Fabio Caruana (vas.) ja Veselin Topalov kävivät 11. kierroksella jännittävän kamppailun, joka päättyi värikkäiden vaiheiden jälkeen tasapeliin. Voitolla Caruana olisi noussut yksin turnauksen kärkipaikalle.

Moskovan pääkadun Tverskaja ulitsan alkupäässä on aukio, jota hallitsee voimakas ratsastajapatsas. Miehen miekka osoittaa käskevästi kadun toiselle puolen kohti Moskovan kaupungintalon sisäänkäyntiä ja vasen käsi aukion laidalle maankuulun ravintola Bakun kulunutta ovea. Vaskinen ratsumiesvahti on Juri Dolgoruki (= pitkäkäsi), Kiovan ruhtinaan kuudes poika, joka v. 1147 perusti Moskovan. Asia hoidettiin ilman demokratiaa siten, että Juri surmautti Moskova-nimisen jokikievarin omistajan Stepan Kitškon, otti paikan haltuunsa ja varusti sen paaluvarustuksella, jonka turvaan kaupunki alkoi kehittyä.

Ensi tiistaina 29.3. klo 15.30-18 tarkastelemme Shakkiareenalla (Hiomotie 10, Helsinki) Moskovan ehdokasturnauksen 2016 ratkaisupelejä. Tiedämme sen jälkeen, kuka on Moskovan ”dolgoruki – pitkäkäsi” ja kuittaa leijonan osan palkkiopotista, joka on ainakin 581 000 euroa, minkä armenialainen developer Samvel Karapetjan on lahjoittanut. Esitettävät pelit valitsemme Joosen kanssa kierrosten 10–14 kamppailuista. Tärkeämpää kuin Moskovasta saatu palkkioraha on pelata Carlsenia vastaan marraskuussa New Yorkissa maailmanmestaruudesta.

Kierroksen 11 jälkeen on tilanne kandidaattien kesken seuraava:

1.–2. Caruana ja Anand 6½ p.
3. Karjakin 6
4.–6. Giri, Svidler ja Aronjan 5½
7. Nakamura 4½
8. Topalov 4.

Kolme kierrosta on vielä jäljellä, joten kärki voi muuttua. Käytännössä kolmella pelaajalla on mahdollisuus voittoon. Turnauksen viimeiseksi peliksi on listattu Karjakin–Caruana, olisiko se ennuste lopputuloksesta?

Garden vartit alkavat analyysisession jälkeen.

Petri Saharinen

P.S. Moskova jää taaksemme, ja jatkamme matkaa 5.4. Markus Kiilin johdolla sisilialaisen puolustuksen Alapin-muunnelmaan: 1e4 c5 2.c3 d5. Mitä mahdollisuuksia se avaakaan meille?

Pelejä ja selostusta voi seurata virallisten sivujen kautta osoitteessa http://moscow2016.fide.com tai vaihtoehtoisesti pelkkiä pelejä esimerkiksi osoitteessa http://www.chessbomb.com/arena/2016-candidates.