Areenan analyysisessio
tiistaina 6.3.2018 alkaen klo 15.30
Nopean- ja pikashakin maailmanmestaruusturnaus Riadissa joulukuussa 2017

Tuskin mikään shakin pelilaji kuin blixt suomenruotsalaisittain kirjoitettuna on herättänyt intohimoja, paheksuntaa ja tuomitsemista siinä määrin kuin kieltolaki aikanaan. Kuitenkin blixtiä pelataan eniten kaikista shakkimuodoista. Inhottavinta on se, että yleensä hyvät pelaajat ovat hyviä myös blixtissä, joten käsitys blixtin turmiollisuudesta pelaajan taitoihin joutaa romukoppaan. Blixtin maailmanmestaruudesta on kilpailtu kolmekymmentä vuotta ja sellainen mestari kuin Mihail Tal voitti aikanaan pikashakin ensimmäisen mestaruuden vuonna 1988 Montrealissa. Finaalissa hän kukisti Rafael Vaganjanin 4-0. Silloinen maailmanmestari Garri Kasparov oli pudonnut pois jo neljännesfinaalikierroksella.
Fide on muokannut sääntöjä ja turnausmuotoja parikin kertaa. Vuodesta 2012 lähtien on pelattu noin sadan suurmestaritasoisen osanottajan avoin turnaus sveitsiläissysteemillä. Vuoden 2017 turnaus käytiin Saudi-Arabian pääkaupungissa 6,5 miljoonan asukkaan Riadissa. Turnaukseen osallistui 138 pelaajaa ja kierroksia pelattiin 21. Voiton vei Magnus Carlsen jo kolmannen kerran. Aiemmat mestaruudet ovat tulleet Moskovasta 2009 ja Dubaista 2014. Riadin mitalikolmikko oli: Carlsen 16,0/21, Karjakin 14,5 ja Anand 14,5p. Kovia olivat myös seuraavat neljä sijoilla 4.-7. Wang Hao, Levon Aronjan, Ding Liren ja Tigran L. Petrosjan, kaikilla 14,0 p.

FM Thomas Ristoja esittää Riadin turnauksen ohella blixtin spesialistin SM Maxim Dlugyn viimeisimmän teoksen Grandmaster Insides blixtiä koskevan luvun sisältöä. Dlugy on 52-vuotias New Yorkissa asuva shakin ammattilainen. Hän on syntynyt Moskovassa 1966 juutalaiseen perheeseen, jotka pääsivät muuttamaan Yhdysvaltoihin jo 1977. Maxim on voittanut 1985 nuorten maailmanmestaruuden. Sittemmin Dlugy on erikoistunut nopeaan ja pikashakkiin. Thomas kertoon meille Dlugyn kymmenen kultaista käskyä blixtareille. Samoin hän esittää Dlugyn ja Carlsenin ohjeet valmistautumisesta pikashakin turnauksiin.
Iltapäivän helmenä käymme Thomaksen johdolla keskustelun blixtin peliajoista:
• 5’ + 5’ giljotiinia, yleisin Suomessa
• 3’ + 2’’ inkrementti, Fischer-aika, Fiden yleisin turnausaika
• 3’ + 2’’ inkrementti delay, Bronstein-aika, ehkä tulevaisuudessa paras

Tervetuloa blixtin harrastajat. Päästetään Kurho irti!
Garden vartit alkavat heti analyysien jälkeen klo 18.00.
Petri Saharinen
Perimme tilaisuudesta 2 euron vapaaehtoista ovimaksua.