net sivusto on kelpuuttanut 2.divisioonan omille JSM-sivuilleen, mikä helpottaa tulosten seuraamista huomattavasti.

Joukkuemäärän pienentäminen 2.divisioonassa vaikuttaa suoraan 3.divisionaan. Kun joukkueita on enemmän, niin alimmalle tasolle on saatu aiempaa lyhyempiä välimatkoja. Samalla keskimääräistä pelimäärää on saatu nostettua yhdellä joukkuetta kohden. Historiaa 3.divisioonassa tehtiin heti ensimmäisenä viikonloppuna, kun Tammer-Shakki peluutti pelkästään naisista koostuvaa joukkuetta. Myös MatSK on nimennyt pelkästään naisista koostuvan joukkuueen, joten tämä tilasto tuplattaneen kuluvan kauden aikana.