Areenan analyysisessio
tiistaina 13. ja 27.11.2018 alkaen klo 15.30
Maailmanmestarien marraskuu

Kiihkeä ja tapahtumarikas shakkivuosi 2018 huipentuu ennen jouluaikaa naisten ja miesten maailmanmestaruuskamppailuihin. Sunnuntaina 25. marraskuuta kruunataan Siperiassa Hanti Mansisjkissa naisten uusi maailmanmestari ja siitä kolmen päivän kuluttua Lontoossa keskiviikkona 28. marraskuuta selviää viimeistään, onko miesten maailmanmestarina Carlsen vai Caruana. Analyysisessiossa käsittelemme molempien otteluiden tapahtumia tiistaina 13. ja 27. 11.

Ensimmäisen tunnin aikana 13.11. Aulikki Ristoja vie meidät Hanti Mansisjkin 4. kierroksen tunnelmiin, jolloin enää 8 pelaajaa on jäljellä. Turnaus pelataan knock-out periaatteella siten, että alkuaan 64 pelaajasta karsitaan 5 kerroksen (= 2 peliä + tie break) aikana loppuottelijat, jotka pelaavat neljä peliä + tie break tarvittaessa. Voittaja on naisten maailmanmestari.

Koska Aulikki tuntee hyvin gruusialaiset ex-maailmanmestarit Nona Gaprindašvilin ja Maja Tšiburdanitžen, jotka hallitsivat naisten shakkia lähes 30 vuotta 1962-1991 ennen kiinalaisten valloitusta, hän varmaankin pystyy ennustamaan tämän vuotiset loppuottelijat. Jatkuuko Jun Wenjunin kausi vai pystyykö joku kiipeämään Kiinan muurin yli?

Toisella tunnilla Jan Ristoja esittelee meille Lontoon MM-ottelun kolmen alkukierroksen pelit ja esittänee arvionsa ottelun etenemisestä. Pelitahti on rauhallinen: kaksi pelipäivää ja kolmantena lepopäivä aina 10. kierrokselle saakka. Sen jälkeen peli per päivä ja lepopäivä heti perään. Jos tarvitaan tie-breakit, ne pelataan keskiviikkona 28.11.

Em. esitysten jälkeen pidetään erillinen Shakkihistoriallisen seuran syyskokous, jossa hahmotetaan ensi vuoden toimintaa.
Tästä kahden viikon kuluttua tiistaina 27. marraskuuta kokenut shakin asiantuntija Harri Hurme esittelee meille MM-otteluiden lopputapahtumat ja ennustaa uusien mestareiden tulevaisuutta. Hän myös esittää arvion nykyisestä MM-otteluiden järjestelmästä ja systeemin kelpoisuudesta.
Tulkaa joukolla seuraamaan shakkivuoden kruunajaiskilpailuja.

Petri Saharinen
Uudelleen syntyneen Gambiitin vartit alkavat heti analyysien jälkeen klo 18.00.
Perimme tilaisuudesta 2 euron vapaaehtoista ovimaksua.