Levon Aronjan johtaa MM-ehdokasturnausta yhdessä Sergei Karjakinin kanssa.

Moskovan turnauksesta on pelattu kuusi kierrosta, kun kirjoitan tätä kutsua. Pelit ovat koventuneet, ja tilanne on nyt: Aronjan ja Karjakin 4 p., Anand 3,5, Caruana ja Giri 3, Svidler 2,5, Nakamura ja Topalov 2. Nyt pitää lähteä paikan päälle, kun taistelu MM-haastajan paikasta kiihtyy.

Niinpä nousemme Chessairbussiin, joka suuntaa Skjöldvikistä yli Suomen lahden suoraan kohti Velikije Lukia (= suuri sipuli), josta lentokäytävä kääntyy kohden Moskovaa. Laskeudumme Šeremetjevoon, mikä on kaupungin kuudesta lentoasemasta toiseksi suurin ja sijaitsee 30 km päässä keskustasta. Lähdemme keskustaan Aero Express -junalla, joka vie meidät Belarusskajan metroasemalle. Sieltä jatkamme metrolla, jota käyttää 9 miljoona ihmistä päivittäin, Majakovskajan kautta Tverskajalle, missä nousemme Maneesin aukiolle. Lyhyen kävelymatkan jälkeen majoitumme Natsional-hotelliin eli Natikkaan, joka on 110 vuoden aikana nähnyt kaikki maailman synnit ja sodat. Sieltä löytää Venäjän sielun eikä mistään Kremlistä. Natikka sijaitsee vain viiden minuutin kävelymatkan päässä Central Telegraph -keskuksesta, joka toimii pelipaikkana.

Ensi tiistaina 22.3. klo 15.30–18.00 Joose Norri esittelee Moskovan pelejä. Alustavasti olemme valinneet seuraavat, mutta viikon vaihteen kierrokset 7–9 voivat muuttaa valintojamme:

Nakamura–Giri, ½–½, 4. kierros., D45 slaavilaisen Meranon muunnelma
Karjakin–Anand, 1–0, 4. kierros, A13 Rétin systeemi
Caruana–Topalov, ½–½, 4. kierros, C50 italialainen peli
Aronjan–Caruana, ½–½, 5. kierros, A77 Benoni
Anand–Svidler, 1–0, 6. kierros, C88 espanjalainen peli, anti-Marshall
Caruana–Karjakin, ½–½, 6. kierros, E15 daami-intialainen

Tulkaa seuraamaan yhtä vuoden ehdotonta kärkitapahtumaa. Kuten peleistä näkyy, jännitys ja yrittämisen taso nousevat. Panoksena on päästä haastamaan Carlsen ja voittaa maailmanmestaruus. Voiko shakissa enää muuta ylevämpää olla?

Garden vartit alkavat analyysisession jälkeen.

Petri Saharinen

P.S. Lopputulokset tiedämme sitten tiistaina 29.3., joten Moskova säilyy ohjelmassamme nyt vielä viikon. Sitten tiistaina 5.4. shakkimestari Markus Kiili on lupautunut esitelmöimään sisilialaisen puolustuksen uutuuksista.