Suomalaisen shakin aikamme monipuolisin mestari Harri Hurme kuoli 23.9.2019 vain 74 vuoden ikäisenä. Hänen päälajinsa oli tehtäväshakki, jossa hän saavutti laatimisen Fide-mestarin ja ratkaisemisen Kansainvälisen mestarin arvot. Lisäksi hän toimi myös tehtävätuomarina. Pelishakissa Harri oli Suomen ensimmäinen Fide-mestari ja kolminkertainen olympiaedustajamme. Viimeisten 14 vuoden ajan hän pelasi maineikkaassa seniorishakin maajoukkueessa, joka voitti useita pronssimitaleita. Huipputulos oli Dresdenin EM-turnauksessa 4. pöydällä 2006 saavutettu 6½/9 p. Kaikkiaan Harri voitti urallaan 25 arvokisojen mitalia.

Matematiikka, tekniikka ja luonnontieteet kaikilla tasoilla täyttivät Harrin elämän. Hän valmistui diplomi-insinööriksi ja toimi pitkään Nokian ja Tellabsin palveluksessa, joissa hankki useita patentteja keksinnöilleen. Työssään hän oli avoin, avarakatseinen, mutta myös itsepäinen ja sitkeä uurastaja. Parhaimmillaan hänen luovuutensa ja kekseliäisyytensä tuli esiin shakin ohella monien ongelmien ja probleemien ratkaisijana. Shakkiyhteisön erilaisissa järjestöissä ja toimikunnissa Harri toimi yli 40 vuotta vaikuttaen aktiivisesti pelimme kehitykseen.

Analyysisessiossa käsittelemme Harrin shakkiuraa kahden hänelle läheisen ystävän Jorma Paavilaisen ja Seppo Aakion alustuksilla:

– 15.30 – 16.30 Jorma Paavilainen kertoo Harrin tehtäväshakin saavutuksista ja esittelee muutamia hänen laatimia tehtäviä

– 16.30 – 16.45 Tauko ja kahvitarjoilu

– 16.45 – 18.00 Seppo Aakio kertoo Harrin peliturnauksista ja alustaa joitakin valikoituja Harrin loistopelejä

Tervetuloa muistelemaan Herra Hirmun huikeaa shakkiuraa ja kommentoimaan hänen värikästä elämäänsä!

Tilaisuuden jälkeen on mahdollista osallistua Gambiitin vartteihin 5 kierroksen ajan.

Petri Saharinen