Shakkiliiton liittokokous 1.12. valitsi yksimielisesti Asko Hentusen liiton puheenjohtajaksi kaudelle 2020-2021. 60-vuotias Asko on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja hän on tehnyt työuransa yksityisyrittäjänä ja johdon konsulttina. Asko on siirtynyt osittain eläkkeelle, joten aikaa riittää järjestötoiminnalle. Hän on syntynyt Kuopiossa ja asuu nykyään Helsingissä.

Asko tunnetaan vahvana shakinpelaajana, jolla on yli 45 vuoden kokemus kilpashakista. Hän on titteliltään fidemestari ja hänellä on kaksi kiinnitystä kansainvälisen mestarin titteliin.

Parhaat shakkisaavutukset:
* Suomen kokenein SM-liigapelaaja: eniten pelejä, pisteitä ja voittoja
* 19 SM-kultaa, joista 2 henkilökohtaista, hallitseva joukkue-blixtin SM
* yli 60 SM-mitalia
* voittanut Vladimir Kramnikin 3 min nettipelissä
* voittanut Deep Bluen, kun se valmistautui ensimmäiseen Kasparov-otteluun

Shakin pelaamisen lisäksi Askolla on myös kokemusta menestyksekkäästä nuorisovalmennuksesta, koulujen ja suuryritysten shakkikerhojen vetämisestä. Hän on toiminut kaksi vuotta Shakkiliiton hallituksessa.

– Haluan edistää liiton puheenjohtajana erityisesti nuorten, naisten, seniorien, kärkipelaajien ja erityisryhmien (esim. liikunta- ja näkövammaiset) shakinpeluun ja valmennuksen tukemista ja kehittämistä. Edellä mainittuihin asioihin myös FIDE on panostamassa enemmän, kertoo Asko tavoitteistaan.

Koulushakkitoiminta tulee myös jatkossa olemaan tärkeä panostuskohde.

– Koulukerhojen ja koululaispelaajien tulee näkyä liiton toiminnassa ja heidän siirtymisensä koulukerhosta varsinaiseen shakkikerhoon tulee sujua matalalla kynnyksellä. FIDE:llä on koulushakkiin liittyvä ohjelma Chess in schools ja Ruotsissa koulukerhot ovat liiton jäseniä. Ylipäänsä yhteistoimintaa Pohjoismaiden shakkiliiton, FIDEn ja ECUn kanssa tulee lisätä, jotta pystymme yhdessä luomaan ja ottamaan käyttöön hyviä käytäntöjä, jatkaa Asko.

Askon muita tavoitteita Shakkiliitossa on shakin näkyvyyden parantaminen eri medioissa, nettishakkia pelaavien saaminen osaksi shakkiyhteisöä, Shakkiliiton rahoituksen vakiinnuttaminen ja sponsorien hankinta sekä ulkomaisten vahvistusten käytön ainakin osittainen rajaaminen SM-liigassa.

– Ympäri Suomea tehdään paljon hyvää vapaaehtoistyötä paikallisesti kerhoissa, ja se tulee jatkossakin olemaan tärkeää. Shakin aseman kehittäminen Suomessa vaatii pitkäjänteisyyttä, eivätkä parannukset synny hetkessä, muistuttaa tammikuussa työnsä aloittava puheenjohtaja.

Muut hallitusvalinnat

Varapuheenjohtajaksi valittiin Jouko Viljanen (Seinäjoki).

Hallituksen jäseniksi valittiin Jyrki Kytöniemi (Tampere) ja Aleksi Olander (Pori).