Miehet

Ensimmäinen kierros on takanapäin ja live-seurantaa katsoneet näkivät Suomen miesten nopean 4-0 –voiton tuloksissa. Siirtoja ei live-laudoilta tullut ja siihen oli lopulta myös luonnollinen selitys: Kamerunilaiset olivat eksyneet, eivätkä ehtineet pelipaikalle ajoissa, joten 4-0. Luukkosen ”olympialaisneitsyys” meni pikavauhtia pisteeksi. Toisella kierroksella vastaan tulee 79. rankattu Mongolia 2474 keskiarvolla (2492, 2513,2444,2402), joten taisteluottelu on luvassa, joka pitäisi voittaa.

Naiset

Suomen naisilla oli sen sijaan kova paikka Mongoliaa vastaan. Anastasialla oli ykköspöydällä mustilla lähes 500 pistettä ylämäkeä Tuvshintugs Batchimegia vastaan. Mongolialaisen avauskäsittely tuntui lähinnä haluavan pois teoriasta ja tähtäävään kuningaspuolen aggressioon. Nassalla oli vielä 24 siirron kohdalla paketti ihan hyvin kasassa, mutta tilaisuus aggressiiviseen vastapeliin lipui ohi ja mongolialainen kiristi vähitellen otetta. Toki valkean asema oli paljon helpompi pelata ja pian 30 siirron jälkeen valkean etu kasvoi pitelemättömäksi ja luovutus tuli 47 siirrossa.

Heini P:n peli meni kuningasintialaisen Sämischin muunnelmaan ja Heini saikin mukavaa etua jo avausvaiheessa mustan pelattua jotenkin päämäärättömästi. Edun suuruus vaihteli voittavan ja suuren välillä keskipelissä, mutta ratkaiseva läpimurto jäi tekemättä ja Heini varmisteli tasapelin 43 siirrossa 300 pistettä vahvempaa vastustajaansa vastaan. Kuparinen oli rikottu!

Heini R:n debyytti oli 550 pistettä vahvempaa Altan-Ulzii Enkhtuul:ia (2288) vastaan. Melko kunnianhimottoman avausvaiheen jälkeen Heini piti aseman hyvin kasassa 25 siirtoa, mikä on mielestäni hyvä osoitus Heinin taitojen kehittymisestä. Mustan vastapelin puute kuitenkin antoi valkealle liikaa siimaa ja hänen hyökkäyksensä lähti vyörymään vastustamattomasti ja Heini antautui 32. siirrossa.

Tiina pelasi pirteästi valkeilla Nimzo-intialaisen klassisella muunnelmalla alkanutta peliä ja sai jopa hieman etua avausvaiheen jälkeen. Sotilasasema meni Carlsbad –struktuuriin ja pieni huolimattomuus 18. siirrossa käänsi aseman mustalle edullisemmaksi. Musta voitti sotilaan ja realisointi ei jättänyt lopputulosta epäselväksi.

½-3½ häviö vahvaa vastustajaa vastaan ihan kelvollisilla peliesityksillä antaa aihetta odottaa hyvää suoritusta 2. Kierroksella, jolloin vastaan asettuu Japanin naiset 1730 keskiarvolla (1802-1638).

Muista otteluista

Ensimmäisen kierroksen tasoerot näkyivät hyvin, sillä yleisessä sarjassa peräti 65 joukkuetta otti 4-0 voiton ja vain yhdessä ottelussa koettiin yllättävä 2-2- tasapeli (Bulgaria-Sudan). Norsunluurannikko voitti 4-0 luovutuksella Meksikon, mutta muuten vahvemmat joukkueet voittivat 4-0, 3½-½ tai 3-0. Kahdeksan joukkuetta pääasiassa Afrikasta jätti tulematta ja eivät olleet 1. kierroksella mukana, joten pelaavien joukkueiden määrä on nyt 172.

Naisten puolella trendi oli tietysti samankaltainen, suurin alisuoriutuja oli Kreikka, joka voitti Sri Lankan vain 2½-1½.

 

Huomenna sitten 2. kierrosta jännittämään, www.chess24.com ainakin tarjoaa live-pelejä kattavasti.

t. panu