Ensi viikonloppuna pääsee jälleen pelaamaan fischerrandomia Salaneuvos Cupiin: https://www.shakkiliitto.fi/tapahtuma/salaneuvos-cup-iv/ Alla Pekka Kauppalan juttu turnauksesta viime vuodelta.

Fischerrandom on nyt löytänyt Suomen keskipaikkansa ja se on Varkaus. Siellä jo kolmannen kerran järjestettiin 12.–13.2.2022 Salaneuvos-Cup, pitkänpelin Fischerrandom-turnaus. Muualla Suomessa Fischerrandom elelee hiljaiseloa pika- tai nopeanpelin merkeissä, joissa sen edut vain vaillinaisesti pääsevät esiin. Kun kerran kaikki alusta saakka pitää pohtia itsenäisesti ilman mitään teorioita, tarvitaan aivotyöhön myös aikaa.

Erityisen vaikuttavaa oli, että alkuperäisen pelipaikan katastrofin ei oltu annettu masentaa mieliä. Komea ja perinnerikas sponsori Jaakko Ikosen omistama Varkauden Klubi paloi helmikuussa 2021. Nyt pelattiin naapurissa, Tyyskänhovissa niin ikään viihtyisässä ja historiallisesti merkittävässä miljöössä.

Salaneuvos Cup pelataan Bobby Fischerin shakki960-menetelmällä Kasparovin parannuksin: kilpailijoille ilmoitetaan viikkoa ennen turnauksen alkua, missä järjestyksessä upseerit sotilasrivin takana ovat sekä tähän järjestykseen liittyvät linnoitussäännöt. Koko turnaus pelataan samasta asetelmasta. Shakin säännöt muutoin ovat samat. Näin poistuu valmiiden avausteorioiden kuvioista, mutta shakkiin kuuluva valmistautuminen jää.

Turnaus pelataan cup–järjestelmällä niin, että lohkopelejä seuraavat pudotuspelit, joista parhaat jatkavat kohti mitaliotteluita ja muut pelaavat vertaistensa kanssa. Todella harvinainen erikoisuus on, että tasatilanteissa paremmuuden ratkaisee pelaajan käyttämä peliaika: nopeammin pisteet saavuttanut jatkaa. Aikaa oli myös varattu toisen päivän semi- ja täysfinaaleihin enemmän eli 1h 15 minuuttia ja 2 sekuntia inkrementtiä, kun taas alkuerissä riitti 45 minuuttia +sama inkrementti.

Todella hienot palkinnot viikonlopputurnaukseksi; voittajalle 250, ja kakkoselle 150 houkuttelivat paikalle hankalana ja sulkeutuneena korona-aikana kuitenkin vain kahdeksan pelaajaa. Turnauskin oli muutamia kuukausia alkuperäisestä aikatulustaan myöhässä koronavaikeuksien vuoksi.  Selvästi vahvimpana oli paikalla FM Tommi Luukkonen, viime kisan voittaja. Myös allekirjoittanut, Ilkka Jyväskylän Hartio ja paikallismatadori Robert Neubauer olivat palkinnoista taistelevia ennakkoarvioissa. Jokerina vielä itse turnausjohtaja Jari Lehtonen Vaasasta, joka ensimmäisellä kerralla 2019 oli lähellä matittaa jo avauksesta turnausvoittaja Erik Röngän.

Aiemmat sijoitukset olivat

2019: 1. Erik Rönkä, 2. Tommi Luukkonen, 3. Pekka Kauppala

2020: 1. Tommi Luukkonen, 2. Pekka Kauppala, 3. Jari Lehtonen

Alkuerissä tasoerot olivat silti merkittävät, mutta mielenkiintoisia pelejä nähtiin. Neubauerilla oli kohtalaista epäonnea useista reippaista suorituksista huolimatta, mutta selvisi kuitenkin juuri ja juuri finaaliin. Lehtonen ei hallinnut kellonkäyttöään ja ylitti aikansa inkrementeistä huolimatta ratkaisevassa pelissä Hartiota vastaan kohtalaisessa asemassa.

Puolifinaaleissa sitten riitti jännitystä. Tommi joutui onnistuneen avauksensa jälkeen Robertin kekseliään upseerinuhrauksen yllättämäksi. Hyvin monimutkaisessa asemassa kuitenkin Tommin kokemus puhui vakuuttavaa kieltä. Allekirjoittanut oli alkuerissä voittanut Ilkan suuremmitta vaikeuksitta. Nyt Ilkan ahdas asema kuitenkin oli puolustuskelpoinen ja keinotekoinen hyökkäily johti pelini häviön partaalle ja aikapulaan. Karkea huomaamattomuus ilman aikapulaa päästi kuitenkin jo kuihtuneen hyökkäykseni jyräämään läpi niin helposti, että inkrementit riittivät.

Näin siis kohtasivat edellisen vuoden finalistit uudelleen. Sain mustilla yllättävän helposti suuren ja kasvavan edun –Fischerrandomissa kaikki on toisin ja arvaamatonta. Ratkaisevilla hetkellä kuitenkin ensin kärsivällisyyteni ja lopuksi aikapulataitoni pettivät pahasti. Lopun Tommi hoiti varmasti ja nätisti kotiin.

Kamppailussa kolmannesta palkinnosta Ilkka äärimmäisen onnekkaan alkuerävoiton jälkeen oli nyt vireessä ja piti sommitteluvalmiin Robertin varmalla asemapelillä kurissa.

Siis Salaneuvos-Cup III:

2021: 1. Tommi Luukkonen, 2. Pekka Kauppala, 3. Ilkka Hartio

Kaikille jäi varmaan mitä miellyttävin muisto kaverillisesta atmosfääristä, erityisesti sponsorin tarjoamalla puoli-ilmaisella majoituksella. Keskustelut kautta rantain saunomisten kanssa yhdessä turnausjohtaja Jarin ja myös turnaukseen osanottaneen sponsorin kanssa jäivät mieleen pienenä helmenä! Ja ilmainen ja maukas ruokailu suoraan turnauspaikalla saivat ainakin allekirjoittaneen tuntemaan itsensä ja muut turnaajat VIP-henkilöiksi.

Koronapeikkojen toivottavasti jo pysyvästi väistyessä pelataan turnausvanhan aikataulun mukaan taas uudestaan loppusyksyllä! Fischerrandomisteille taas vuoden kohokohta on tulossa mahtavien siltojen ja vesinäköalojen kaupungissa Savon sydämessä!

 

Tommi Lukkonen – Pekka Kauppala

1.e4
Suosituin siirto turnauksessa oli looginen linjanavaus 1.f4. Koneiden mielestä perusshakkia muistuttava 1.e4 olisi parasta, ja onhan tuossa keskustan valtaamisessa tässäkin ideaa…
1…g6
Caro–Kannin ideoitten pohjalta syvältä sivustalta tuleva järkytysisku keskustaa kohti vaikutti hyvältä. Varsinkin kun daamin suuri diagonaali samalla aukeaa.
2.f4 f5 3.exf5
Näyttävämmin avausedusta taistelisi 3.e5 Caro–Kannin vastaavaa muistuttaen. Mutta ei välttämättä taitavimmin, mm. 3…d5 saattaa tasoittaa tehokkaasti.
3…exf5 4.g3 a5
Mustan kuningassivustan upseerit tuijottavat valkean daamisivustaa, joten lisää painetta sinne!
5.c3
Lb1 kaipaa ilmaa ja samalla syntyy uhkaus Lg1–d4.
5…Lc4
Pientä häirintää, joka samalla näyttää, että mustalla on vapaampi peli.
6.Ld4 Dg8 7.d3 Le6 8.Rf3 a4 9.c4
Vielä aivan pätevä siirto Le6 linjan katkaisemiseksi ja hyvän perääntymispaikan luomiseksi Ld4:ää varten.
9…Rc6 10.Rc3?
Avaa 9.c4:n varjopuolet esiin. 10.Lc3 monimutkaisin asemin oli välttämätöntä.
10…La7?
No no! Kun kerran musta oli jo satsannut a-sotilaan etenemiseen, ei olisi pitänyt olla vaikeaa ymmärtää nyt tilaisuuden tullen rynniä aina vaan eteenpäin! Oma Lb8 kyllä kuuluu a7:ään, mutta ei vaihdettavaksi vaan ahdistelemaan valkean kuningasta! 10…a3!:n jälkeen horjuu koko valkean asema, sillä 11.bxa3:een tärähtää Lxc4!. 11.b3 lienee järkevintä mutta kovin ankeaa 11…Rxd4 12. Rxd4 La7:n jälkeen.
11.Lxa7 Txa7 12.Rb5 Ta6 13.0–0?!
Vikkelä vetäytyminen lyhyeen linnaan ei ole Kolumbuksen muna mustan daamisivustapaineeseen, vaan vie kuninkaan ojasta allikkoon.
13…Dg7?!
Näyttää uhkaavalta, sillä jos b2 suojataan jollain upseerilla, voi tulla a4–a3. Todella pahoihin vaikeuksiin olisi valkea joutunut kuitenkin 13…d5!:n jälkeen.
14.a3?
14.Dg2!:n jälkeen 14…a3 kyllä voittaisi sotilaan, mutta kääntäisi aloitteen valkealle: 15.Lc2 axb2 16.Tab1 Txa2 17.Lb3.
14…Dxb2 15.Ta2 Df6 16.Te1
Selkeämmin tarpeellista oli tuoda nurkkadaami peliin 16.Dg2 mustan tosin selvin mutta ei ratkaisevin eduin. E5-piste sen sijaan on valkealle kiikkerä.
16…Rd6 17.Re5?!
Taas oli asiallinen 17.Dg2 paikallaan, vaikka valkea on jo kuilun partaalla. Ratsun karautus luo lisää heikkouksia.
17…Ta5!
Oikea idea, syytä on vaihtaa liian innokas ratsu pois luoden sotilasheikkouden.
18.Tb2?!
Ratsujen vaihdot ja sitten nöyrästi Dg2 rajoittaisivat enemmän mustan etua. Toisaalta vähän kestämätön aktiviteetti on usein järkeä tuloksekkaampaa surkeassa asemassa.
18…Rxb5! 19.cxb5 Rxe5 20.fxe5
20.Txe5 d6 21.Tee2 Lb3 voittaen toisen sotilaan asemaedun lisäksi olisi teknisesti helpompaa mustalle.
20…Dg7
F5–f4 ja valkean kuningasaseman syttyminen tuleen on nyt väistämätöntä.
21.Dg2
21.d4 Dg4 –+.
21…f4!?
Hienoa, joskin 21…Lb3 voittaen toisen lisäsotilaan hyökkäyksen jatkuessa olisi ollut helpompaa laskea.
22.Tb4?!
22.d4 fxg3 23.hxg3 Tg8 24.Te3 Dh6 25.Te1 Dg5 häviäisi hitaammin.

22…f3?
Mitä opettavaisinta! Aikaa oli yli puoli tuntia eli täysin riittävästi pieneen pohdintahetkeen! Silti olin kouristuksen vallassa vapisevin käsin. En voinut ajatella muuta kuin kuvitellusti supermahtavaaa sotilasta kaatamassa valkean kuningasta sen omassa linnoituksessa ja siinä päälle vielä uhkaamassa daamia. Näin sitä mennään eikä meinata! Asema kiihotti minut täysin luonnettani vastoin unohtamaan kultaisen neuvon, että hyvän siirron nähdessäsi älä tee sitä, vaan katso löytyykö vielä parempaa. En sekuntiakaan harkinnut muuta. Yksinkertaisen elegantti linjan avaus 22…fxg3! olisi lopettanut sen sijaan lorun lyhyeen. 22.hxg3 Ld5! 23.Dh3 Dg5 tai 22.Dxg3 Dh6 ja kaikki olisi ohi.
23.Df2
Daamin ei kuulu normaalisti olla blokkinappula, mutta hätä keinot keksii! F-sotilas on nyt paitsi vahva, samalla myös ikävä tuke ja mahdollinen heikkous. Mustan voitto on vaikeutunut suuresti.
23…Ld5?
Samaa kuvittelua ajattelun sijasta! Ei ole mitenkään selvää, että lähettiä tarvitaan oletetun supersotilaan oletettuna supertukena! Kun supersotilashaaveiluun oli lähdetty, kuului heti aloittaa jatkohyökkäys 23…h5!.
24.d4 h5
Nyt taas oli sopiva hetki 24…b6:lla katkaista kaikki valkean aktiviteetit.
25.Le4?!
25.h4! vaikeuttaa mustan tehtävää suuresti.
25…e6?!
25…Dg8! kääntäisi tilanteen taas mustalle ylivoimaiseksi.
26.Lxd5 exd5 27.b6 c6?!
Luo valkealle supersotilaan; voittoon riittää vielä ilman suuria vaikeuksia 27…h5.
28.h3 h4?!
Rauhallinen 28…Dg6 ja sitten kuninkaan tuonti keskustaan pois sivustavaaroista riittäisi ilmeisesti vielä voittoon.
29.Kh2 Dg5?
29…Tb5 näyttää vieläkin toimivan, nyt lähdetään remissiä kohti, josta siitäkin pääsee alas.
30.gxh4! Df4+ 31.Dg3 Dd2+ 32.Kh1 f2?
Onneton supersotilas liikkuu taas!
33.Tf1 De2?!
Pitäisi johtaa supersotilaan kadotukseen, 33…Df4 taistelisi vielä paremmin.
34.Tbb1?
Valkeakaan ei löydä onneaan yksinkertaisella 34.Kg2:lla selvin eduin hänelle vaan syöksyy takaisin liekkeihin – pelastuakseen niistä vielä kerran.

34…De4+?
Näin kyllä, että 34…Tb5! 35.e6! Txb6! ja musta voittaa. Sitten aloin laskea jatkoa 36.exd7+ Kxd7 37.Dg7+ ja olin kauhukseni havaitsevani 37…Ke6 38.Dxf8 Txb1 39.De8+ ja hylkäsin koko jatkon näkemättä itsestään selvää 37…Ke8:aa, voittaen mustalle. 38.Dg6+ Tf7 39.Txb6 Dxf1+ 40.Kh2 De2!! jopa voittaa tässä suoraan siirtymättä monimutkaiseen torniloppupeliin. 41.Dg8+ Tf8 42.Dg6+ Kd7! 43.Dg7+ Kd8!! 44.Dxf8+ Kc7 ja lisätorni valkealle ei hyödytä mitään.
35.Kh2 Dxd4??
Peli on pilattu, mutta Df3 taistelisi vielä.
36.e6!?
Heti daamin voittaisi 36.Tb4! mutta tämäkin riittää!
36…d6
36…Df4 37.Dxf4 Txf4 38.e7 Te4 39.Txf2 – jäipäs sekin alarivin mattiuhkauksineen näkemättä –  39…d6 40.Tf8+ Kd7 41.Tb8 voittaa.
37.e7 Te8 38.Dxd6 1–0

Robert Neubauer – Tommi Luukkonen

Semifinaalissa vastaani asettui Varkaudessa asuva saksalainen nuori perheenisä Robert. Jutellessani Salaneuvoksen perinteisiin kuuluvan ilmaisen, maittavan lounaan (jonka tuli tekemään pelipaikalle vieläpä paikallinen kokki) äärellä niitä näitä, kertoi hän elokseen n. 1900, mutta huippukunnossaan pystyneensä pariinkin otteeseen tasapeleihin KvM-tasoisia pelaajia vastaan. Hän on myös pelannnut Mainzin Fischer-Random -festivaaleilla esimerkiksi legendaarisen Vlastimil Hortin kanssa. Urahaaveena hän mainitsi puissa kasvatettavien sienien viljelyn, kuulemma tällaiseen olisi oiva markkinarako. Mukava ja huumorintajuinen, mutta ehkäpä hiukan hajamielinen kaveri, joka korotti alkukisassa Ilkkaa vastaan voittoasemassa vahingossa lähetin! Psykologisissa valmistelussani suunnitellinkin asettavani herkullisen näköisiä valkoisia lähettejä Robertin käden ulottuville mahdollisen korotuksen uhatessa.
1.f4
1.e4! on paras, jos koneita on uskominen.
1…f5 2.g3 g6 3.c3
Valmisteluni keskittyivät tuon edellä mainitun lisäksi Robertin Ilkkaa vastaan pelaamaan 3.e4 fxe4 4.Dxe4 – asemaan, joka on mustalle mainio 3…e5:n jälkeen. Ilmeisesti myös Robert tiesi tämän, sillä 3.c3 tuli salamana. 3.a4 on muuten myös yllättävänkin vahva siirto, kone tarjoilee sitä parhaiden joukossa siirrosta 1. alkaen.
3…d6
Epäonnistunut valinta: ei kehitystä, ei linjojen avausta (paremminkin b8-lähetin näkymät estyvät), ainoana hyvänä puolena e5:n mahdollistuminen. 3…c6, ja jos Stockfishiä on uskominen, 9 muuta siirtoa olivat parempia.
4.Rf3
Suora aseman avaaminen 4.e4 fxe4 5.Dxe4 olisi yllättävänkin vahva idea, toisin kuin edellisessä siirrossa. Daami löytää hyvän paikan e2:sta ja mustan aseman tukkoisuus korostuu. 5…e5 6.De2.
4…Ld5
Lähetin pelaamisessa h1–a8-diagonaalille on järkeä, joskin tarkempi oli pelata ensin Rf6!.
5.Re3 Lc6 6.a4
A-sotilaan eteneminen on täsmälleen oikea ajatus ja laittaa painetta mustan asetelmaan.
6…Rf6
6… a5 oli harkinnassa, mutta en ymmärtänyt, miksi a-sotilaan pysäyttäminen on niin tärkeää. Syy on nyt koneviisastuneena selvä, valkea saa liikaa tilaa ja pääsee möyhentämään daamisivustaani.
7.a5 e5
Ajatukseni vastata sivustahyökkäykseen keskustapelillä on vanha ja perinteikäs, mutta tässä asemassa se ei toimi. Viimeistään nyt piti pelata 7…a6, joskin valkealle jää etua tässäkin, hänellä on tilaa ja paremmat upseerit. Aatut on pysäytettävä ajoissa!
8.Rc2
Johdonmukaista ja vahvaa olisi ollut asemaa avaava 8.fxe5 dxe5 9.a6, jonka jälkeen olisin varmaan hävinnyt pelin. 9…Rd7 (9…bxa6 10.Ld3; 9…b6 10.b4) 10.Dg2. Vilkaisu mustan daamisivustaan riittää kertomaan, missä mennään.
8…e4
Ainoa järjellinen idea.
9.Rfd4 Ld5
Houkutellen ratsun e3:een, jossa ajattelin sen häiritsevän valkean aseman harmoniaa. En tietenkään ottanut huomioon pelissä tapahtuvaa uhrausta f5:een tässä vaiheessa. Hiukan parempi olisi siis luonnollinen 9…Ld7 10.b4 a6.
10.Re3 Lf7 11.a6 c5

12.Rdxf5
Rohkea ja yllättävänkin vahva uhraus, jota en huomannut. Pelatessani c5 minusta vaikutti, että olen jo selvästi paremmalla puolella uljaan sotilaskeskustani vuoksi, enkä ottanut tätä ”kahvilauhrausta” ollenkaan vakavasti. Ylioptimististahan ajatteluni oli, taas kerran. 12.Rdc2 kävi myös hyvin, sillä valkea ei joudu suinkaan jyrätyksi jatkossa 12…d5, vaan hänellä on aivan täysiverinen asema esimerkiksi jatkettaessa 13.g4 fxg4 14.axb7+ Rxb7 15.Ta6.
12…gxf5 13.Rxf5 Te8
Nyt ajattelin, että peli on selvä, mutta todellisuus on kaukana siitä.
14.d3
Valkean korvaus perustuu h1–a8-diagonaalin peliin sekä toisaalta kuningassivustan sotilasmassaan. Pelisiirron, jonka heikkous on ilmiselvä vastaukseni, sijaan kaivattiin energistä jalkaväen marssia: 14.g4 Le6 (14…Ld5 15.Re3 Lc6 16.g5 Rd7 17.La2; 14…d5 15.Lxc5; 14…Lg6 15.Re3) 15.Rh6 (15.axb7+ Rxb7; 15.Lxe4 Rxe4 16.Dxe4 Lc7 17.axb7+ Rxb7 18.Dc6 Lxf5 19.gxf5 Te7) 15…bxa6 16.g5 Lh3 17.Le3 Lxf1 18.Dxf1 Rd7 19.Dh3.
14…Ld5
Lähetin asettauduttua uudestaan vartiointihommiin h1–a8-diagonaalilla mustan asema on turvattu, ainakin hetken.
15.c4
15.Dg2 ideana Dh3 kävi itse asiassa mielessä pelin aikana ainoana uhkaavana yrityksenä, mutta hyvä vastaus on 15…Lc6 16.d4 (16.Dh3 Ld7) 16…Ld7.
15…Lc6 16.d4 d5
Turhaa aseman terävöittämistä. Hyviä, riskittömiä voittosiirtoja riitti, kärkikolmikkona mainittakoon Dg8, Ld7 sekä Lc7.
17.dxc5
17.cxd5:n jälkeen en enää muista, mitä suunnittelin, mutta valkealla on joka tapauksessa ihan liikaa korvausta: 17…Ld7 (17…Lxd5 18.dxc5 sallien 18…e3 19.Rf3:n on uskomatonta kyllä riittävä korvaus tornista valkealle. 17…Rxd5 18.Lxe4 Df6) 18.Re3 cxd4 19.Rc4 Dg8 20.Td1.
17…dxc4 18.Ld4
18.Dg2 Dg8 19.Ld4 Rd7 20.Dh3.
18…Re6
18…Df8 oli yllättävän tärkeää tehdä heti.
19.axb7+
19.Td1 olisi antanut vieläkin todellista peliä: 19…Df8 (ainoa!) 20.axb7+ Kxb7 (20…Lxb7 21.Ta5 eduin.) 21.Ta5 Rxd4 22.Txd4.
19…Kxb7 20.Lxf6
Robertin heikkous on hänen omien sanojensa mukaan laskea täsmällisesti lyhyitäkään muunnelmia, tässä esimerkki siitä. 20.Td1 piti pelata tässäkin, tosin mustan kuningasasemaa parantaneen axb7+:n takia mustalla on homma hanskassa jatkossa 20…a5.
20…Dxf6 21.Lxe4 Rxc5
Jostain syystä tämä yksinkertainen yksinkertaistava siirto jäi Robertilta näkemättä. Loppupeli on mustan triviaali voitto, jopa minun tekniikallani.
22.Lxc6+ Dxc6 23.Dxc6+ Kxc6 24.Ta6+ Kb5 25.Th6 Lc7 26.e3 Tad8 27.Txh7 Lb6 28.Th5 Kb4 29.g4 Td2 30.g5 Td5 31.g6 0–1