Shakin luotijuna Zugzwang kiidättää meidät Wijk aan Zeestä yhdessä tunnissa Alster Seen rannoille, Saksan ikivanhaan ja iki-ihanaan Hampuriin. Tänä vuonna Hamburger Schachverbund ja Schachklub von1830 e. V. muistavat 120 vuotta sitten Berliinissä syntynyttä Friedrich Sämischiä (1896–1975), joka eli Hampurissa suuren osan elämästään. Sämisch kuului hypermodernisteihin ja oli maailman parhaita pelaajia maailmansotien välisenä aikana. Hän voitti Itävallan mestaruuden Wienissä 1921, Rétin kaksinottelussa 1922 luvuin +4, =3, –1 ja oli Baden-Badenissa 1925 kolmas Aljechinin ja Rubinsteinin jälkeen. Hänen tunnetuin pelinsä oli tappio Nimzowitschille Kööpenhaminassa 1923 nimellä Immortal Zugzwang Game (= kuolematon siirtopakkopeli).

Sodan aikana Sämisch uhrasi itsensä Saksan Wehrmachtin puolesta kiertäen joukko-osastoja ympäri Eurooppaa simultaaninäytösten ja pikaturnausten dynamona. Hän erehtyi 1944 lausumaan Madridissa suljetussa tilaisuudessa, että Hitler oli hullu, kun uskalsi hyökätä Neuvostoliittoon. Tämä vei hänet keskitysleirille, josta kuitenkin hänen tukijansa Karl-Friedrich von Siemens lunasti hänet vapaaksi. Aikamme pelaajat tuntevat Sämischin lähinnä kahdesta avausmuunnelmasta:

•    Nimzointialaisen Sämisch-muunnelma 1.d4 Rf6 2.c4 e6 3.Rc3 Lb4 4.a3
•    K-intialaisen Sämisch-muunnelma 1.d4 Rf6 2.c4 g6 3.Rc3 Lg7 4.e4 d6 5.f3

Kuningasintialainen on shakin suurimpia avauksia, ja sen osaaminen kuuluu jokaisen pelaajan perustaitoihin. Shakkimestari Markus Kiili (Remi) esitelmöi meille ensi tiistaina 16.2. klo 15.30–18.00 monipuolisen Sämisch-muunnelman uutuuksista.

Tulkaa kuulemaan, minkälaisia uusia osia nykyshakin teoreetikot ovat kuningasintialaiseen löytäneet. Tämä koskee myös Kankaan Manua, josta Aarne Hermlin -vainaa sanoi minulle kerran: – Manu ei tiedä teoriasta mitään, mutta kuningasintialaista se pelaa kuin suurmestari.
Garden vartit alkavat analyysisession jälkeen.

Petri Saharinen

P.S. Joose Norri pyytää anteeksi poisjääntiään 26.1. ja pitää Keres-pelien esittelyn tiistaina 23.2. Pelit ovat tosi hyviä, joten kannattaa tulla.