Ensi tiistaina 31.1. klo 15.30 Areenalla osoitteessa Hiomotie 10, 00380 Helsinki, Fidemestari Harri Hurme esitelmöi meille aiheesta ”Shakin nyrkkisäännöt.”

Voi vain arvailla, mitä tuo otsikko kätkee taakseen. Harri, joka on voittanut urallaan kolmisenkymmentä shakin arvokisamitalia, osaa varmasti kertoa meille asioita, mitkä pelaajan on syytä siirtoja pähkäillessään pitää mielessään. Tätä alustusta kirjoittaessani ajattelin esityksen perustuvan Nimzowitschin pääteoksen Mein System sisällön yhdeksään lukuun: keskusta ja kehitys, avoimet tornilinjat, pelaaminen 7. ja 8. rivillä, vapaasotilaat, vaihdot, loppupelin strategiat, kiinnitys, paljastusshakki ja sotilasketjut. Mutta sitten muistin Harrin useasti tutkineen John Watsonin antinimzomaista teosta Secrets of Modern Chess Strategy, joten hän saattaa tukeutua näihin nykyshakin oppeihin.

Vaikka shakkia voi pelata hyvin monella eri tavalla, kaksi periaatetta on aina syytä pitää mielessä. Ensinnäkin jossakin vaiheessa peliä shakin perusosaaminen tulee esiin. Toisena tärkeimpänä seikkana on se, että pelaajalla pitää olla ”plaani.” Plaania pelaajan on oltava valmis muokkaamaan, koska jo seuraava siirto saattaa muuttaa asemaa laudalla ja johtaa pelin toisenlaiseen suuntaan. Mutta ei mennä asioissa edelle, vaan kuullaan millaisia kultaisia neuvoja Harrilta meille sinkoilee.

Tietokoneiden käyttämiseen Harri ei tässä esityksessä puutu, vaan niistä kuulemme joskus toiste.

Garden vartit alkavat analyysisession jälkeen klo 18.00.

Petri Saharinen

Jk. Viikon päästä tiistaina 7. helmikuuta KvM Joose Norri vie meidät vielä kerran unkarilaisten mestaripelien pariin. Eli Joose esittää ne pelit, joita emme shakkisunnuntaina 15.1. ehtineet katsoa. Pustalla ratsastavat Lilienthal, Ribli, Sax ja Lékó, ehkä joku musta hevonenkin.

Perimme tilaisuudesta pientä vapaaehtoista ovimaksua 2,00 EUR/hlö.