Tämä päivä oli ikimuistettava – FIDE:n valta vaihtui vuosikymmenien jälkeen, ja se vaihtui isolla äänimäärällä!

FIDE:n General Assembly:n ensimmäinen päivä alkoi tänään klo 9. Aamupäivä meni kaikenlaiseen talousraportointiin ja erinäisten epäselvyyksien kommentointiin yms ja klo 15 aikoihin päästiin vihdoin itse presidentinvaaliin. Ensin tehtiin selväksi vaalijärjestely, sitten oli vuorossa presidenttiehdokkaiden 15 minuuttiin rajatut puheet. Ensimmäisenä puhui Arkady Dvorkovich. Hänen puheensä oli ohjelmakeskeinen, hyvin asiapitoinen ja kalvoilla höystetty. Mielestäni hän jännitti ainakin puheensa alkupuolella, mikä oli minusta hiukan yllättävää. Etenkin kehittyvät maat antoivat kovaäänistä tukea Arkadyn puheelle. Toisena puhui Nigel Short, jonka tikettiin minäkin kuuluin Treausrer eli taloudenhoitajan ominaisuudessa. Nigelin puhe oli hyvin erilainen, rauhallinen ja selvästi artikuloitu, siinä oli kritiikkiä Makroa vastaan (mm. Makroeconomics – FIDE:n tulot 92%:sti liitoilta ja turnausjärjestäjiltä jne), hän toi esiin shakillisia arvoja ja päättyi yllättävään lausuntoon ”I resign, and endorse Dvorkovich” – eli luovun ehdokkuudesta Dvorkovichin hyväksi. Puhe päättyi raikuviin suosionosoituksiin! Makropouloksen puhe eksyi vastahyökkäykseen Nigelia vastaan ja historiakertaukseen ja mielestäni epäonnistui pahasti. Kun äänet oli annettu ja laskettu (usean tunnin operaatio), oli lopputulos Dvorkovichin hyväksi 103-78! Kiistaton voitto! Meidän oletettu äänimäärämme oli 25, joten jos Nigel olisi jatkanut, olisi äänet jakautuneet ensimmäisellä kierroksella 78-78-25 ja kaikki olisi ollut auki! Huomenna äänestetään mm. varapresidenteistä ja erinäisistä komissiopaikoista, joten huomenna aiheesta hiukan lisää. Ihan ilmaiseksi emme toki nahkaamme myyneet 😉

Sitten oikeaan asiaan eli päivän peleihin. Puola jatkoi mahtavaa virettään ja voitti USA:n 2½-1½, kun Puolan Duda onnistui puolustamaan T+L vs T loppupelin huonommalta puolelta tasapeliksi Caruanaa vastaan. Kiina voitti Azerbaijanin 2½-1½, Armenia Intian samoin luvuin. Suomipojat ottivat tyylipuhtaan 4-0 voiton ei-ihan-niin-huonosta Singaporesta. Vaalipäivän takia en itse ehtinyt pelipaikalle, mutta kaikkitietävä internet huonojenkin yhteyksien päässä tietää kertoa, että Tomin mustilla pelaama Gruenfeld antoi avauksessa helpon näköisen tasa-aseman ja etua alkoi pukata 25. siirron jälkeen, joka kasvoi aika nopeasti voittavaksi. Mikalla oli valkeilla ranskalaisen Winawerissa ajoittain etua, mutta peli ratkesi mustan pahaan virheeseen 46.siirrossa. Agon mustilla pelaama klassinen Caro-Kann toi avauksessa tasoituksen ja pientä etua keskipelissä. Peli ratkesi käytännössä valkean pahoihin virheisiin vähän ennen ajantarkistusta. Vilkan valkeilla pelaama sisilialainen Najdorf eteni vähän samaan tapaan: pitkään tasaisena mutta monimutkaisena ja sitten 32. ja 33. siirroissa musta menetti kontrollin peliinsä täysin ja hävisi nopeasti. Maukas 4-0 voitto ja huomenna vastaan tulee jonkin verran heikompi Bangladesh.

Naiset pelasivat jokaisella pöydällä 200-250 pistettä vahvempaa vastustajaa vastaan Moldovasta. Tätä vasten 1½-2½ tappio ei ollut huono tulos ollenkaan, vaikka se joukkuehäviö olikin. Anastasia nappasi hienon voiton, kun tasaisesti edenneessä pelissä vastustaja teki ratkaisevan virheen 55. siirrossa. Alia oli lähes koko pelin pinteessä, mutta tasoittava siirto löytyi ihan 75-siirtoisen pelin lopussa. Sarabella hävisi 28. siirrossa tehdyn virheen seurauksena lopulta 60 siirrossa, mutta Heini R:llä oli jo voittopeli varhaisessa keskipelissä, mutta ei se niin helppoa ollut ja peli luisui aina häviöksi asti.

Avoimessa ryhmässä kaksi kierrosta ennen loppua pakkaa johtaa yllättäen hurmoksessa pelaava Puola 16 pisteellä, 15 pisteessä on USA, Kiina, Armenia ja Englanti. Pohjoismais-Baltialaisen tiimin sijoitukset ovat 12 pisteessä Norja (21.), Ruotsi (23.) ja Liettua (32.), 11 pisteessä Tanska (40.), Suomi (46.), Viro (53.), 10 pisteessä Latvia (60.) ja Islanti (69.) ja 7 pisteessä Fär-saaret (126.).

Naisten puolella kärkipaikkaa pitää Kiina 16 pisteellä, 15 pisteessä ovat Ukraina, Armenia ja USA. 11 pisteessä on Viro (38.), 10 pisteessä Liettua (46.), Latvia (48.), Norja (52.), Ruotsi (53.), sitten 9 pisteessä Tanska (69.), Suomi (72.) ja 8 pisteessä islanti (92.).

Teksti: Panu Laine

Kuva: Panu Laine (uuden vallan ydin: presidentin varamies SM Kouatly, presidentti Dvorkovich, taloudenhoitaja ex-MM Zhu Chen ja varapresidentti SM Julio Granda Zuniga)