Golf-Shakin MM 2017 pelattiin Pirkkala Golfin erittäin hyväkuntoisella golf-kentällä ja shakki mukavasti klubitalon kabinetissa. Nimensä mukaisesti pelasimme ensin golfin, sitten shakin ja pisteitä jaettiin kummassakin lajissa 10-8-6-5-4-3-2-1, yhteispisteet ratkaisisivat paremmuuden. Pari kertaa golf-kentällä räpsähti pelatessa vettä, mutta onneksi vain muutaman minuutin ajan.

Mukaan oli ilmoittautunut ”normaalit” kahdeksan osanottajaa, vaikka jossain vaiheessa näytti jo siltä, että jopa 10 pelaajan maaginen raja menisi rikki, ehkäpä ensi vuonna?! Ilahduttavaa oli puolestaan kahden uuden pelaajan, Jouko Miikkulaisen ja Jaakko Kivimäen, ilmaantuminen kisaan mukaan.

Koska pelaajia oli kahdeksan, saatiin kaksi täyttä lähtöryhmää golfiin MM-kisan osanottajista. Kummankin ryhmän yhteinen tasoitussumma olikin melko korkea, mutta Pirkkalan golf jousti asiassa tyylikkäästi. Me puolestamme joustimme ja sovimme, että jos pelaajalta menee mahdollisuudet saada pelaamaltaan väylältä pisteitä, hän ”nostaa” pallon ja näin pisteiden kannalta turhat lyönnit jäävät pois. Ratkaisu oli hyvä, sillä näin etenimme muiden ryhmien tahtiin.

Etukäteen vahvin golfari oli ylivoimaisesti Salomäen Esko, tasoitus 15, muu joukko oli välillä 24-38. Kisa oli tyypiltään kuitenkin pistebogey, jossa pelaajan tasoitus huomioidaan lyöntien määrässä väylittäin, näin kaikilla oli tasavertaiset mahdollisuudet menestyä.

Sain kunnian pelata vuoden 2016 maailmanmestarin, Sauli Alhon, ryhmässä, joka laittoikin heti kovan pisterallin päälle saaden itseni lisäksi Pekkojen Kauko ja Sairanen naamat harmaiksi, vaikka golfin hengen mukaisesti kaikkien hyviä lyöntejä yhdessä arvostettiin ja huonommat jätettiin kommentoimatta, jälkimmäisistä tapauksista kukin antoi kyllä itselleen sapiskaa…

Puolivälissä oli golfin asetelmat jo muotoutuneet, vaikka kisan aikana ei pisteitä juuri laskettukaan, kisan jälkeen saatu statistiikka kuitenkin paljasti, että isoin muutos oli Joukon loppukiri, joka nosti hänet ensimmäisen puolikkaan neljänneltä sijalta jaetulle toiselle sijalle Saulin kanssa.

Kuten niin usein ennenkin, Esko oli myös pisteissä paras golfari, vaikka saikin vähiten ”anteeksi” lyönneistään hyvän tasoituksensa takia. Hänen tuloksensa 36 bogeypistettä vastaa tasan hänen omaa tasoitustaan, me muut jäimme hieman tästä tavoitteesta, lähimpänä toista sijaa jakaneet Sauli ja Jouko, 30 bp. Kierroksen lopuksi Sauli manasi omia huonoja lyöntejään helpoimmilla eli par-3 väylillä, mutta hänen muiden väylien hyvät tuloksensa paikkasivat tilanteen.

Esko voitti myös väylällä 5 pelatun ”lähimmäs lippua”-kisan, jossa avauslyönnin tarkimmin lyönyt oli voittaja, monesti näissä kilpailuissa on voittajan löytäminen senttipeliä, meillä riitti metritarkkuus….Palkintona Eskolle ensi vuoden kisan osanottomaksu puoleen hintaan!

Suihkun ja pienen huikopalan jälkeen oli aika siirtyä shakkilaudan ääreen, jossa pelasimme yksinkertaisen 5+5 min pikapeliturnauksen tasoitusajoin, jossa oli 1 sek inkrementti. Pelimuodon keksijä taisi olla muutaman vuoden takaa Kari Iinattiniemi, joka nyt ei päässyt valitettavasti osallistumaan. Pelaajien vahvuudet vaihtelivat peräti akselilla 1599-2193 ja koska tasoitus oli 1 min/100 pistettä, näimme monta peliä ajoin 1+9 min, mutta yhden sekunnin inkrementti kuitenkin helpotti tässä vahvempaa pelaajaa. Lopulta kävi niin, että kuudesta 1+9 min peleistä vain yksi päättyi alempi-peloisen voittoon, sekin virhesiirrolla.

Ruudinsavun hävettyä voitiin todeta Saulin voittaneen shakin tuloksella 5,5/7 ja tämä suoritus golfin jaetun kakkostilan kanssa riitti Saulille ylivoimaiseen voittoon, mestaruuden uusimiseen ja komean pokaalin viemiseen takasin kotiin!

Pelimuotoa on harrastettu Suomessa kymmenkunta kertaa, idean isä ja turnauksen nimeäjä vaatimattomasti MM-tasoiseksi on Sairasen Pekka Mäntästä. MM-taso lienee tosiaan hieman liioiteltu, koska tiedämme esim. Islannissa vastaavaa harrastetun meitä paljon isommalla ja tietojemme mukaan  vahvemmalla joukolla, mutta menköön näin nyt ainakin toistaiseksi!

Ensi vuodeksi kaavailimme kylläkin vaihtelun vuoksi tilalle maaottelua Ruotsia vastaan, jos sieltä löytyisi vastaavasti sopiva joukko molempien lajien harrastajia, täytyy alkaa selvittää asiaa hyvissä ajoin.

Toivoisin kovasti, että ikääntyvä shakin harrastajajoukkomme löytäisi entistä enemmän myös golfin, se on mainio liikunta- ja kuntoilumuoto, terveellistä ulkoilmaa saa myös taatusti kunnolla! Lajiin liitetty ”herraskaisuus” on taaksejäänyttä elämää arkipäivän golfissa, nykyään on mahdollista aloittaa harrastus todella helposti, eivätkä kustannukset ole suinkaan pilviä hipovia. Ainakin Tampereella voit pelata ns. par-3 kentällä, mukaan tarvitaan vain yksi pelioikeuden (green card) omaava ja tietysti on suositeltavaa käydä hieman harjoittelemassa lyöntipaikalla eli rangella. Todella helposti huomaat, onko lajille Sinulle sopiva!

Golf-sanastoa kiinnostuneille: Tasoitus kertoo pelaajan golfin pelivahvuuden shakin elo-luvun tapaan, aloittaessa se on 54, josta putoaa suoritusten mukaan, eli mitä alempi luku, sen parempi pelaaja, päinvastoin kuin shakissa!

Pistebogey on pelimuoto, jossa lasketaan kunkin väylän pisteet yhteen, antaen näin mahdollisuuden jättää merkitä viiva huonolle väylälle, koska kaikilta väyliltä ei tarvitse tulosta saada.

Pistebogeyn laskutapa on yksinkertainen, vaikka ei siltä heti tunnukaan. Kullakin väylällä on ihannetulos, ”par” ja omasta tasoituksesta riippuen siihen saa pelata lyöntejä yli tai alle, josta tulee kullekin tavoite ”oma par”/väylä. Kukin väylä on lisäksi rankattu ja pisteiden määrä vaihtelee myös sen mukaan, kuinka helpolla – tai vaikealla – väylällä saa tuloksensa. Kun saavutat oman parin, saat kaksi pistettä eli Eskon tulos 36 oli juuri tasan hänen oman tasoituksensa mukainen, koska väyliä oli 18. Joltain väylältä tuli pisteitä enemmän, joltain vähemmän. Sanastoa on paljon, monien mielestä liikaakin, mutta näillä tiedoilla saa ehkä apua ymmärtämään pelaamamme kilpailun luonne ja tasapuolisuus, niin golfissa kuin myös shakissa.

Jaakko Mäntyniemi

Tulokset

Mitalistit yhteiskuvassa