Fiden tekemän päätöksen mukaan transnaiset eivät saa 21.8. alkaen toistaiseksi kilpailla Fiden virallisissa kilpailuissa naisten sarjoissa. Shakkiliiton tulkinnan mukaan tämä tarkoittaa MM-kilpailuja ja shakkiolympialaisia. EM-kilpailujen osalta tilanne on epäselvä, sillä Ecu ei ole vielä käsitellyt asiaa.

Suomen Shakkiliitolla on asiaan selkeä kanta, ja olemme asiassa yhteisessä eurooppalaisessa rintamassa muun muassa Saksan ja Ranskan Shakkiliittojen kanssa.

Suomessa järjestettävissä kilpailuissa transurheilijoita ei suljeta pois, vaan toimimme vuoden 2014 päätöksemme mukaisesti. Kilpailuissamme ihmisillä on täysi itsemääräämis­oikeus omaan sukupuoli-identiteettiinsä. Näin esimerkiksi naiseksi itsensä kokeva voi osallistua kilpailujen naisten sarjaan. Shakissa on kaksi sarjaa, yleinen ja naisten sarja.

Shakkiliitto on huolissaan Fiden päätöksestä. Valmistelussa ei ole kuultu millään tapaa kansallisia lajiliittoja. Kokonaisuudessaan päätös heikentää merkittävästi transsukupuolisten urheilijoiden asemaa verrattuna aiempaan käytäntöön. Päätöksessä on myös useita epäselvyyksiä, joihin Fideltä tullaan pyytämään vastauksia.