Areenan analyysisessio
tiistaina 7. marraskuuta klo 15.30
On selvää, että jokainen itseään kunnioittava shakin harrastaja yrittää parantaa pelitaitoaan kaikin tavoin. Suomessa on yllättävän vähän kiinnitetty huomiota lopputehtävien ratkaisemiseen harjoittelumuotona, vaikka se kehittää tehokkaasti mattikuvioinnin ja sotilasasemien voittamisen taitoja. Suomalaiset tehtäväniekat ovat menestyneet erittäin hyvin kansainvälisisä kilpailuissa ja olemme pohjoismaista ylivoimainen osaaja juuri tehtäväshakissa. Kiitos tästä kuuluu problemistien vahvoille perinteille alkaen 1930-luvulta Pentti Solan, Visa Kiven ja Osmo Kailan johdolla. Tehtäväshakin suurmestari Pauli Perkonojaa voidaan pitää jo maailman huippunimenä shakkitehtävien piirissä. Onhan hänellä kolme henkilökohtaista ja seitsemän joukkueiden maailmanmestaruutta 1980- ja 1990-luvuilta.
Tehtäväshakki on pohjimmiltaan taidetta, mutta juuri lopputehtävät ovat lähimpänä pelishakkia. Ne voidaan jakaa analyyttisiin tai taiteellisiin. Analyyttiset lopputehtävät ovat sellaisia, joiden asemat voivat syntyä käytännön peleissä. Shakin historia tuntee lukuisia huippupelaajia, jotka olivat hyviä lopputehtävien laatijoita. Esimerkkinä mainittakoon vaikkapa Emmanuel Lasker, Richard Réti tai Vasili Smyslov.
Ensi tiistain analyysisessiossa FM Thomas Ristoja vie meidät tällä kertaa taiteellisten lopputehtävien pariin. Tutustumme joillekin jo tuttuihin laatijanimiin kuin Liburkin, Wotawa, Kazentšev ja Somov-Nazimovitš. Hyökkäämme myös uudempien laatijoiden, kuten Bazlovin, Skripnikin, Silajevin ja van Breukelenin tehtävien kimppuun.
Tulkaa nauttimaan lumoavista lopputehtävistä!
Garden vartit alkavat analyysisession jälkeen klo 18.00.
Kahden viikon kuluttua 21.11.2017 FM Jari Järvenpää esittelee edellisen JSM-kierroksen liigapelejä.
Petri Saharinen