Nuori Atle Grønn kohtasi Mihail Talin Oslossa 1989 pikapelissä.

Kun muualla maailmassa sanomalehtien shakkipalstoja on 2000-luvulla karsittu varsin kovalla kädellä, Norjassa niitä on sattuneesta syystä tullut jopa lisää.

Magnus Carlsen -buumi on synnyttänyt mainiolla tavalla monenlaista kysyntää:

– Minäkin sain vuosikaudet syventyä kaikessa rauhassa shakin, eritoten venäläisen shakin historiaan. Eipä siitä juuri kukaan ollut kiinnostunut. Kymmenisen vuotta sitten kaikki muuttui, toteaa KvM Atle Grønn, Oslon yliopiston venäjän kielen professori.

Tuolloin hän alkoi kirjoittaa omaperäistä shakkipalstaa Dag og Tid -viikkolehteen:

– Carlsenin menestys loi paineita mediaväelle. Kun muutkin kirjoittivat, miksei siis myös Dag og Tid. Tapasin lehden toimittajaa säännöllisesti päiväkodin tiimoilta, jossa meidän molempien lapset olivat. Siitä se lähti.

Grønn kirjoittaa lehteen aukeaman verran Carlsenin edesottamuksista, mutta varsinainen helmi on Frå sjakkverda -palsta, joka nimensä mukaisesti esittelee laajasti shakkimaailman ilmiöitä:

– Palstani voi hyvinkin olla maailman ainoa shakkipalsta, jossa ei ole yhtäkään siirtoa. Tässä ollaan joka tapauksessa shakkikirjoittamiseni ytimessä, kun saan kehitellä hyviä shakkitarinoita.

LUE LISÄÄ