Olin toisaalla päivällä enkä päässyt seuraamaan pelejä niiden kestäessä. Siksi hieman lyhyempi raportointi.

Miehet

Miehet hävisivät harmillisesti Viron hyvin pelanneelle joukkueelle 1-3.

Volodin-Nybäck-pelissä avattiin hiukan Benköä muistuttavaan sotilasasemaan, jossa valkea ei saanut etua. Nappuloita vaihtui tasaiseen tahtiin ja lopulta päädyttiin eriväristen lähettien loppupeliin, jossa tasapaino ei järkkynyt. ½-½.

Karttunen-Ladva-pelissä lähdettiin liikkeelle suljetulla sisilialaisella, jossa valkean vaalearuutuinen lähetti teki mielenkiintoisia askelkuviota Lf1-b5-d3. Mika sai pientä etu avausvaiheen jälkeen paremman kehityksen muodossa, mutta Ottomar tasoitti 20. siirron kieppeillä. Peli meni D+T-loppupeliin, jossa Mikan sotilaan (ajoittain kahden sotilaan) edusta ei ollut vastaavaa hyötyä, kun Ottomar aktivoi upseerinsa tehokkaasti. Peli päättyi siirtojentoistoon 51. siirrossa. ½-½.

Daniel oli huilivuorossa, joten Vilka pelasi 3. pöydällä mustailla Tarvo Seemania vastaan. Tarvo pelasi hänelle tyypillisiä Rf3 g3 Lg2 c4 0-0 d3 -systeemejään ja pääsi tietysti tuttuun asemaan avauksesta. Vilka mietti 21 min 7.-dxc4:ää, mutta piti luonnollisilla siirroilla tasa-aseman. Mustan 11. siirto tuli 19 min miettimisen jälkeen ja 11.-Lh5 oli jo virhe (piti pelata Td8, 0-0 tai a5 tasa-asemin), joka johti valkean etuun. Kuten sanotaan, virheet eivät tule yksin ja 12.-Dxb4 johti valkean voittoasemaan, 13.-Db6:n jälkeen Stockfish näytti +6 etua valkealle. Vilka tapansa mukaan ei antautunut, vaan avusti matinteossa, joka tulikin jo 19. siirrossa. Valitettava virhearvio taktisesti vahvalta KvM:tämme, joka hävisi tällä kertaan suoraan avauksesta.

Luukkonen-Roman Jezov (2283) pelissä ei käynyt paremmin, tosin peli kesti 37 siirtoa. Liikkeelle lähdettiin sisilialaisen Kan-muunnelmalla ja valkea johti muunnelman Maroczy Bind -tyyppisiin asemiin. Valkealla oli pientä etu keskipeliin mentäessä ja Tommin mukaan erinomainen jatko olisi ollut 18.Lxh4 Rxe4 19.Rxe4 Lxh4 20.Rxh4 Txh4 21.f6!, mutta Tommi pelasi ”laiskemman” 18.Rd5:n, joka tosin on edelleen edullinen valkealle. 19.Rxf6 olisi ollut seuraava mahdollisuus, mutta pelissä tapahtunut 19.a4?! antoi mustalle vastapeliä. Virheet eivät tulleet tässäkään yksin, ja 20.Rxh4? ja 22.Rxf6? johtivat valkean häviöasemaan. 0-1.

 

Naiset

Suomi hävisi odotetusti selvästi vahvemmalle Perulle 1-3. Anastasialla oli liikaa ylämäkeä 2402 vahvuista Coria vastaan, tosin kamppailu kesti 73 siirtoa. Sen sijaan Heini P. yllätti iloisesti voitolla Vanessa Sanchez Zambranoa (1892) vastaan 70. siirrossa – tosin vaikuttaa siltä, että Vanessa antautui remissiasemassa. Tiina ja Päivi hävisivät 350-400 pistettä vahvemmilleen 38. ja 45. siirrossa.

 

Neljäs kierros

Miehet kohtaavat ennakkoon heikon Tunisian (2086) ja naiset heikomman Uruguayn (1740), joten hissi toimii. Toivottavasti toimii myös toiseen suuntaan, voittoja olisi kotiyleisön toiveissa.

 

Pohjoismaat & Baltia

Latvia voitti Ruotsin 2½-1½ Kovalenkon voittaessa jälleen, muut pelit päättyivät tasan. Tanska voitti Uuden Seelannin 2½-1½ Schandorffin 4. pöydän voitolla. Islanti antoi kyytiä Syyrialle 3½-½, Färsaaret Jerseyn niinikään 3½-½ ja Liettua Mozmbikin 4-0. Norja taipui Romaniaa vastaan 2½-1½ Tarin hävitessä (1. p Lupulescu-Carlsen ½-½).

4. kierroksella nähdään pöydällä 7 Latvia-Valko-Venäjä (molemmilla 6 pistettä), pöydällä 20 Norja-Australia, pöydällä 24 Liettua-Paraguay, pöydällä 26 Guatemala-Tanska, pöydällä 30 Färsaaret-Islanti (kaikilla 4 pistettä) ja pöydällä 42 Suomi-Tunisia (3 pistettä).

Kärkeä pitelevät Venäjä, Azerbaidžan, Kuuba, USA, Kiina.

Naisten puolella Ruotsi, Latvia ja Liettua ovat voittaneet kolme ensimmäistä otteluaan ja kohtaavat neljännellä kierroksella Serbian, Kiinan ja Kazakhstanin.

t. panu

P.S. Kuva on Lauri Kankaan käsialaa.