Diagonaali-sarjasta sarja

Suomen Shakkikustannuksen vuosi sitten aloittamasta Diagonaali-kirjasarjasta täydentyi sarja, kun sen kolmas osa julkaistiin viime lauantaina Helsingin Shakkiklubin turnauksen yhteydessä. Petri Saharisen ja Kari Tikkasen kirjoittama Ilkka Kanko – shakin kemiaa luotaa Fide-mestari ja diplomi-insinööri Ilkka Kangon elämää ja mittavaa yli kuusikymmentävuotista peliuraa.

 

Petri Saharinen, Kari Tikkanen: Ilkka Kanko – shakin kemiaa
Nidottu, 138 sivua, hinta: 15 eur (+ postikulut 3 eur)
Suomen Shakkikustannus, 2013

 

tilaukset@shakkikustannus.fi

 

Diagonaali-sarjan kolmas osa tempaa lukijan Ilkka Kangon 60 vuotta kestäneen shakkiuran värikkäisiin vaiheisiin. Kangon kansainvälistä shakkitarinaa seurataan aina akateemisten joukkueiden turnauksista seniorishakin sankarivuosiin. Reitin varrelta esitellään Kangon huippupelejä.

”Kuumana elokuun päivänä 1959 Idän pikajuna höyrysi Budapestin pääasemalle. Kaksi päivää matkalla ollut väsynyt joukkue lohduttautui sillä, että pelit eivät alkaisi vielä saapumispäivänä. Se ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa. Kun perillepääsystä ehti kulua muutama tunti, he istuivat jo pelipöydissä vastassaan tšekkien vahva joukkue. Ilkka Kanko kohtasi kärkipöydällä František Blatnýn. Kanko oli jonkinlaisessa euforisessa tilassa, eikä jännittänyt ollenkaan. Hänen pelinsä sujui todella hyvin. Peli keskeytyi asemassa, jossa Ilkalla oli kvaliteetti enemmän ja vastustaja vaipui mietteisiinsä. Silloin joukkueenjohtaja, suurmestari Miroslav Filip kulki ohi, vilkaisi asemaa ja murahti jotain. Blatný luovutti.”