Magnus Carlsenin ja Sergei Karjakinin MM-otteluun tuo oivan lisämausteen se tosiseikka, että kilpakumppanit ovat samaa vuosikertaa, vuonna 1990 syntyneitä. Asetelma on uusi ainakin hallitsevalle maailmanmestarille, sillä kolme vuotta sitten hän suisti valtaistuimelta Intian Viswanathan Anandin, joka on norjalaista 21 vuotta vanhempi.

Shakin MM-ottelut ovatkin pitkälti olleet sukupolvien välistä taistelua, ja useimmiten ”uutta aikaa” edustava nuorempi haastaja on noussut maailmanmestariksi. Virkistävä poikkeus on Mihail Botvinnik, joka kylläkin menetti kruununsa 25 vuotta nuoremmalle Mihail Talille mutta voitti heti seuraavana vuonna käydyn uusintaottelun.

Ensimmäinen maailmanmestari Wilhelm Steinitz taisteli MM-ottelussa vielä 60-vuotiaana vuonna1896! Hänen oli kuitenkin taivuttava peräti 32 vuotta nuoremmalle Emanuel Laskerille, joka pysyikin sitten vallassa ennätyksellisen pitkään, lähes kolme vuosikymmentä. Vuonna 1921 Lasker vihdoin hävisi Jose Raul Capablancalle, 20 vuotta nuoremmalle kuubalaiselle.

Capablancan pelityyliä ihaillut Anatoli Karpov oli niin ikään kaksikymmentä vuotta urheaa haastajaansa Viktor Kortshnoita nuorempi puolustaessaan maailmanmestaruuttaan vuosien 1978 ja 1981 raastavissa otteluissa, joita sävyttivät monenlaiset kahnaukset ”kylmän sodan” hengessä.

Shakki on äärimmäisen vaativa urheilulaji, mutta tällä kertaa ei kumpainenkaan ottelija ole selkeässä etulyöntiasemassa ainakaan nuoruuden tai kokemuksen suhteen. Yhden ainoan kerran on MM-otteluissa oltu vastaavassa tilanteessa, kun vuonna 1975 syntyneet Vladimir Kramnik ja Veselin Topalov ottivat yhteen Elistassa kymmenen vuotta sitten. Garri Kasparov oli puolestaan vuoden 1993 ottelussa vain kaksi vuotta haastajaansa Nigel Shortia vanhempi.